טבעונות זה לחנונים: ישראל הפכה לאומה של טורפי בשר, מגלים נתוני הלמ''ס

הרגלי התזונה של הישראלים עוברים שינויים משמעותיים בשנים האחרונות, כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שהתפרסמו היום (שלישי). על פי הנתונים, מאז שנת 2017 נרשמה ירידה בצריכת ירקות, פירות ומזונות המכילים דגנים מלאים, לצד עלייה בצריכת בשר. גם שתיית המשקאות הממותקים נמצאת במגמת ירידה, כאשר 21% מהישראלים שותים לפחות שלוש כוסות משקה ממותק ביום, עם פערים משמעותיים בין קבוצות האוכלוסייה השונות.
פערים בין קבוצות אוכלוסייה
הנתונים מצביעים על כך שישנם פערים בהרגלי האכילה בין יהודים לערבים, כמו גם בין בעלי הכנסה נמוכה לבעלי הכנסה גבוהה. 31.7% מהיהודים אוכלים לפחות שלוש מנות ירקות ביום, לעומת 21.7% מהערבים. נוסף על כך, ככל שההכנסה עולה, כך עולה גם צריכת הירקות: 31.5% מאלו שמשתכרים מעל 2,000 שקל לחודש לנפש צורכים לפחות שלוש מנות ירקות ביום, בהשוואה ל-23.3% מאלו שמשתכרים פחות מ-2,000 שקל לחודש לנפש.
חטיפים ומתוקים בתפריט
למעלה ממחצית מהישראלים (54.3%) אוכלים חטיף מתוק לפחות פעמיים בשבוע, כאשר נשים נוטות יותר לצרוך חטיפים מתוקים בהשוואה לגברים. בנוסף, הנתונים מראים פער קטן בין יהודים לערבים בתחום זה. גם בצריכת חטיפים מלוחים נרשמים הבדלים: 29.5% מהישראלים אוכלים חטיף מלוח לפחות פעמיים בשבוע, כאשר בקרב האוכלוסייה הערבית השיעור גבוה במיוחד – 50.4% לעומת 24.6% בקרב היהודים.
השפעת הסימון התזונת
נתון מעניין נוסף שעולה מהסקר הוא המודעות הגוברת לסימון התזונתי על מוצרי המזון. 44% מהישראלים מציינים כי סימון אדום על מוצר משפיע עליהם שלא לקנות אותו. נשים, יהודים ובעלי הכנסה גבוהה הם המושפעים העיקריים מסימון זה. מנגד, 41% מהישראלים מדווחים שסימון ירוק משפיע עליהם לקנות את המוצר, כאשר גם כאן ניתן לראות הבדלים בין קבוצות האוכלוסייה, עם עדיפות לאקדמאים ובעלי הכנסה גבוהה.
השינויים בהרגלי האכילה מעידים על מגמות חדשות בתזונה הישראלית, כאשר מצד אחד נרשמת ירידה בצריכת המזון הבריא כמו ירקות ופירות, ומנגד ישנה עלייה בצריכת בשר. המודעות לסימון התזונתי גם היא עולה, במיוחד בקרב קבוצות מסוימות באוכלוסייה, דבר שעשוי להשפיע על הרגלי הצריכה בעתיד.