''העיר נגועה'': אופקים מתמודדת עם מתקפת זבוב הגורם למחלה מסוכנת (תמונות קשות)

מאות תושבים מתלוננים על עקיצות כואבות שמשאירות פצעים וצלקות. האם המצב ימשיך להחמיר?
send whatsapp messsage send FB messsage
''העיר נגועה'': אופקים מתמודדת עם מתקפת זבוב הגורם למחלה מסוכנת (תמונות קשות) מזעזע: חלק קטן מהתושבים שנפגעו (צילומים פרטיים באישור המצולמים)

אופקים ניצבת מול משבר בריאותי מדאיג: מאות מתושבי העיר, בהם ילדים קטנים, מדווחים כי נעקצו על ידי זבוב החול, חרק קטן אך מסוכן המעביר את טפיל הלישמניה. עקיצותיו גורמות לפצעים כואבים שעלולים להותיר צלקות קשות ולעיתים אף סיבוכים חמורים יותר. תושבים מודאגים מספרים כי המצב הולך ומחמיר, וחלקם כבר שוקלים לעזוב את העיר.


חלק מהתושבים כבר מיואשים מהמצב וחוששים שלא יימצא פתרון. "זאת עיר נגועה," משתפת תושבת בכעס, “אולי הגיע הזמן לחשוב ברצינות על לעזוב.” תושב אחר מוסיף: "אנחנו כלואים בבית, הילדים סובלים, ואין שום פתרון באופק."


תושב שכונת מישור הגפן משתף את תחושותיו: “אנחנו לא מצליחים לגלות מה מקור הבעיה. אי אפשר לפתוח חלונות מרוב פחד מהעקיצות. הפצע שנגרם מהעקיצה הוא נוראי ומשאיר צלקת מכוערת. אני מעריך שמאות תושבים נעקצו, גם בשכונת הפארק.”
תושבת נוספת מוסיפה בתסכול: “בשנה שעברה היו אולי עשרה אנשים שנעקצו בכל העיר. היום, זה כבר מאות ואולי אלפים. מה יהיה בקיץ? נלבש בגדים ארוכים ביולי-אוגוסט? זה לא הגיוני.”

אחת התושבות שנפגעו 

זבוב החול והמחלה שהוא מביא
זבוב החול, מעביר טפילים הגורמים למחלת הלישמניה, המוכרת גם כ"שושנת יריחו". המחלה מתבטאת בפצעים על העור, שנשארים פתוחים במשך זמן רב ועלולים להותיר צלקות משמעותיות. בישראל המחלה נפוצה בעיקר באזור הנגב והערבה, והיא מועברת על ידי עקיצה של זבוב החול שנדבק בטפילים מבעלי חיים נגועים, כמו מכרסמים וכלבים.
לישמניה מופיעה בשתי צורות עיקריות: עורית ופנימית. בעוד שהמחלה הפנימית נדירה יותר, הלישמניה העורית נפוצה ופוגעת בעיקר בילדים ותושבים באזורים נגועים. "הרופא אמר לנו שיש למעלה מ-1,000 ילדים בעיר שסובלים מתסמינים של לישמניה," מספר תושב באופקים.

"העיר הנגועה": תושבים זועמים ומיואשים
חלק מהתושבים כבר מיואשים מהמצב וחוששים שלא יימצא פתרון. "זאת עיר נגועה," משתפת תושבת בכעס, “אולי הגיע הזמן לחשוב ברצינות על לעזוב.” תושב אחר מוסיף: "אנחנו כלואים בבית, הילדים סובלים, ואין שום פתרון באופק."

מה ניתן לעשות?
על פי הנחיות רופאים, יש לפנות לטיפול רפואי אם מתפתח פצע שאינו נרפא, שכן טיפול מוקדם יכול למנוע צלקות ולהקל על הסימפטומים. עם זאת, הטיפול אינו פותר את שורש הבעיה – המלחמה בזבוב החול עצמו ובמוקדי הדגירה שלו. התושבים קוראים לעירייה ולמשרד הבריאות לפעול במהירות למציאת פתרונות. "אנחנו דורשים פעולות הדברה, חקר יסודי של מקורות הבעיה ותוכנית מקיפה להתמודדות עם המגפה," אומר אחד התושבים. למרות התסכול הרב, התקווה היא שהגברת המודעות, לצד מאמצי רשויות הבריאות, יוכלו לשנות את המצב. עד אז, התושבים נאלצים להתמודד עם חשש יום-יומי מעקיצות זבוב החול – חרק קטן שגורם לנזק גדול.



עיריית אופקים תגיש עתירה למשרד להגנת הסביבה
עיריית אופקים מוסרת בתגובה: ‘’עיריית אופקים פועלת מזה שנים רבות לניטור זבוב החול בשיתוף פעולה הדוק ומלא עם המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות על מנת למצוא פתרון לתופעה. במסגרת שיתופי הפעולה ערכה הרשות מחקרים משותפים יחד עם המשרדים הממונים בנושא שלצערנו העלו חרס.

הרשות עומדת בקשר ישיר מול כלל הגורמים האמונים על הנושא ומבהירה להם את המצוקה והפגיעה החמורה בתושבות ותושבי אופקים. לצערנו, לטענת המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, עד היום, לא נמצא פתרון להסרת המטרד למעט התגוננות של התושבים. אנו מביעים אכזבה גדולה לנוכח תשובה זו, שהרי בשנת 2024 עדיין לא נמצא פתרון לתופעה שפוגעת באזרחים רבים.

בין הניסיונות השונים לצמצום התופעה הציבה הרשות מלכודות לניטור של זבוב החול בפריסה רחבה מסביב לשטחי העיר. כמו כן, הפיקה הרשות סרטון הסברה ייחודי ובלעדי המפרט כיצד ניתן להתמגן מפני עקיצת הזבוב הטורדני ונשלחו לתושבים הודעות הסברה מפורטות הכוללות עמוד ייעודי באתר העירייה בו ניתן למצוא דרכי התמגנות מומלצים. בשבוע הבא תקיים הרשות מפגש יחד עם תושבי העיר ובכירי המשרד להגנת הסביבה.

עיריית אופקים והעומד בראשה מבינים לליבם ושומעים את צעקתם של תושביה ופועלים בימים אלה להגשת עתירה משותפת עם תושבי העיר כנגד המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות בדרישה לתגבור והשקעת משאבים לביצוע מחקרים ומציאת פתרון שימנע את התופעה הנוראית.

אנו נמשיך לעמוד לרשות התושבים ונעשה ככל יכולתנו על מנת למנוע התפשטות והתרבות של הזבוב ומפצירים בתושבים להמשיך ולהתמגן מפני זבוב החול בהתאם להנחיות עד להמצא פתרון מתאים''.