הדרום במצוקה נפשית: מאות אלפים פנו לקווי סיוע, שליש סובלים מפוסט-טראומה

רוב הפניות – מנשים וצעירים בגילאי 25-34. 51% מתושבי העוטף סובלים ממצוקה נפשית
send whatsapp messsage send FB messsage
הדרום במצוקה נפשית: מאות אלפים פנו לקווי סיוע, שליש סובלים מפוסט-טראומה הדמיה: Image by Luisella Planeta from Pixabay

ב-500 ימי המלחמה האחרונים, עמותת ער"ן (עזרה ראשונה נפשית) טיפלה בלא פחות מ-437,856 פניות שהתקבלו דרך מוקדי הטלפון, הצ'אט, הוואטסאפ, הפורומים וניטור פניות בסיכון. הנתונים משקפים את עומק המצוקה הנפשית שפוקדת את החברה הישראלית מאז פרוץ המלחמה.

על פי מיפוי הפניות שהגיעו לער"ן בשנה האחרונה: 60% מהפניות התקבלו מנשים, לעומת 40% מגברים. מרבית הפונים – בגילאי 25-34, המהווים 20% מסך כל הפניות. נוכחות משמעותית נרשמה גם בקרב גילאי 35-44, 45-54, ו-55-64, כאשר כל אחת מהקבוצות הללו מהווה 15% מסך הפניות.

ד"ר שירי דניאלס, המנהלת המקצועית הארצית של ער"ן, מסבירה את המשמעות העמוקה מאחורי המספרים: "500 ימי מלחמה משתקפים ב-437,856 פניות לער"ן – מספר עצום שמאחוריו עומדים בני אדם. ילדים ונוער, צעירים וחיילים, סטודנטים, הורים, מילואימניקים ובני משפחותיהם – כולם פונים מתוך כאב, בדידות, חוסר ודאות או חרדה. העלייה בפניות העוסקות בכאב נפשי, בדידות ודיכאון ממחישה עד כמה חיוני להנגיש סיוע רגשי מותאם לאורך זמן."

ד"ר דניאלס הדגישה כי תחושות מועקה וחוסר ודאות מחלחלות לכל תחומי החיים ומשפיעות על התפקוד היומיומי של רבים: "תחושות אלו מלוות אותנו בבית, בעבודה ובקהילה – ומשפיעות על היכולת לשמור על שגרה, לתכנן קדימה ולהיאחז בתקווה. יחד עם זאת, מתוך המשבר מתגלים גם כוחות חוסן אדירים. הבחירה לפנות לעזרה היא לא רק צעד של צורך – היא מעשה של אומץ."

עמותת ער"ן מעניקה שירותי עזרה ראשונה נפשית באנונימיות מלאה וללא תשלום, 24 שעות ביממה, לכל אדם ובכל גיל. העמותה מדגישה כי הפנייה לעזרה היא מעשה של עוצמה ומזמינה את הציבור להסתייע במוקד:

  • טלפון: 1201
  • צ'אט באתר: eran.org.il
  • וואטסאפ: 052-8451201
  • פורומים, מייל ומסרונים

מחקר חדש מאקדמית צפת: הקשר בין טראומה לשינויים פוליטיים בעקבות מלחמת חרבות ברזל 
מחקר מקיף שנערך באקדמית צפת ופורסם היום (שני) חושף את עומק המשבר הנפשי בחברה הישראלית בעקבות מלחמת חרבות ברזל. המחקר, שנערך בחודש מרץ 2024 בקרב מדגם מייצג של 2,000 ישראלים דוברי עברית, מאשש את ממצאי דו"ח מבקר המדינה ומצביע על הקשר בין טראומה נפשית לשינויים בעמדות פוליטיות. 

36% מהישראלים מציגים תסמיני פוסט-טראומה – שיעורים חריגים בקרב הנפגעים ישירות מהמלחמה

על פי ממצאי המחקר:

  • 36% מהישראלים מציגים סימפטומים חריפים של פוסט-טראומה (PTSD) בעקבות אירועי המלחמה.
  • בקרב נחשפי הטבח במסיבת נובה54% מדווחים על תסמיני PTSD.
  • בקרב תושבים החשופים לאזעקות באופן שוטף – 51% מציגים תסמינים.
  • בקרב משרתי המילואים – 41% מדווחים על סימפטומים טראומטיים.

    הקשר בין טראומה לשינוי עמדות פוליטיות
    ממצא מפתיע במחקר מצביע על קשר ישיר בין טראומה נפשית לשינוי עמדות פוליטיות בעקבות האירועים הקשים:
  • 51% מתומכי נתניהו שהפכו למתנגדיו לאחר 7 באוקטובר מציגים תסמיני פוסט-טראומה.
  • לעומתם, רק 27% מאלה שנותרו תומכים בנתניהו סובלים מסימפטומים אלו.

פרופ' אורן קפלן, מומחה לפסיכולוגיה חיובית וחוסן באקדמית צפת, מסביר את המשמעות מאחורי הנתונים: “המחקר חושף תמונה מורכבת של הקשר בין טראומה לשינויים בתפיסות פוליטיות. שיעורי PTSD גבוהים במיוחד מופיעים אצל אנשים שחוו שינוי משמעותי בעמדותיהם הפוליטיות מאז 7 באוקטובר. המשבר הנפשי הוא אישי אך גם חברתי, והוא מייצר הדהוד עמוק בזירה הציבורית והפוליטית.”

ממצאי המחקר מאשרים את תמונת המצב הקשה שעלתה גם בדו"ח מבקר המדינה ומדגישים את הצורך הדחוף בהרחבת מעני בריאות הנפש בישראל. טראומת המלחמה אינה מסתכמת רק בפגיעה אישית, אלא משפיעה על המרקם החברתי והפוליטי של המדינה.