כניסה להריון אחרי הפלה טבעית - האם זה אפשרי? ואיך עושים את זה נכון?
הפלה טבעית, שברוב המקרים קורית כך פתאום, יכולה להיות מאוד טראומטית ולהשפיע על הגוף ועל הנפש. עצם המחשבה שזה עלול לקרות שוב בהריון הבא, יכולה אף היא לגרום ללחץ, מתח חרדה, ועד לחוסר תפקוד. כדי לעשות סדר בבלגן, חשוב שתדעי שהפלה אחת לא בהכרח מעידה על מה שצפוי לך בהמשך. בנוסף חשוב שתביני כיצד הגורמים להפלה שקרתה עכשיו עלולים להשפיע על ההריונות הבאים, מתי המועד המומלץ להיכנס להריון לאחר שעברת הפלה טבעית? ותקבלי כמה שיותר מידע על הנושא.
מהי הפלה טבעית?
מדובר על אובדן הריון לפני שבוע 20, תופעה שקורית בדרך כלל לפני שבוע 12 להריון ובקרב 20%-10% מההריונות. בתהליך טבעי זה, שנוצר ללא התערבות חיצונית, יוצא תוכן הרחם מהגוף, לעיתים במלואו ובפעמים אחרות בחלקו, ואז יש צורך להתערבות יזומה כדי לנקות את חלל הרחם והאזור.
למה זה קורה?
הגורמים להפלה טבעית רבים ומגוונים. ייתכן שהעובר אינו מתפתח כראוי, או שישנו מום שמקורו בגנים או במספר לא סדיר של כרומוזומים, ולכן ההריון מופסק באופן טבעי. זאת בנוסף להריון מחוץ לרחם, מוות של העובר ברחם, או הריון אנובריוני בו לא נוצר עובר או שהעובר נספג בחזרה בגוף.
באותו אופן בו משפיע כל מה שקורה ברחם על התפתחות ההריון, כך גם ישנה השפעה למצבך בריאותך על מהלך העניינים.
במידה ואת סובלת מבעיות הורמונליות, עודף משקל, סוכרת שאינה מטופלת, בעיות ברחם או בצוואר הרחם, או מזיהום, ייתכן שתסבלי גם מהפלה טבעית.
גורם הסיכון משמעותי שיכול לגרום להפלה טבעית הוא הגיל.
במידה ואת בת 35 ומעלה, יש לך סיכון גבוה יותר להפלה, שגדל בגיל 40 לכ-35% ובגיל 45, לעד 80%. כך גם אם היו לך הפלות קודמות, נושא אליו נתייחס בהמשך, ואם את מנהלת אורח חיים לא בריא שכולל תזונה לקויה, עם דגש על כמויות גדולות של קפאין, עישון, גם פסיבי, וצריכת אלכוהול וסמים.
מה המשמעות של יותר מהפלה טבעית אחת?
אם חווית שתי הפלות או יותר, מומלץ שתפני לייעוץ והערכה כללית שיאפשרו לאבחן את מצבך ולהעניק לך טיפול מתאים. זאת במטרה לנסות ולמנוע הפלה נוספת בעתיד. חשוב גם שתדעי כי רוב הנשים כ-65% שעברו שתי הפלות או יותר ברציפות, מצליחות ליהנות מהריון תקין וללדת תינוק בריא.
ולעניינינו. במסגרת הפגישה הראשונה נערוך בדיקות דם, בדיקות גנטיות, צילום רחם הכולל גם את החצוצרות, ובמידת הצורך נבצע גם היסטרוסקופיה, בדיקה המאפשרת קבלת תמונה מיטבית של חלל הרחם באמצעות שימוש מכשיר דק דמוי טלסקופ המוחדר דרך הנרתיק וצוואר הרחם וכולל פנס ומצלמה. בדיקה אפשרית נוספת היא לפרוסקופיה, הליך כירורגי שנועד לבדוק את איברי האגן.
האם ניתן למנוע את ההפלה הפוטנציאלית הבאה?
לא בהכרח, אבל בהחלט אפשר לצמצם את הסיכון להפלה טבעית עתידית. למרות שרוב הגורמים להפלה אינם בשליטתך,
חשוב שתגיעי להתייעצות כדי שנוכל לבחון מה שבכל זאת אפשר לעשות כדי למנוע את ההפלה הבאה.
אם עברת כבר הפלה טבעית בעבר, חשוב בראש ובראשונה שתנוחי ותאגרי כוחות, בנוסף לקבלת מעטפת ותמיכה רחבה ככל האפשר, בין אם מדובר בעבודות הבית, כמה ימי חופש מהעבודה, וכל מה שאת זקוקה לו כדי שהגוף והנפש יחלימו.
לאחר שתרגישי שהתחזקת, וגם שוחחת עם אדם קרוב או איש מקצוע על הנושא, מומלץ שתגיעי לפגישה בה נדון באפשרות לחזור ולנסות להיכנס להריון. ברוב המקרים כדאי שתמתיני 3 חודשים לפחות, דבר שתלוי בבדיקות שנערוך כדי לוודא שמצבך הרפואי תקין ושחלל הרחם והאיברים הסמוכים החלימו.
במעמד זה נדון גם על אורח החיים שאת מנהלת עם המלצה על תזונה בריאה, שמירה על משקל תקין, צמצום צריכת הקפאין והימנעות מעישון וצריכת אלכוהול וסמים. בנוסף חשוב שניתן מענה תרופתי או אחר למצבים בריאותיים מורכבים או מחלות כרוניות מהן את סובלת.
כדוגמת סוכרת או לחץ דם גבוה. אם נהגת לבצע פעילות גופנית, נחשוב יחד האם זה מתאים גם עכשיו ובמידה וכן, באיזו תדירות ועצימות.
ללא קשר לסיבת ההפלה הנוספת, במיוחד אם חווית הפלה קודמת, מדובר בתהליך לא נעים בלשון המעטה,
המחייב התאוששות בכמה היבטים, בנוסף להיערכות להריון הבא.
לאחר שעברת הפלה טבעית אחת או יותר, עצם קבלת ההחלטה לנסות להיכנס שוב להריון נוסף יכולה להיות מאתגרת. מצד אחד יש רצון ויחד עם זאת, הכאב של האובדן הראשון, כמו גם הפחד ממה שיהיה בהמשך, יכולים למנוע ממך אפילו לנסות שוב.
כדי לעשות את זה נכון ועם כל התמיכה הדרושה, אני מזמין אותך להגיע אלינו.
זאת במטרה לערוך את הבדיקות הדרושות, לעשות שיחה מלב אל לב, ובמידת הצורך גם לקבל הפנייה למומחים נוספים בתחום.
ההחלטה מתי לנסות שוב היא החלטה שלך ושל מי שלצדך בלבד, ואנחנו כאן כאשר תחליטי לצאת לדרך.
תמיד עבורך ובשבילך:
את המאמר כתב ד"ר גוטמן גיא, רופא נשים