סערה בעקבות יוזמת האוצר לביטול מענקי העבודה המועדפת לחיילים משוחררים: ''פגיעה חמורה בחיילים הקרביים ובמוטיבציה לשירות''

עמותות ונציגים חברתיים מזהירים: ביטול מענקי העבודה המועדפת יכביד על חיילים משוחררים, במיוחד אלו שעברו לחימה קשה. האם המדינה עומדת לוותר על אלו שהקריבו עבורה?
send whatsapp messsage send FB messsage
סערה בעקבות יוזמת האוצר לביטול מענקי העבודה המועדפת לחיילים משוחררים: ''פגיעה חמורה בחיילים הקרביים ובמוטיבציה לשירות'' צילום המחשה: דובר צה''ל / שימוש הוגן על פי סעיף 27 א'

הצעת משרד האוצר לביטול מענקי העבודה המועדפת לחיילים משוחררים מעוררת סערה גדולה, על רקע ההשלכות הצפויות לפגוע כלכלית בחיילים הקרביים ולהפחית את המוטיבציה של צעירים לשרת בשירות משמעותי. ההצעה, המבקשת להפסיק את מתן המענקים, מציבה את חיילי צה"ל המשוחררים במצב מאתגר, בו רבים מהם יצטרכו להתמודד עם קושי רב במעבר לחיים האזרחיים – בייחוד עבור אלו ששירתו בקרבי או בשירות לאומי אינטנסיבי.

עמותת קידום חיילים וקצינים בדואים משוחררים, בראשותו של אמיר רחאל אלהייב, עומדת בחזית ההתנגדות ליוזמה החדשה. לדברי אלהייב, המייצג עשרות אלפי לוחמים בדואים ששירתו בשירות סדיר ובמילואים, המענקים האלו הם אמצעי תמיכה חיוני לחיילים לאחר השירות. "המענקים מהווים גורם מרכזי בתהליך השיקום והחזרה לחיים האזרחיים עבור חיילים משוחררים," הוא מציין, "במיוחד עבור אלו שחוו לחימה ומצויים במעבר מורכב מהשירות הצבאי לחיים האזרחיים."

התערבות הכנסת: ח"כ ולדימיר בליאק קורא לדיון דחוף

הסערה הציבורית סביב ביטול המענקים זכתה גם להתערבות מצד חברי כנסת. ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד), מרכז האופוזיציה בוועדת הכספים, פנה ליו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, בדרישה לקיים דיון דחוף בנושא. בליאק ציין כי "לא ייתכן כי דווקא בזמן מלחמה הקשה והארוכה בתולדות ישראל, הממשלה תנסה לשלול מחיילי צה"ל את הכסף המגיע להם". לדבריו, מדובר בהחלטה שערורייתית ומקוממת שמסכנת את עתידם הכלכלי של עשרות אלפי חיילים משוחררים. בליאק גם ציין כי עלות המענקים למדינה עומדת על כ-130 מיליון ש"ח בלבד – סכום המהווה כ-20% בלבד מתקציב המשרד לקידום חברתי, וטען כי הסכום הזה זניח לעומת החשיבות של תמיכה בחיילים המשוחררים.

המענק ככלי שיקומי: תמיכה כלכלית קריטית לחיילים משוחררים

לדברי העמותה, ביטול המענקים מהווה פגיעה ישירה בכלים הזמינים לחיילים משוחררים לצורך השתלבותם באזרחות. אלהייב מציין כי "העבודה המועדפת היא חלק מתהליך השיקום – מסייעת לחיילים לעבוד, להרוויח, ולצבור ניסיון באזרחות." המענקים מאפשרים לחיילים למצוא תעסוקה עם הכנסה משמעותית בתקופה שבה רבים מהם מתמודדים עם אתגרי הסתגלות והסתמכות על עצמם.

במכתבו לאוצר של יו"ר הקרן לחיילים משוחררים במשרד הביטחון חגי רזניק הוא מתריע מפגיעה בחיילים המשוחררים וקורא לאוצר לחזור בו.

פגיעה במוטיבציה לגיוס ושירות משמעותי

חשש נוסף הוא הפגיעה במוטיבציה של צעירים לשירות קרבי ומשמעותי. המענקים, שהיו עד כה חלק מהסל הכלים המוצע לחיילים משוחררים, תרמו למוטיבציה של צעירים לבחור בתפקידים קרביים ולתרום לביטחון המדינה מתוך ידיעה שהמדינה תסייע להם לאחר השחרור.

העמותות מציעות שמשרד האוצר יבחן חלופות כלכליות שיאפשרו לשפר את התמריצים לצעירים, במקום לפגוע במענקים. הרחבת תוכניות הכשרה מקצועיות, שיפור סיוע כלכלי למי שזקוק לכך, ופתיחת דיאלוג עם נציגי החיילים המשוחררים עשויים לסייע להגיע לפתרונות מיטביים שיסייעו לחיילים ולמשק כאחד.