מהלך לבניית 1,500 דירות נוספות בשכונות היוקרה של ב''ש

שר השיכון זאב אלקין מקדם פרויקט ענק של בניית 1,500 יחידות דיור בשכונת פסגת רמות, בשכונת הפארק (בנייה רוויה) ובשכונת רקפות (בנה ביתך) ובמקביל מבטיח ''להקים עוגני תעסוקה''. ומה עם השכונות הוותיקות?
send whatsapp messsage send FB messsage
מהלך לבניית 1,500 דירות נוספות בשכונות היוקרה של ב''ש בנייה בשכונה חדשה מול שכונה ותיקה ומוזנחת בב''ש (צילומים: דני בלר), שר השיכון אלקין (צילום: ראובן קופיצ'ינסקי / CC BY SA 4.0/ שימוש הוגן על פי סעיף 27 א')

אחרי שהסכמי הגג הקודמים הופסקו בשל מימוש דל, שר השיכון זאב אלקין מדבר על ''הסרת חסמים'' ויקםד את השיווק של 1,500 יחידות דיור בשכונות החדשות והמבוססות, לצד ''חידוש תשתיות תחבורה, הקמה של עוגני תעסוקה ופרויקטים עירוניים''. השר ערך סיור סגור לתקשורת בערב החג, במהלכו בישר על מה שנראה כמהדורה חוזרת של הסכמי הגג.

בזכור, הסכמי הגג הקודמים נחתמו באוקטובר 2015, אך שיעור השיווק בפועל היה דל: רק כ-48% מהיעד הבניה שווק. בבאר שבע תלו תקוות רבות במעבר צה''ל לנגב וסברו כי ''אלפי אנשי קבע חזקים ואיכותיים, ממשרתי קריית המודיעין ועיר הבה''דים יעברו לחיות בבאר שבע''. בסופו של דבר, זה לא קרה. תושבים מעדיפים להתגורר קרוב למקום בו הם עובדים ותעסוקה הייתה ונשארה אחת הבעיות הגדולות של באר שבע, במיוד בימי משבר הקורונה. גם שוק המשקיעים תלוי מאוד בביקושים לדירות.

במסגרת הסכמי הגג הקודמים חודשו ושודרגו תשתיות במקומות רבים בבאר שבע, הוקמו גינות ציבוריות, העיר העתיקה עוברת מתיחת פנים נוספת. הכל התאפשר בזכות התקציבים שזרמו לעיר במסגרת ההסכם. בנובמבר 2020 הסתיימה פעילות המנהלת על פי החוזה המקורי, ורק עתה, שקמה ממשלה ויש לראשונה אחרי שנים תקציב מדינה, מתאפשרת חזרתם של הסכמי הגג. 

על פי הסיכום עם משרד השיכון, ישווקו כ-1,500 יחידות דיור בשכונת פסגת רמות, בשכונת הפארק (בבנייה רוויה) ובשכונת רקפות (במסגרת ''בנה ביתך''). השכונות יפותחו בסטנדרט גבוה. בנוסף, יתבצע ''חידוש ושדרוג תשתיות תחבורה, הקמה של עוגני תעסוקה ופרויקטים עירוניים שיחזקו את באר שבע כמטרופולין אטרקטיבי ומוביל במדינת ישראל''.

הצד השני של המטבע: מה עושים עם שכונות בנות 60 ו-70 שנה?

רצף המקרים לאחרונה, של בניינים ישנים שהוכרזו מסכונים ואחד מהם אף התמוטט בעיר חולון, מעוררים סימני שאלה באשר לשכונות הוותיקות של באר שבע. בשכונות ג' וד' יש בניינים בני 50 ו-60 שנה, בשכונה ה' חלק מה''בלוקים'' מתקרבים ל-50 שנה. בשנים האחרונות, עם הפיכת באר שבע ל''בירת הנדל''ן להשקעה'', דירות רבות פוצלו, מבלי שאיש באמת פיקח על כך. בנוסף, נזילות ביוב בבתים ישנים מאוד חלחלו לקרקע ואיש לא באמת יודע מה הפסולת החומצית מהביוב עוללה ליסודות הבניינים. 

