שנה למתקפת הטרור: דו''ח חושף את המצב הנפשי הקשה של תושבי בנגב

דו"ח "מדד החוסן" שפורסם לרגל שנה לאירועי ה-7 באוקטובר ולמלחמת "חרבות ברזל" חושף תמונת מצב עגומה בנוגע למצבם הנפשי והחברתי של תושבי הנגב המערבי.
60% מהתושבים סובלים מתסמיני דחק, ו-50% מציגים סימני פוסט-טראומה. הנתונים מצביעים על החרפת המצב הנפשי בעקבות היעדר טיפול מספק והתמודדות ממושכת עם טראומה.
"מרגישים שאין לנו מענה"
הדו"ח מצביע על כך שרבים מהתושבים טרם הגיעו לשלב הריפוי מהטראומה, והמצב רק החריף בחודשים האחרונים בשל מחסור במערכי טיפול ותמיכה נפשית בערי ויישובי האזור. 58% מהמשתתפים בסקר נפגעו ישירות במתקפה או חוו פגיעה בקרב בני משפחתם, וכתוצאה מכך חשים רבים מהם פחד מתמשך ותחושת חוסר ביטחון לחיות באזור.
התפוררות האמון בממסד
ככל שמתקרב יום השנה לאירועי ה-7 באוקטובר, תחושת האמון בממסד הולכת ויורדת. תושבים רבים מפנים אצבע מאשימה כלפי המדינה, במיוחד בשל הלחץ שמופעל עליהם לחזור לשגרה ללא פתרונות מספקים. בקרב החברה הבדואית נרשמה רמת חוסן נמוכה במיוחד, עם נתון מטריד שלפיו רק 36% מהתושבים מדווחים על חוסן לאומי גבוה.
"הלכידות החברתית מתפוררת"
תחושת הלכידות שהייתה בשיאה בתחילת המלחמה נשחקה ככל שהמלחמה נמשכה. רק 28% מתושבי הערים ו-14% מתושבי הקיבוצים והמושבים מדווחים על תקווה לעתיד. תחושת הסכנה, הן מהאלימות בחברה הישראלית והן מהמצב הביטחוני, ממשיכה ללוות את תושבי הנגב המערבי.
קריאה לפעולה – שיקום חוסן דרך הקהילה
דודי גבאי, יו"ר עמותת "ארץ חדשה עכשיו", מדגיש כי הדרך לשיקום מתחילה בהקשבה לתושבים והובלה שלהם בתהליכי השיקום: "רק באמצעות תכנון מהשטח, נוכל להחזיר את תושבי הנגב לשגרה ולחזק את החוסן האזרחי."
פרופ' יוסי לוי בלז, חוקר בריאות הנפש, הוסיף: “על המדינה לפעול מידית כדי להקים מערכי תמיכה נפשית מותאמים, לצד חיזוק האמון והתמיכה הקולקטיבית.” עמותת "ארץ חדשה עכשיו" מובילה בשיתוף פעולה עם גורמי מחקר וקהילה את תהליכי השיקום באזור, מתוך מטרה להחזיר את התושבים הביתה ולספק להם עתיד בטוח יותר.
קולות מהשטח: "לא מספיק לחזור הביתה – צריך גם להרגיש בטוחים"
הנתונים הקשים שעולים מהדו"ח מדגישים את הצורך הדחוף בהשקעה נרחבת בטיפול נפשי ובחיזוק הקהילה, כדי לשקם את הנגב המערבי ולהבטיח את עתיד תושביו.