''חוצפה! הכניסה לשכונת הפארק הפכה לאתר אשפה!'': בעיית זבל, לא רק בשכונות הוותיקות של באר שבע
מקומם את התושבים שקנו דירות בשכונת הפארק במיטב כספם: משאיות אשפה נצפו משליכות אשפת בניין ומתכת באור יום, סמוך לשכונת הפארק בבאר שבע, בקרבת רחוב נחל קדרון, ממש בכניסה. המחזה החוזר הזה מתרחש ללא כל התנגדות או פיקוח, ומדגיש את הבעיה הגדולה של השלכת אשפה לא חוקית בעיר. תושבי השכונה מתארים מצב עגום בו השטח הציבורי הופך למצבורי אשפה, הפוגעים בנוף ובאיכות חייהם.
תושבי השכונה יצרו קשר עם מערכת חדשות באר שבע והנגב וסיפרו שזאת אחת הבעיות עימן מתמודדים: ‘’זאת חוצפה. אין מקום אחר לפנות אליו אשפת בניין? הרי זה יישאר שם! אם לא מפקחים על דבר בסיסי כזה - זה ממש מחדל. על מה בדיוק גובים מאיתנו ארנונה - ועוד היטל שמירה? כל אחד עושה מה שהוא רוצה!''.
שכונות ותיקות מתמודדות עם הזנחה מתמשכת
בעיית האשפה בבאר שבע אינה חדשה, ושכונות ותיקות בעיר מתמודדות עם הזנחה רבת שנים. תושבי שכונה ד' ברחוב אליהו הנביא מדווחים על שנים של אשפה והזנחה, זאת למרות הדיבורים על הקמת רובע חדשנות בעיר. גם באזור מתחם רינגלבלום, אשר מוכר כאזור בו מבלים סטודנטים רבים, ניכר כי המצב אינו שונה, והרחובות הסמוכים סובלים מבעיות דומות.
תושבי שכונה ה' ושכונת נחל בקע מעלים תלונות דומות. בצמוד לשכונת נחל בקע, השטח שפעם איכלס את שכונת הקראוונים הפך עם השנים למצבור אשפה מסוכן. מומחים עמם שוחחנו מזהירים כי גם אם יוחלט להקים במקום שכונה חדשה, תהליך טיהור הקרקע עלול להימשך שנים בשל חדירת כימיקלים, פסולת שמנים ותרופות. בהפרש שנים ביקרנו במקום, רק כדי לגלות שההזנחה נמשכת. תושבים בשכונת נחל בקע מתלוננים, אך דבר לא נעשה, חוץ משיחות להורדת הקיטור. בבאר שבע לא אוהבים שתושבים מציפים בעיות…
עיריית באר שבע מפעילה מערך פינוי אשפה מסודר, מחולק לרובעים, לרבות פינוי מסודר של ריהוט וגזם. אלא שבעיקר בשכונות הוותיקות, באיזורים פחות אמידים, האשפה מצטברת וגולשת. חלק מהפחים המוטמנים לא תקינים ובעיקר בסופי שבוע נוצרת כמות מבהילה של אשפה. נדמה, שהיקפי הפינוי לא עומדים בקצב יצירת האשפה של התושבים.
לשם ההגינות, צריך לציין שלפעמים התושבים אשמים: ‘’ישיבות'' של לילה בשכונות מתוירות אחריהן אפשה של קליפות גרעינים, בקבוקי בירה ו-וודקה, שאריות של מזון מהיר - מטר מהפח. בחלק מהמקרים, דיירים משליכים אשפה לחצר הבית. במקרים אחרים, המקלטיםפ הופכים להיות פחי אשפה. ‘’כשהתחילה המלחמה, החלטנו להשמיש את המקלט לחירום. זה היה מזעזע: היו פה חולדות ופגרי חתולים, אשפה ומכה של פשפשים. שילמתי מכיסי כ-2000 שקלים לפנות מפה אשפה, לנקות, לצבוע, להתקין תאורה ומים, לשים ציוד חירום. היום, כשאיום הטילים האירניים ממשי, הדיירים מודים לי. אבל אני אדם פרטי, לא יכול לקחת על עצמי הכל'', אומר לנו שלמה, המתוגרר בבניין בשכונה י''א.
בעיית ההשלכה הפיראטית – נזק סביבתי ונפשי
השלכת האשפה הלא חוקית אינה רק בעיה מקומית של באר שבע, אלא תופעה המוכרת ברחבי הנגב כולו. לפי הערכות שונות, מדי שבוע מושלכים באזורים שונים בנגב טונות של אשפה ממרכז הארץ, הכוללים פסולת רפואית מזהמת, פסולת בניין ואפילו פסולת של בעלי חיים. הנגב, שהינו אזור רחב ידיים ודל באוכלוסייה, מהווה יעד נוח למובילי האשפה, החוסכים את תשלום האגרות הכרוכות בהשלכה באתרים מוסדרים. מרביתו של הנגב אינו מיושב והפרצה קוראת לגנב.
חלק קטן מהכתבות על בעיית האשפה בבאר שבע שפרסמנו באתר:
הזנחה רבת שנים והכאב של רחוב אליהו הנביא בבאר שבע: 'אנחנו שקופים, המצב רק מחמיר'
חשיפה: כך נראה המפגע הסביבתי בלב ב''ש שלא טופל 23 שנה
חולדות, מבנים נטושים וריחות רעים: על מה התלוננתם הכי הרבה?
תעלומה: למה מסריח בבאר שבע?
איכות חיים בבאר שבע? רחוב שלם - רק שני פחי זבל: ''בגלל הזבובים, אני לא יושבת בגינה''
אשפה והזנחה מטרידים את בעלי העסקים והלקוחות במתחם קינג סטור בחוצות להב