תושבי שכונת סיגליות נגד התוכנית: ''מרכז וטרינרי במרחק נביחה מהבית''

תוכנית לשינוי ייעוד הקרקע להקמת מרכז וטרינרי עירוני סמוך לשכונת סיגליות בבאר שבע מעוררת חשש ומחאה בקרב התושבים, שחוששים מרעש, מטרדי ריח ואובדן שטחים ירוקים
send whatsapp messsage send FB messsage
תושבי שכונת סיגליות נגד התוכנית: ''מרכז וטרינרי במרחק נביחה מהבית'' קרדיט הדמיות: האדריכלית גלי יבגי-סיטון

תושבי שכונת סיגליות בבאר שבע הופתעו לגלות במודעה מטעם מנהל ההנדסה בעיריית באר שבע כי הקרקע הסמוכה לשכונתם צפויה לעבור שינוי ייעוד. על פי התוכנית, שטח שיועד בתחילה לספורט ונופש, ישמש להקמת מרכז וטרינרי עירוני, הכולל מרפאה וטרינרית וכלבייה. התוכנית, המצויה בשלב ההתנגדויות, עוררה חששות בקרב התושבים מפני רעש קבוע בלילות וריחות שעלולים לפגוע באיכות החיים.


זה לא שאנחנו נגד בעלי חיים. יש לנו כלבים וחתולים, אבל חשוב לבדוק איך זה ישפיע על הסביבה שלנו ושזה לא יהפוך לבעיה לדורות


"זה לא מרפאה קטנה שמביאים אליה כלבים לחיסון, אלא מקום גדול שיכול לאכלס עשרות כלבים בלילות. אנחנו חוששים שזה יהפוך לסיוט," אומר אחד מתושבי השכונה. מצד שני, באר שבע משוועת למרכז טיפולי עירוני משוכלל לבעלי חיים, בהם בעלי חיים שננטשו על ידי בעליהם ובעלי חיים משוטטים.

במסגרת התוכנית, הקרקע שמיועדת כיום לספורט ונופש תשנה את ייעודה למבנים ומוסדות ציבוריים, כולל מרכז וטרינרי חדש. ביוני האחרון הודיעה עיריית באר שבע על הקמת המרכז בצפון מערב העיר, סמוך לבית הספר הטכני של חיל האוויר, בעלות מוערכת של כ-17 מיליון שקלים. המרכז יעניק שירותים מקיפים לבעלי החיים ויכלול מרפאה וטרינרית מתקדמת, כלבייה מרווחת, חתוליה, ומתחם אימוץ עירוני.

התושבים הדגישו כי הם אינם מתנגדים לבעלי חיים, אך הביעו דאגה מהשפעות אפשריות על איכות חייהם. "זה לא שאנחנו נגד בעלי חיים. יש לנו כלבים וחתולים, אבל חשוב לבדוק איך זה ישפיע על הסביבה שלנו ושזה לא יהפוך לבעיה לדורות," אומרת תושבת נוספת מהשכונה.

התושבים ציינו כי בשכונות חדשות אחרות, כמו כלניות, התמודדו גם הם עם מטרדים שונים. תושבת כלניות סיפרה כי היא סובלת מבעיות נשימה עקב מטרדי הריח המתמשכים. "זה לא רק ריח – יש משהו נוסף באוויר. בכל פעם שאני יוצאת החוצה, אני מרגישה כאבים חדים בחזה עם כל נשימה ונשימה," היא משתפת. בנוסף, תושבים ציינו את הרעש שמגיע ממתחם המוטור סיטי הסמוך ואת התשתיות שטרם הושלמו, שהפכו למטרד יום-יומי.
 

המרכז המוצע


התוכנית כאמור, הופקדה להתנגדויות. זהו שלב ביניים במימוש תוכניות בניה, אך שלב מכריע מאוד, בו תושבים הרואים עצמם נפגעים מתוכנית כלשהי, עומדים מול הרשות המקומית, היזמים ורשויות התכנון.

כאשר ועדת תכנון ובנייה מקדמת תוכנית בנייה חדשה, היא מחויבת לפרסם את התוכנית לציבור במגוון דרכים, כגון ברשומות, בעיתונים, באתר האינטרנט של הוועדה, ובמקומות ציבוריים רלוונטיים. פרסום זה נועד לאפשר לתושבים ולכל מי שעלול להיפגע מהתוכנית להגיש התנגדות.

מי רשאי להגיש התנגדות?
כל אדם הסבור כי התוכנית פוגעת באינטרס שלו, בין אם מדובר בתוכנית שהופקדה בוועדה מקומית, מחוזית או ארצית. במקרה של תוכניות תשתית לאומית או תוכניות מתאר ארציות, ישנם הליכים מעט שונים כמו הגשת השגות במהלך הדיונים בוועדות המתאימות.

כיצד מגישים התנגדות?
לאחר פרסום התוכנית, יש לאדם הזכות להגיש התנגדות בתוך 60 ימים ממועד הפרסום. ההתנגדות תוגש בהתאם לסוג הוועדה שהפקידה את התוכנית:
ועדה מקומית: ההתנגדות תוגש לוועדה המקומית עם עותק לוועדה המחוזית.
ועדה מחוזית: ההתנגדות תוגש לוועדה המחוזית עם עותק לוועדה המקומית.
ועדה ארצית לתכנון ובנייה:  ההתנגדות תוגש למועצה הארצית עם עותק לוועדה המחוזית.

הגשת ההתנגדות אינה כרוכה בתשלום אגרה, אך אם ההתנגדות נדחתה ומעוניינים לערער על ההחלטה, ייתכן שיהיה צורך בתשלום אגרה עבור הערר. ההתנגדות צריכה להיות מנומקת ולהסביר כיצד התוכנית פוגעת באינטרס של המגיש. כל אדם רשאי לעיין בתוכניות שהופקדו, ללא תשלום, באתרי האינטרנט של הוועדות לתכנון ובנייה הרלוונטיות. ניתן לעקוב אחר פרסום התוכניות גם באמצעות מערכות כמו "מעירים" המאפשרות קבלת התראות לפי אזורים גיאוגרפיים או נושאים רלוונטיים.

באופן זה, הציבור יכול לעקוב ולהיות מעורב בתוכניות בנייה המשפיעות על סביבתו, ולנקוט צעדים כדי להגן על האינטרסים האישיים והקהילתיים.

קראו עוד באותו נושא:
מרכז טיפול בבעלי חיים יוקם בבאר שבע, בעלות של 17 מיליון שקלים: זה המיקום שנבחר