דוגמא למה שיכול לקרות לכל אחד מאיתנו בבניין ישן הוא הסאגה הבלתי נגמרת שחוו דיירי כיכר קפלן, שמצד הבניינים במקום הוכרז מסוכן ומהיום למחר הם מצאו עצמם חסרי קורת גג, מכלים את חסכונותיהם הדלים על שכר דירה. שיקום הבניין הצריך תהליך ארוך ויקר.

אולי לא צריך להיכנס לפאניקה, אבל חייבים להיות עירניים: אפילו הבתים הישנים בבאר שבע נבנו על יסודות חזקים. אותם שיכונים של בטון חשוף הזדקנו יפה. הבעיה נמצאת בבניינים מוזנחים, בכאלה שהפכו להיות ''רכבת דיירים'', בהם נושא תחזוקת הבניין לא קיימת: מקלטים מוצפים בביוב, צנרת שירותים פיראטית, תוספות בנייה פנימיות. בישראל לא בדיוק בודקים מה קורה בתוך הדירות וגם אין חובה בחוק להקים וועד בית שיטפל ברכוש המשותף. בישראל אין תקן המחייב לבדוק בניינים ישנים, אך אנשי מקצוע ממליצים לערוך בדיקה בניינים בני 50 שנה ויותר. 

בלי בדיקה של אנשי מקצוע, יש דברים אשר ניתן לשים לב אליהם, כמו סדקים בעמודים תומכים, סדקים חדשים בקירות, שקיעת מרצפות, פיצוצים בקירות ויסודות חשופים וחלודים. בדיקת איש מקצוע עלולה לעלות אלפי שקלים, אך הכרזת מבנה כמסוכן, ופינוי דייריו יקרים וכואבים הרבה יותר. שוב, בלי פאניקה, יש להיות עירניים למה שקורה ברכוש המשותף.

''בכניסה שלנו יש דירות להשכרה ואיש לא יודע מי הבעלים ואנשים גם לא פותחים לך את הדלת'', מספר לנו יוסי, אשר שילם מכיסו על סתימת ביוב בבניין בן 4 קומות, בכניסה שלו בשכונה ה' בב''ש. ''אנשים נסגרים בבית ולא מוכנים לטפל בעניינים של הרכוש המשותף. הביוב זרם פה שבוע, אבל יש כאלה שנסגרים בבית במזגן, לא משלמים חשמל לתאורת המדרגות, לא אכפת להם אם המדרגות נקיות או לא. בעל הדירות רואים רק את הכסף מול העיניים. אין חוק, אולי נוח שאין חוק. היה לנו בכניסה אגרן כפייתי של אשפה, היו פה חולדות. יום אחד תפסתי ''קריזה'' וזרקתי לו הכל, אבל תוך שבוע הוא מילא לנו את חדר המדרגות בזבל. ממה שאני מבין, זה לא רק בבלוק שלנו''.

אין ספק שבאר שבע בנתה בניה מסיבית בעשור האחרון, כולל שכונות חדשות. אבל הבעיה אינה בשכונות החדשות, אלא בבניינים הישנים בשכונות הוותיקות, בהם מתגוררים מי שידם אינה משגת לרכוש דירת יוקרה וגם אם יוכלו, הם מאוד יתקשו לעמוד בדמי הניהול והארנונה שתהיה גבוהה משמעותית בשכונה יוקרתית. כפי שפורסם בבראנז'ה NEWS לא מכבר, 3 תכוניות גדולות, בשכונות ג' וד', ממתינות מזה שנים למימוש:
מתחם פינוי-בינוי בשכונה ד', בו קיימות כרגע 160 - ועל פי התוכנית צפויות להבנות 860 דירות נוספות. מדובר בתוכנית שאושרה ביולי 2014. 
מתחם פינוי-בינוי השכונה ג', שתוכניתו אושרה בדצמבר 2016, במסגרתו יפונו 40 דירות וייבנו במקומן 294. 
תוכנית מתחם אורות, שנמצא בהליך תכנון - 111 דירות יפונו ובמקומן ייבנו 964 דירות. 

במקביל לשכונות חדשות ויפות, צריכים לחשוב בממשלה  גם איך מסייעים למי שגרים בשכונות הוותיקות של העיר באר שבע וערים אחרות במצב דומה.


על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]
​​​​​​​