חורף פורח: 5 טיולי פריחה מומלצים לכל המשפחה

הפריחות היפות ביותר בישראל הן דווקא בחודשי החורף. זה הזמן לכנס את המשפחה ולצאת אל הטבע בסופי שבוע יפים וקרירים, ליהנות ממרבדי הצבעים הפרושים לפני שהם נעלמים
send whatsapp messsage send FB messsage
חורף פורח: 5 טיולי פריחה מומלצים לכל המשפחה תמונה: shutterstok

מאת: שלומית דרור

ישראל היא לא ארץ קרה במיוחד, וככזו היא מתהדרת בשלל פריחות כמעט לכל אורך השנה. גם חודשי החורף מציעים שלל פריחות עונתיות מרהיבות שכדאי לא לפספס. את למה אתם מחכים? ארגנו את המשפחה, בדקו שיש לכם ביטוח חובה בתוקף (או רכשו ביטוח חובה אונליין אם אין), עדכנו את הפלייליסט ואל תשכחו לוודא שיש לכם מספיק צידה לדרך – וקדימה. שואלים לאיפה כדאי? בואו נדבר על מה פורח בתקופה הזו בארץ.

כרכום חורפי וחלמונית הבתה בנחל שורק ההררי

אם אתם מיטבי לכת, אחד המקומות היפים אליהם תוכלו להגיע בעונה זו הוא נחל שורק ההררי. המסלול מעגלי בן 6.5 ק"מ והוא כולל קטעים צרים ותלולים ולכן אינו מתאים לאלו שמתקשים בהליכה, אבל אם האתגר מדבר אליכם – בדרך תפגשו בצבעי הסתיו המרהיבים ובפריחת החלמוניות. גם אם תדחו את הטיול בחודשיים שלושה לא תתאכזבו. אולי לא תזכו לראות חלמוניות בפריחתן אבל אז מתחילה באזור פריחת הסחלבים. המסלול נמשך בין 3-5 שעות הליכה.

הטיול מתחיל בתחנת המידע של קק"ל "בר בהר", בקרבת מושב בר גיורא – ושם הוא גם מסתיים. צעדה של כחצי ק"מ מזרחה מביאה אותנו לנקודת המוצא למסלול נחל קטלב. מתחילים בירידה מתונה עד לצומת דרכים המסומן שחור-אדום. ממשיכים עם המסלול השחור לעין גיורא – המעיין העליון בנחל קטלב. במקום בית נטוש ובמרחק כ-100 מ' ממנו, במעלה האפיק ונגיע לעין שגיא. מכאן השביל מתפתל בין שרידי פרדסים ובוסתנים עד לצומת שבילים כחול שחור. נפנה לשביל הכחול החולף בראש המצוק, מעל אפיק הנחל. בצומת, לפני הירידה התלולה, כדאי לעצור למנוחה וכשמגיעים לצומת שבילים נוסף, כחול ירוק, פונים ימינה למסלול הירוק אשר יוביל אותנו לבית תפילה מוסלמי וקבר סולטן באדר, קדוש מוסלמי. חוזרים לצומת השבילים וממשיכים עם השביל הכחול עד לצומת הבאה מיד אחריה של שבילים כחול – שחור - ירוק.  משם ממשיכים במסלול השחור עד למעין עין טורה הנובע במערה שבעומקה יש לרב מים עד לגובה הברכיים. חוזרים לצומת השבילים וממשיכים עם השביל הירוק עד לדרך רכב המסומנת שחור. פונים שמאלה והולכים לאורך דרך הרכב את שני הק"מ האחרונים עד לחזרה אל נקודת ההתחלה.

מצוק הארבעים וחורשת הארבעים בכרמל

שביל טיול קצר ויפה שמתאים לטיול לכל המשפחה. בשל נוכחות צבאית מוגברת באזור – יש לעשותו כמסלול הלוך ושוב ולא כמסלול מעגלי. בקצה הדרומי של חיפה יוצאים שבילים המובילים לחניון חורשת הארבעים, נקודת המוצא של הטיול. מהחניון יוצאים בשביל המיועד להולכי רגל בלבד ויורד אל חורשת הארבעים - ריכוז עצי אלון עתיקים, בעלי גזעים מרשימים. בינואר נפגוש שם את פריחת הרומוליאה הצידונית. המקום הוא מקום קדוש לדרוזים הגרים באזור ויש אגדות הקשורות בשמו. לפי אחת מהן, בכל שנה נפגשים בו 40 מאבות העולם ומחליטים על גורל העולם לשנה הקרובה. השביל ממשיך לאחו ובו באר הארבעים, ואז הוא פונה שמאלה ויורד לכיוון מצוק הארבעים ושם נגיע לאזור הפריחה החורפית העשירה: רקפות, נרקיסים, כרכומים ואירוס הסרגל הפורחים כולם בתחילת החורף. אל תטעו – הנרקיס מרכין את ראשו לא כי הוא ביישן אלא כדי להגן על האבקה מפני גשמי החורף. לאחר שנגיע למצוק המרשים האחרון בצורת חצי צינור – נסתובב ונחזור לחניון ולרכבים. אורך המסלול כולו הוא כ 1.7 ק"מ אך שימו לב לא להגיע לאזור מיד לאחר הגשם שכן הדרך כאן עלולה להיות חלקלקה כשהיא עדיין רטובה.

