בת 76 במצב טוב: היום מציינים את יום שחרור באר שבע

ב-21 באוקטובר 1948, במסגרת מבצע יואב במלחמת העצמאות, שוחררה באר שבע על ידי כוחות צה''ל במבצע משה. המבצע נקרא על שם מפקד הגדוד משה אלברט, שנהרג קודם לכן בקרב בבית אשל
send whatsapp messsage send FB messsage
בת 76 במצב טוב: היום מציינים את יום שחרור באר שבע חיילי צה''ל ביום שחרור העיר - כיום ממוקם שם פארק קרסו (צילום: הוגו מנדלסון / לע''מ)

היום אנו מציינים 76 שנה לשחרור באר שבע, אירוע משמעותי במלחמת העצמאות שנודע בשם "מבצע משה". הקרב לשחרור העיר התקיים ב-21 באוקטובר 1948, כחלק ממבצע יואב, שבו נלחם צה"ל לשחרור הנגב מידי הכוחות המצריים. המבצע נקרא על שם משה אלברט, מפקד הגדוד בחטיבת הנגב, שנהרג בקרב על בית אשל.

באר שבע, שהייתה עיר חשובה וגדולה בנגב, הייתה תחת שליטת הצבא המצרי מאז יציאת כוחות המנדט הבריטי במאי 1948. במהלך מלחמת העצמאות שימשה באר שבע כמוקד צבאי ומנהלי חשוב עבור המצרים, ולכן שחרורה היה בעל חשיבות אסטרטגית לצה"ל.

לקראת סיומו של מבצע יואב, התקבלה ההחלטה לכבוש את באר שבע. תכנון המבצע החל עוד לפני פתיחת הדרך לנגב, תוך כדי הכנות מדוקדקות שכללו תכנונים, סיורים והסתננויות אל מעבר לקווי המצרים. עם פריצת הדרך לנגב ב-20 באוקטובר 1948, יצאה לפועל ההתקפה על העיר.

שוטר תנועה בבאר שבע של פעם (צילום: משה פרידן / לע''מ)


המבצע התנהל תחילה באור יום, כשגדודים מחטיבת הנגב, בפיקודו של נחום שריג, יחד עם כוחות נוספים מחטיבה 8 בפיקודו של יצחק שדה, הובילו את המתקפה. הכוחות הישראליים הצליחו לכבוש במהירות עמדות מפתח בעיר, כולל תחנת הרכבת ותחנת המשטרה, שהייתה מעוז ההתנגדות האחרון. בשעה 9:45 בבוקר נכנעו הכוחות המצריים, ובאר שבע שוחררה.

אחדג הרגעים המרגשים בתולדות באר שבע: נשיא מצרים סאדאת, ראש הממשלה בגין זכרונם לברכה, בחזית בניין העירייה (צילום: יעקב סער / לע''מ)

לצד ההישג הצבאי, התרחשו גם אירועים מצערים של ביזה מצד חלק מהחיילים, שהיקשו על ניצול מלוא ההצלחה של המבצע. עם זאת, כיבוש באר שבע היווה ניתוק אסטרטגי בין כוחות הצבא המצרי בהר חברון לבין יתר הכוחות המצריים, ואפשר לצה"ל להמשיך במבצעים נוספים ברחבי הנגב.

הנשיא ויצמן ורעייתו ורה, יגאל אלון - במה שהיו הוא חלק ממבואת רחוב קק''ל (צילום: טדי בראונר / לע''מ)

שחרור באר שבע הפך את העיר למרכז לוגיסטי ומנהלי של חזית הדרום, ותוך מספר ימים התבססה בה טייסת הנגב.
באר שבע כיום, 76 שנה אחרי שחרורה,  היא העיר התשיעית באוכלוסייתה במדינת ישראל והשנייה בגודל אוכלוסייתה במחוז הדרום אחרי אשדוד. שטח השיפוט של באר שבע הוא 117,500 דונם, ובשטח השיפוט היא הרביעית בגודלה בישראל והשלישית במחוז הדרום, אחרי דימונה וערד. היא מכונה ‘’בירת הנגב'' ולא בכדי: מדי יום פוקדים אותה עשרות אלפי מבקרים לצורכי סידורים, בילוי, תרבות, קניות ועוד. כמעט כל הרשתות הגדולות מיוצגות בעיר ויש בה מוסדות לימוד ואקדמיה, רפואה ותרבות וגם אוכל טוב. ואולי הכי חשוב: יש בה אנשים טובים עם לב רחב.