צה''ל מקצץ בכיתות הכוננות בגבול עזה: ''חוששים לחיינו, בצבא לא למדו את לקחי ה-7.10''

במושב יתד הסמוך לעזה ולמצרים מזהירים: ''אין מענה לאיומים – צה''ל מסיר הגנה בעיצומה של מלחמה''. פנייה דחופה של חברי המושב לצבא טרם נענתה
send whatsapp messsage send FB messsage
צה''ל מקצץ בכיתות הכוננות בגבול עזה: ''חוששים לחיינו, בצבא לא למדו את לקחי ה-7.10'' משוב יתד (משה מילנר / לע''מ), ברקע גדר המערכת (דני בלר)

תושבי מושב יתד, הנמצא ארבעה קילומטרים בלבד מרצועת עזה, מתריעים מפני סכנה חמורה בעקבות החלטת צה"ל לקצץ בחצי את כוח כיתות הכוננות ביישוב ובאזור, החל מה-15 בינואר 2025. ההחלטה מגיעה על רקע המשך הקרבות בעזה, ירי רקטות בלתי פוסק ואיומים גוברים מצד חמאס. רק לפני כחצי שעה נורתה רקטה מתחומי הברצועה לעבר כרם שלום הסמוכה. 

ביישוב זועמים על המהלך, במיוחד לאחר שב-7 באוקטובר 2023 התמודד יתד עם חדירות מחבלים ותקיפות ישירות. "המושב בונה את עצמו למענה ביטחוני, אך צה"ל מפלה אותנו לרעה מבחינת משאבים," טוענים התושבים. לדבריהם, למרות קרבתם לגבול הם סווגו כ'ליבה' בלבד, בעוד יישובים סמוכים סווגו כ'ליבה קדמית' – מה שמעניק עדיפות גבוהה יותר במתן משאבים. ישי ספז, חבר בכיתת הכוננות של יתד, מאשר שאלה פני הדברים. לדבריו, התושבים חשים חוסר ביטחון, כאשר למעשה הירי מעזה נמשך כל העת ואיומי הטרור טרם הוסרו, למרות הלחימה העצימה. 

פניות חוזרות ונשנות של הנהלת המושב לשנות את ההחלטה לא נענו. "לא רק שלא שינו את הסיווג, אלא שכעת גם מצמצמים את הכוחות בזמן שהמצב הביטחוני רגיש מתמיד," אומר מפקד כיתת הכוננות וסגן הרבש"ץ, אייל כהן. לדבריו, "אם יקרה אירוע חירום נוסף, לא נוכל להגן על היישוב כפי שנדרש".

במושב מוסיפים: "בזמן אמת, מי שהגן על היישוב היה כיתת הכוננות המקומית, ואין הפקת לקחים. איך אפשר לדרוש מאיתנו להמשיך לחיות כאן כשמצמצמים את הכוח שמגן עלינו? אנחנו עדיין במלחמה – וההחלטה הזו מסכנת חיים."

התושבים דורשים מצה"ל לשנות את ההחלטה באופן מיידי ולהגדיל את כוח כיתת הכוננות, מתוך הכרה במציאות הביטחונית הקשה באזור. "אנחנו מבינים שבסוף מי שיגן עלינו יהיה מי שיהיה כאן ברגע האמת – ואין לנו זמן להמתין להחלטות מאוחרות מדי."
 

גדר המקיפה מושב על גבול עזה (צילום: דני בלר)


במושב חוששים: אירועי ה-7.10 עלולים להתרחש שוב
בבוקר מתקפת הפתע, כאשר המחבלים חדרו ליישוב על גבי טנדרים ואופנועים, התייצבו חברי כיתת הכוננות ולוחמי גדוד קרקל בראשות מ"פית אור בן יהודה להגנה על המקום. הכוח הצליח לבלום את המחבלים, להילחם בהם ואף לקחת חלק מהם בשבי. התושבים נותרו חסרי אונים בזמן שהקרב נמשך, כאשר כל תשתיות החשמל והתקשורת קרסו לחלוטין. במשך 32 שעות הם שהו בממ"דים, ללא אפשרות לתקשר עם כוחות הביטחון או עם יקיריהם, ובחום כבד שהכביד על מצבם.

במהלך הקרב, נתקלו המחבלים במשפחות שהתבצרו בבתים. מחבלים חמושים ב-RPG התמקמו בכניסה לאחד הבתים והחלו לירות, אך הודות לפעולה נחושה של כיתת הכוננות, הירי נבלם ללא נפגעים בקרב התושבים. חלק מהמחבלים חוסלו במקום ואחרים נמלטו כשנפגשו עם כוח הכוננות שהמשיך במרדף אחריהם.
 

אימון כיתת כוננות (המחשה: עיריית מודיעין)


לוחמי כיתת הכוננות, שהבינו כי קיימת אפשרות למחבלים נוספים המסתתרים ביישוב, המשיכו באותו ערב לטהר את היישוב באופן יסודי. בחיפושיהם אכן אותרו מחבלים מתבצרים בתוך אחד הבתים – והם חוסלו במקום. הקרב ביישוב היה אחד משני קרבות שהתרחשו באותו יום בחבל שלום, יחד עם הקרב בפרי גן, ושניהם נחשבים לקרבות משמעותיים בבלימת החדירה לעוטף עזה.

יום לאחר מכן, במהלך פעולות חיפוש נוספות שביצעו כוחות צה"ל ביישוב, התגלו מחבלים נוספים שניסו להסתתר מאז מתקפת הפתע. המחבלים חוסלו לאחר זיהוים. תושבת היישוב, נסרין יוסף, לקחה חלק משמעותי במהלך האירוע כאשר חקרה מחבלים שנשבו וחשפה בעזרתם את מיקום המחבלים הנותרים, מה שהוביל לאיתורם ולנטרולם.