רכס בשנית

הגולן מציע שלל אתרי פריחה מרהיבים כל ימות השנה ואחד מהם הוא רכס בשנית. יש בו מסלול טיול קצר וקווי, אך אורכו הקצר מאפשר בכל רגע פשוט לפנות לאחור ולחזור אל הרכבים. המסלול עובר בשרשרת הרי געש לאורך הגבול עם סוריה. בשל סכנת מוקשים חשוב להשאר על השבילים ולא לחצות גדרות באזור. הרכס מתנשא בגובה של כ-1000 מ' מעל לפני הים וגודלה של השמורה שעליו היא 7 ק"מ על 2 ק"מ. הרכס עצמו הוא חרוט לבה וסביבו חרוטי אפר. היו כאן מספר התפרצויות לבה אשר נתנו לרכס את צורתו המדורגת. ממזרח לרכס משתרעים מישורי הבשן – ומכאן גם שמו. בתחום השמורה ישנם חמישה הרי געש ומעיין – עין ג'וויזה. על הרכס צומחים מיני אלונים – מצוי, תולע ותבור. אחד המקומות היחידים בעולם בו ניתן לפגוש בכל שלושתם. במקום נמצאים גם עצים נוספים – אגס סורי, שזיף הדוב, עוזררים ואלות. ביער האלונים בסתיו הייתה פריחה מרשימה של חלמונית גדולה ושל סתוונית התשבץ אולם גם בחורף המקום פורח: אירוס לבנון ורקפת יוונית פורחים כעת באזור. באביב יחליפו פריחות אחרות את הקיימות: אירוס הגולן בקיה דקת עלים, תלתן הדור, טופח הגליל ומרווה כחולה. גם בע"ח רבים נמצאים במקום – חזירי בר, צבאים, גיריות, זאבים, דורבנים ומיני רבים של ציפורים.

סעו לתחילת קטע 7 בשביל הגולן (שמורת רכס בשנית בוייז). המסלול כולו אורכו כ-400 מטר והוא נמשך כחצי שעת הליכה.

שביל הרקפות במגדל העמק

בצפון מגדל העמק יוצא לו שביל המוביל לחורשת אורנים ושביל הרקפות שעכשיו ועד לתחילת אפריל הן בשיא תפרחתן. מרבדים פורחים בלבן וורוד בשביל קצרצר של 250 מ' בלב חורשת אורנים ולאורך גדר נמוכה התוחמת את השביל. מלבד רקפות יבצבצו גם כלניות ועירית גדולה שגם הן פורחות בתקופה זו.

גבעת חומרה

בין הכביש לפלמחים לכביש המהיר לאשדוד נמצאת גבעה שמוכרת בעיקר כגבעת האירוסים. הכניסה היא על פי שילוט למועצה המקומית גן רווה. בשמורה ישנה פריחה מרהיבה של אירוס הארגמן שמתחיל אוטוטו ומגיעה לשיאה בסביבות פברואר, אולם ישנם גם צמחים נוספים בשמורה שכדאי לשים אליהם לב: חצבים, שיחי רותם המדבר, צבעוני ההרים, נורית אסיה, שום תל אביב, אלקנת המבעים ועוד רבים אחרים. למרות שהשבילים כאן אינם מסומנים, מדובר בשמורת טבע אז לא לקטוף, וכדאי גם להיזהר ולבדוק על מה דורכים. באזור השמורה בתים נטושים אך אין להכנס אליהם כי קיימת סכנת התמוטטות. אם הגעתם עד לכאן כדאי גם להגיע לצידה המערבי של השמורה ולהקיף לעבר ביצת שורק המוצפת בחודשי החורף.

אם נסענו לראות חצבים ושלכת בסתיו ובאביב נזכה לראות עוד פריחות רבות נוספות, כדאי לנצל את חודשי החורף ולראות את הפריחות הביישניות בימים יפים – נרקיסים וכלניות, מספר מיני אירוסים וכרכומים שיצבעו לנו את סוף השבוע בצבעים שמחים.


כתבות נוספות למקרה שפספסת...