הסוף לסחר בחתימות דיירים: אושרו תקנות לביטול עסקאות התחדשות עירונית תקועות

בעלי דירות יוכלו להשתחרר מחוזים עם יזמים שלא קידמו פרויקטים, בתשלום מוגדר וללא הפרת חוזה. התקנה תשים קץ לסחר בחתימות דיירים על פרויקטים שמתמהמהים לקום
send whatsapp messsage send FB messsage
הסוף לסחר בחתימות דיירים: אושרו תקנות לביטול עסקאות התחדשות עירונית תקועות המחשה: freestockcenter on Freepik

שר המשפטים, יריב לוין, חתם על תקנות חדשות המאפשרות לבעלי דירות בפרויקטים של התחדשות עירונית לבטל הסכמים עם יזמים שלא עמדו באבני הדרך שנקבעו בחוק. על פי התקנות, ביטול העסקה לא ייחשב כהפרת חוזה, ויינתן בתשלום מוגדר מראש בהתאם למאפייני הפרויקט.

המטרה המרכזית של התקנות היא לייצר איזון בין הדיירים לבין היזמים, ולמנוע מצב שבו בעלי דירות נאלצים להישאר כבולים לעסקאות שאינן מתקדמות. לדברי משרד המשפטים, התקנות מספקות פתרון לסוגיית חוסר הוודאות המשפטית בנוגע לביטול עסקאות מסוג זה, תוך התחשבות בהוצאות שכבר הושקעו בפרויקט.


 הכללים החדשים ימנעו החתמות על חוזים שמטרתן מכירת הזכויות ליזם אחר, ויאפשרו התקדמות של פרויקטים בקצב ראוי


על פי התקנות, גובה התשלומים משתנה בהתאם לסוג הפרויקט. בפרויקטים של פינוי-בינוי, הסכום נע בין 5,000 ל-10,000 ש"ח, בעוד שבפרויקטים של תמ"א 38, התשלום נע בין 500 ל-1,800 ש"ח. אם הפרויקט קודם על ידי רשות ציבורית ולא יזם פרטי, סכום הפיצוי יופחת ב-50%. עוד נקבע כי אם נרשמה הערת אזהרה לטובת היזם, מחיקתה תותנה בהעברת התשלום.

אלעזר במברגר, מנכ"ל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, בירך בהודעה לתקשורת על המהלך ואמר כי התקנות מסייעות לדיירים להימנע מעיכובים מיותרים, ומגבירות את ההוגנות בתהליכי ההתחדשות העירונית. לדבריו, הכללים החדשים ימנעו החתמות על חוזים שמטרתן מכירת הזכויות ליזם אחר, ויאפשרו התקדמות של פרויקטים בקצב ראוי.

עם זאת, גורמים משפטיים בענף מתחו ביקורת על התקנות. עורך דין המייצג בעלי דירות בתחום טען כי המהלך עלול להוביל לכאוס משפטי ולגרום דווקא לעיכובים נוספים בפרויקטים. לטענתו, ההגבלות החדשות עשויות לפגוע בזכויות היזמים, ולגרום לייקור הליכי התכנון והייזום.

כעת, נותר לראות כיצד יושם המהלך בשטח, והאם הוא אכן יוביל להאצת פרויקטים של התחדשות עירונית או שמא יגרום לקשיים משפטיים חדשים.