הנשיא בטקס האזכרה לבן גוריון: ''גל חקיקה דרמטי מאיים על יסודות הדמוקרטיה''

נשיא המדינה הרצוג בטקס האזכרה לדוד בן גוריון:''על רקע האסון שידענו, החייל שחירף את נפשו לא שאל לעמדות הפוליטיות של אחיותיו ואחיו''. הרצוג גם הזהיר מגל חקיקה דרמטי בכנסת וקרא לפעול למען החזרת החטופים
send whatsapp messsage send FB messsage
הנשיא בטקס האזכרה לבן גוריון: ''גל חקיקה דרמטי מאיים על יסודות הדמוקרטיה'' נשיא המדינה, יצחק הרצוג (צילום: בית הנשיא)

כמדי שנה, גם השנה נערך היום (ראשון) טקס האזכרה הממלכתי לראש הממשלה הראשון של ישראל, דוד בן גוריון, אך השנה הטקס התקיים בצל הטבח הנורא של ה-7 באוקטובר והאירועים הדרמטיים בסוריה. הטקס, שהתקיים במדרשת בן גוריון, כלל נאום טעון של נשיא המדינה, יצחק הרצוג, שבו התייחס למורשתו של בן גוריון אל מול המציאות הנוכחית בישראל.
 


נשיא הרצוג: אני מודאג מאוד מהתהוותו של גל חקיקה דרמטי בכנסת. חקיקה זו נוגעת ליסודות הדמוקרטיים שלנו – לבתי המשפט, לאכיפת החוק, לזכויות האזרח בבחירות, לעצמאות התקשורת והאקדמיה.


נשיא המדינה הדגיש כי המורשת של בן גוריון רלוונטית מתמיד. הוא קרא לעם ישראל לשלב כוחות ולהתמקד באתגר ההיסטורי שמציבה בפנינו התקופה הנוכחית:
"בן גוריון הפציר בכל מי שרק היה מוכן לשמוע לנטוש את המחלוקות ולהתמקד בעיקר – לענות לאתגר הגדול שניצב בפני עמנו ודורנו ולצאת ממנו מחוזקים", אמר הרצוג. לדבריו, עקרון זה קיבל משמעות עוצמתית מאז ה-7 באוקטובר – היום שבו פרצה מתקפת הטרור הקשה נגד ישראל.
"ביום ההוא, ביום שבו פרצה מתקפת הטרור הנוראית, שמחת תורה, מיליוני ישראלים – בחזית ובעורף – שמו את המחלוקות בצד," אמר הנשיא. "הם שמו את האינטרס האישי והמגזרי בצד ופעלו למען מטרה משותפת."

במהלך נאומו, הרצוג שיבח את תרומתם של החיילים, אנשי כוחות הביטחון, צוותי הרפואה והמתנדבים שפעלו בעורף ובחזית ביום המתקפה הקטלנית.
"החייל שחירף את נפשו וחילץ תחת אש את אחיותיו ואחיו במערב הנגב – לא שאל לעמדותיהם הפוליטיות", אמר הנשיא בהתייחסות לאחד מהרגעים המרגשים והטעונים ביותר בנאום.
הוא שיבח גם את מתנדבי העורף והעובדים שפעלו לאור ערכי הערבות ההדדית, ללא קשר לדעותיהם הפוליטיות. "לכולם השקפות פוליטיות שונות – אבל ביום אחד הם התלכדו, כי האתגר ההיסטורי מחייב אותנו לשלב כוחות ולפעול יחד."


מילים קשות על גל האלימות – "אלימות נגד נבחרי ציבור היא בלתי נסבלת"
הרצוג לא נרתע מלהתייחס גם לבעיות הפנימיות שמאיימות על הלכידות החברתית בישראל. הוא התריע מפני עליית מקרי האלימות כלפי נבחרי ציבור ומשרתי ציבור.
"אני מודאג מאוד ממה שקורה לנו לאחרונה," אמר הנשיא. "אנחנו נחשפים לעימותים אלימים ובלתי נסבלים במרחב הציבורי – אלימות מילולית ואלימות פיזית חמורה נגד משרתי ציבור ונבחרי ציבור, שהיא ההיפך הגמור מכל מה שממלכתיות צריכה להיות."

בנאום נשמעו גם אזהרות ברורות על כך שאלימות זו עלולה לפגוע במרקם החברתי וביכולת של המדינה להתמודד עם האתגרים הניצבים בפניה.


הרצוג מזהיר: "גל חקיקה דרמטי שמאיים על יסודות הדמוקרטיה"
חלק אחר ומשמעותי בנאומו של הנשיא התמקד בגל החקיקה המתהווה בכנסת. הרצוג הביע דאגה עמוקה מהחקיקה הנוגעת למערכת המשפט, זכויות האזרח ועצמאות התקשורת והאקדמיה.
"אני מודאג מאוד מהתהוותו של גל חקיקה דרמטי בכנסת", אמר. "חקיקה זו נוגעת ליסודות הדמוקרטיים שלנו – לבתי המשפט, לאכיפת החוק, לזכויות האזרח בבחירות, לעצמאות התקשורת והאקדמיה."

הרצוג קרא לכינון שיח ממלכתי ואחראי, במיוחד על רקע רגישות התקופה והאתגרים הביטחוניים. "דווקא בתקופה כזו, אסור לערער את יסודות הדמוקרטיה," הדגיש הנשיא.


"העם לא שלם – המדינה לא שלמה"
בסיום נאומו התייחס הרצוג גם לנושא החטופים המוחזקים בעזה, והדגיש את חשיבות המאמצים להחזרתם המיידית לישראל.
"אנחנו זוכרים היטב שאנחנו לא שלמים – העם לא שלם – והמדינה לא שלמה", אמר הנשיא ברגש רב. "חזרתם המיידית של אחיותינו ואחינו החטופות והחטופים מעזה חייבת להיות חלק מהמהלך הממלכתי המשותף לכולנו."

לדבריו, הברית בין המדינה לאזרחיה מחייבת מאמץ עליון להחזיר את החטופים הביתה. הנשיא שיבח את הכוחות הפועלים להשגת מטרה זו, והוסיף: "זהו מבחן מוסרי ולאומי עבורנו כמדינה וכעם – ואסור לנו להיכשל בו."


מילה לסיכום
נאום הנשיא יצחק הרצוג בטקס האזכרה לדוד בן גוריון לא הותיר אף אחד אדיש. הוא שילב קריאה לאחדות, אזהרות מפני אלימות וחקיקה מסוכנת, והדגיש את החובה המוסרית של המדינה כלפי החטופים בעזה.

המסר המרכזי של הרצוג היה ברור: כמו בתקופת בן גוריון, גם היום עלינו לשים את המחלוקות בצד, לשלב כוחות ולפעול יחד למען האתגרים הלאומיים הגדולים. השאלה הגדולה – האם ההנהגה הפוליטית והציבור יצליחו ליישם את הדברים בפועל?