מה שהעין לא רואה: מיזם הכרזות של הסטודנט שורד מסיבת ''נובה''
אביעד שלמה, סטודנט בפקולטה לאדריכלות ועיצוב במחלקה לתקשורת חזותית ב-SCE, המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, הוא היוצר מאחורי המיזם "האנשים השקופים". במיזם ייחודי זה, מציג אביעד סדרת כרזות נוגעות ללב שמטרתן להעלות את המודעות למאבק הפנימי והבלתי נראה של אנשים המתמודדים עם טראומות ופגיעות נפשיות.
אביעד היה אחד מהרוקדים במסיבת ה"נובה" ב-7 באוקטובר, ונכח באירועים הקשים שהתרחשו במהלכה. הוא הצליח לברוח מהאירוע, ובכך להציל את חייו. בעקבות המראות הקשים שנחשף אליהם במסיבה ולאחר מכן כלוחם במילואים במלחמת "חרבות ברזל", גילה אביעד כי הוא סובל מהפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD).
במסגרת קורס "חשיבה עיצובית והעברת מסר" במחלקה לתקשורת חזותית ב-SCE, השתתף אביעד בסדנה ייחודית שהועברה על ידי המשוררת והעובדת הסוציאלית בלה אלכסנדרוב, בנושא "כיצד הכאב האישי הופך לבעיה חברתית". בסדנה זו נדונה השאלה כיצד ניתן לזהות בעיות חברתיות ולפעול לשינוי חברתי, כאשר כל סטודנט התבקש לחקור בעיה חברתית ולהביע את המסר דרך עיצוב.
אביעד בחר להקדיש את עבודתו לנושא הפגיעות הבלתי נראות. ברוב הכרזות שעיצב מופיע דימוי של אדם שנראה "שקוף" כצל, כאשר מסביבו אנשים רגילים הצבועים בצבע גוף. הדימוי הזה נועד להמחיש את הנוכחות של הפגיעות הבלתי נראות ולהזכיר לצופים כי לעיתים הקרב האמיתי מתרחש בתוך האדם, הרחק ממראית העין.
"אני מרגיש כל מיני דברים שלא הרגשתי לפני," משתף אביעד. “רציתי להעלות את המודעות בחברה הישראלית בכל מה שנוגע לאנשים עם מוגבלויות שאינן נראות לעין. כשיש לי פטור מתור ואני נראה רגיל, מסתכלים עליי בצורה מוזרה. רציתי שהמסר הזה יחלחל, שגם אם אינך רואה את הפגיעה, היא יכולה להיות קיימת ואמיתית.”
הכרזות של אביעד מזמינות את הצופים להסתכל מעבר למראה החיצוני ולהבין שגם אנשים הנראים "רגילים" עשויים להתמודד עם קשיים משמעותיים. המיזם מציג את הכאב וההתמודדות הפנימיים, ומעודד את החברה להתייחס בכבוד וברגישות לכל אדם, ללא קשר לנראותו החיצונית.