המשטרה תפצה עיתונאי על עיכובו שלא כדין והחרמת מכשיר הטלפון שלו

בית משפט השלום בבאר שבע קבע כי עיכובו של העיתונאי יאסר עוקבי והחרמת מכשיר הטלפון שלו במהלך סיקור הפגנות בנגב ב-2022 נעשו ללא עילה חוקית. המשטרה חויבה לפצות את עוקבי בסך 20,000 ש''ח ולשלם הוצאות משפט
send whatsapp messsage send FB messsage
המשטרה תפצה עיתונאי על עיכובו שלא כדין והחרמת מכשיר הטלפון שלו העיתונאי יאסר עוקבי (צילום: אלבום פרטי / על פי סעיף 27 א')

בית משפט השלום בבאר שבע, בראשות הנשיא עמית יריב, קיבל היום (22 בספטמבר 2024) את תביעתו של העיתונאי יאסר עוקבי נגד משטרת ישראל, וחייב את המשטרה לפצות את עוקבי בסכום של 20,000 ש"ח בגין עיכובו והחרמת מכשיר הטלפון הסלולרי שלו שלא כדין. בנוסף, חויבה המשטרה לשלם הוצאות משפט בסך 5,000 ש"ח ושכר טרחת עורכי דין בסך 11,700 ש"ח.

האירוע התרחש בינואר 2022, כאשר עוקבי הגיע לסקר הפרות סדר בנגב על רקע מבצע נטיעות של הקרן הקיימת לישראל. במהלך האירוע עוכב עוקבי על ידי המשטרה, ומכשיר הטלפון שלו נלקח ממנו. הוא הובא לתחנת המשטרה, שם נערכו עליו חיפושים, אך שוחרר לאחר כ-3.5 שעות מבלי שנחקר.

בית המשפט דחה את טענות המשטרה כי עוקבי סירב להזדהות והתסיס את הקהל, וקבע כי עיכובו נעשה ללא עילה חוקית. בפסק הדין ציין הנשיא יריב כי אין להשתמש בעיכוב או מעצר כאמצעי ענישה או הרתעה, אלא רק במקרים בהם אין חלופות פחות פוגעניות.

הפיצוי שנפסק לעוקבי גבוה מהמקובל בפסיקה במקרים דומים, וזאת במטרה להבהיר את חשיבות הזכות לחירות ואת הצורך בהגבלת שימוש בסמכויות העיכוב והמעצר רק למקרים הכרחיים.

בין היתר קבע בית המשפט: "הסמכות לעכב אדם, ודאי הסמכות לעצור אדם ללא צו שופט, אינה מיועדת לצורכי הרתעה, לצורכי ענישה או לצורכי 'חינוך' של מי שאינו מתנהג כשורה. הסמכות לשלול מאדם את חירותו – גם אם "רק" בדרך של עיכובו והבאתו לתחנת המשטרה – היא סמכות שיש להתייחס אליה ברצינות המתחייבת ממעמדו החשוב של ערך החירות; אין להשלים עם שימוש בסמכויות העיכוב והמעצר ללא צורך אמיתי".

בית המשפט הבהיר, כי הפיצוי שנפסק גבוה מן המקובל בפסיקה במקרים דומים, אך ציין כי: "תכליתו של הפיצוי שנפסק היא לשוב ולהבהיר, כי במדינה דמוקרטית עיכוב או מעצר אינם,  ואסור שיהיו, אמצעי ענישה או הרתעה: עיכוב או מעצר הם אמצעים קשים, שיש לעשות בהם שימוש רק כאשר אין דרך אחרת, פוגענית פחות, להשיג את אותן תכליות". 

על כן, כאמור, חויבה המדינה לפצות את העיתונאי בסכום של 20,000 ₪, בתוספת הוצאות משפט בסך 5,000 ₪ ושכר טרחת עו"ד בסך 11,700 ₪.