''57% מתושבי הנגב מביעים אמון נמוך בממשלה, פסימיים לגבי עתידם במדינה''
לקראת ועידת הדו"ח לזקן השנייה שתתקיים ב-8 בדצמבר 2024 במדרשת בן גוריון, פרסמו קרן מיראז' ישראל והמועצה האזורית רמת הנגב את סקר דעת הקהל המקיף של תושבי הנגב. הסקר, שבחן תחומים כמו ביטחון אישי, תעסוקה, חינוך ואיכות חיים, מציג תמונה מורכבת ומדאיגה על החיים באזור, לצד נקודות אור ואופטימיות.
במרכז הדאגות של תושבי הנגב נושאים של ביטחון, תעסוקה ופרנסה. ממצאי הדוח מתכתבים עם ממצאי דוח אחר שפרסמה הלמ''ס, מהם עולה כי העיר באר שבע מובילה בתחושת חוסר הביטחון האישי. אל הבעיות החמורות של האיזור מתווספת שנת המלחמה שפרצה בעקבות מתקפת הטרור של ה-7.10, עם עשרות אלפי מפונים מבתיהם ופגיעה קשה בכלכלת האיזור, כאשר הממשלה מתקשה להתניע תהליכי שיקום ותקומה.
תושבים בעוטף, עימם שוחחנו, מספרים כי התחושה ש''הסיפור בעזה הסתיים'', רחוקה מאוד מהמציאות: ‘’עדיין יש התרעות, פיצוצים, עדיין יש ירי רקטות ובמשקים החקלאיים שהיו עיקר פרנסת האיזור, ממתינים לתשובות. במציאות הזו לא יודע כמה הורים ירצו לגדל את הילדים''.
אלה הממצאים המרכזיים בסקר:
ביטחון אישי במוקד: 46.33% מתושבי הנגב מדווחים על דאגה גבוהה לביטחונם האישי, בעיקר בשל המצב הביטחוני מול עזה.
פערי אמון במוסדות: למרות אירועי ה-7.10, צה"ל זוכה לרמת האמון הגבוהה ביותר (67.74%), לעומת הממשלה שמקבלת אמון נמוך מאוד (57% מציינים אמון נמוך עד אפסי).
פסימיות גוברת: 39% מתושבי הנגב פסימיים לגבי עתידם במדינה, עלייה משמעותית בהשוואה לשנים קודמות.
חוסר שביעות רצון מתעסוקה: האתגר המרכזי שמניע תושבים לשקול עזיבה הוא הקושי במציאת תעסוקה.
שביעות רצון מהחיים בנגב: למרות הדאגות, 58% מהתושבים מרוצים מחייהם בנגב.
ערן דורון, ראש מועצת רמת הנגב, הדגיש: "למרות הקשיים, התושבים בנגב מפגינים חוסן ורצון להמשיך לחיות באזור. עם זאת, יש צורך דחוף במענה לאתגרים הביטחוניים והתעסוקתיים, על מנת להפוך את הנגב לאזור בטוח ומשגשג."
ניקול הוד סטרו, מנכ"לית קרן מיראז' ישראל, ציינה: "הסקר מדגיש את הצורך בפיתוח תשתיות, תעסוקה וביטחון אישי. הנגב הוא העתיד של מדינת ישראל, ותושבי הנגב מוכיחים חוסן מעורר השראה."
ועידת הדו"ח לזקן, שתיערך ביום הזיכרון הממלכתי לדוד בן גוריון, תכלול פאנלים מקצועיים ודיונים על יישום החלטות הממשלה בנוגע לנגב, לצד הצגת דו"ח מקיף שיבחן את התקדמות התחום בשנה החולפת.