‘’זנחו אותנו בשביעי באוקטובר וכעת זונחים אותנו שוב'': קיבוצי אשכול עתרו לבג''ץ נגד המדינה
קיבוצי אורים, צאלים וגבולות שבמועצה האזורית אשכול הגישו הבוקר (שני) עתירה לבג"ץ בדרישה להכיר בהם כזכאים לזכויות מפונים ולהכלילם בתוכנית "חבל תקומה". הקיבוצים טוענים לאפליה חמורה מצד המדינה, שמסרבת להעניק להם את אותן זכויות המוענקות לשאר יישובי המועצה, למרות שביתם הפך לבסיס צבאי והם חוו את אותה טראומה בעקבות מתקפת הטרור בשביעי באוקטובר.
אנחנו שקופים בעיני המדינה, לא השארנו מספיק דם כדי שיתייחסו אלינו ברצינות
העתירה, שהוגשה על ידי עורכי הדין אביתר קנולר ונועה בן אבי, מדגישה כי קריטריון המרחק של 7 ק"מ מרצועת עזה, שבו משתמשת המדינה, הוא שרירותי ולא תואם את המציאות הביטחונית. "גם יישובים שמעבר לקו הזה עמדו בפני סכנה ממשית, חוו פינוי כפוי, ונאלצו להתמודד עם מציאות בלתי נסבלת של פחד, אובדן וחוסר ודאות," טענו העותרים.
העותרים מציינים כי נוצרו פערים בלתי נסבלים בין תושבים בתוך אותה מועצה אזורית, כאשר רק הם נותרו ללא פיצויים כלכליים, פטורים מארנונה, תמיכה נפשית או סיוע בשיקום בתיהם וקהילותיהם.
סיפורי התושבים: "הפכנו לשקופים"
יהונתן קנה, סגן רבש"צ אורים, סיפר כיצד נאלץ להגן על קיבוצו תחת ירי כבד, בעוד משפחתו מסתתרת ללא מרחב מוגן. גם לאחר הפינוי, הוא ומשפחתו לא קיבלו מענה מהמדינה ונאלצו לשכור דירה מכספם הפרטי. "אנחנו שקופים בעיני המדינה, לא השארנו מספיק דם כדי שיתייחסו אלינו ברצינות."
עמית חקק, אם לשלושה מצאלים, שיתפה כיצד משפחתה התמודדה עם התקפי חרדה ואובדן פרנסה בעקבות המתקפה. "אנחנו חלק מהמועצה, אבל המדינה החליטה להתעלם מאיתנו."
נטע רוזנפלד מצאלים הדגישה את הבעייתיות שבקריטריון המרחק: "מדיניות הק"מ פשוט לא רלוונטית. כולנו חיים באותה קהילה מעורבת, אבל ההחלטות מתקבלות בצורה שרירותית שפוגעת בנו."
דרישה לשוויון ושיקום
העותרים מבקשים מבג"ץ לחייב את המדינה להכיר בהם כמפונים, להעניק להם פיצויים וסיוע כמו שאר יישובי אשכול, ולהפסיק את האפליה שפוגעת בהם כלכלית, נפשית וחברתית. "הממשלה צריכה לקחת אחריות ולראות את כל תושבי אשכול כשווים," סיכמו.