גילוי מדעי חדש על קרום התא עשוי לשנות את הדרך בה נלחמים במחלות

תגלית חדשנית בתחום מדעי החיים עשויה לשנות את הדרך בה אנו מבינים את פעולתם של התאים בגוף האדם ולפתוח אפשרויות לפיתוח טיפולים רפואיים חדשים. מחקר פורץ דרך, שנערך בשיתוף פעולה בין אוניברסיטת בן-גוריון בנגב לבין אוניברסיטת נורת'ווסטרן שבארה"ב, גילה כי תכונה פנימית בקרום התא, הנקראת "צמיגות", משפיעה בצורה משמעותית על תנועתיות הקרום ועל יכולתו לשנות צורה. ממצאים אלו פורסמו בכתב העת היוקרתי PNAS.
עד כה, חוקרי התאים סברו כי התנהגות קרום התא נשלטת בעיקר על ידי הסביבה החיצונית שמקיפה אותו. עם זאת, המחקר החדש מראה כי הצמיגות הפנימית של הקרום משחקת תפקיד משמעותי בדינמיקה של הקרום, ויכולה להשפיע על תהליכים חיוניים בתאים כמו שינויי צורה ותנועה.
המחקר, בהובלת פרופ' רוני גרנק מאוניברסיטת בן-גוריון ופרופ' פטיה ולאהובסקה מאוניברסיטת נורת'ווסטרן, נעשה על מבנים דמויי תאים שנקראים "וסיקולות". בעזרת מיקרוסקופיה מתקדמת והדמיה מהירה, הצוות הצליח לעקוב אחר תנועות הקרום ולמדוד את הצמיגות שלו בזמן אמת, ללא פגיעה בתאים עצמם.
לדברי החוקרים, הבנה זו של צמיגות הקרום יכולה להוביל לפיתוח מערכות להעברת תרופות בצורה יעילה יותר. "הממצאים שלנו מספקים כלים חדשים להבנת התהליכים התאיים ומדגישים את תפקיד הצמיגות בקרום התא," הסביר חמד פאיזי, חוקר במחקר. פאיזי אף ציין כי גישה זו עשויה להוביל ליצירת חומרים דמויי קרום התא לצורכי טיפול רפואי מתקדם.
פרופ' גרנק הוסיף כי "הבנת ההשפעה של צמיגות קרום התא יכולה לשנות את הדרך בה מדענים מפרשים תהליכים בתא ולהשפיע על פיתוחים מדעיים ורפואיים בתחום".
לסיכום, המחקר החדש מספק זווית רעננה על תפקוד קרום התא ומדגיש את הפוטנציאל לשימוש בתכונות הפנימיות של קרום התא לפיתוחים רפואיים בעתיד.