השרה רגב החליטה סופית: טקס ה-7.10 יתקיים באופקים, יוקלט מראש ללא קהל. הקיבוצים מחרימים
השרה רגב החליטה לא לקבל את הצעת הפשרה של הנשיא הרצוג וקבעה כי טקס הזיכרון הממלכתי לזכר נהרצחים והנופלים ב-7.10 ייערך באופקים. האירוע יוקלט מראש ללא נוכחות קהל. עם זאת, שורה ארוכה של אמנים מהשורה הראשונה הודיעו כי לא יטלו חלק בטקס, בשל הביקורת הציבורית סביבו. הקיבוצים בעוטף עזה, שרבים מבני הקהילותיהם נחטפו או נרצחו, מחרימים את הטקס.
הנשיא הרצוג הציע כפשרה להעביר את הטקס לבית הנשיא, השרה סירבה: "אני מציע כי כל קהילה תציין את היום כרצונה, והטקס הממלכתי הראשי יתקיים בבית הנשיא. הטקס יהיה מכבד, מאחד וללא סממנים פוליטיים, ויתוכלל על ידי בית הנשיא בשיתוף עם הגורמים הרלוונטיים".
ההחלטה שלא לשתף קהל ולערוך טקס מוקלט מראש, היא על מנת למנוע מחאה בשידור חי. בקיבוצי העוטף תחושה קשה, על כי עד היום, ראש הממשלה לא טרח לדבר איתם אישית, לטענתם.
קיבוצים בעוטף עזה, כולל קיבוצים כמו בארי וכפר עזה, הביעו סירוב להשתתף בטקס הממלכתי לציון זכר הטבח שהתרחש ב-7 באוקטובר. התושבים מרגישים נבגדים בעקבות הדרך שבה הממשלה והצבא התמודדו עם האירועים הקשים, שבהם לקח זמן רב עד שהצבא הגיע כדי להגן עליהם מפני המחבלים. יש תחושות חזקות של אכזבה וזעם כלפי ההנהגה, ולכן חלקם בחרו לא להשתתף בטקס הממלכתי.
התחושה הכללית בקרב התושבים היא שהממשלה והצבא לא עמדו במשימותיהם להגן עליהם, וכי ישנם פערים גדולים באמון בינם לבין הרשויות. תושבי הקיבוצים מעדיפים לציין את האירוע בדרכם, בקהילה שלהם, במקום להשתתף בטקסים שמאורגנים על ידי המדינה, שמרבים מהם נחשבת כמי שלא הצליחה להגן עליהם בשעת הצורך.
בין היתר, אמרו בבארי כי "לפני מספר שבועות קיבלה כיתת הכוננות הודעה על בחירה בהם כמייצגים של קהילת בארי להדלקת אבוקת זיכרון בטקס המשואות. לאחרונה התברר כי טקס המשואות עתיד לעסוק השנה בגבורה בלבד, מבלי להתייחס לטרגדיה ולהפקרה של העוטף לגורלו במשך שעות ארוכות על ידי המדינה".
גם קיבוץ ניר עוז מסרב לקחת חלק בטקס: “נסרב לשתף פעולה עם טקס פוליטי שינוהל על ידי הממשלה''.”29 מחברי ניר עוז עדיין חטופים בעזה. "בזמן שאנו קוברים את מתינו שנרצחו בשבי החמאס, לא מפתיע שממשלת ישראל והעומד בראשה, שנמנעו עד היום מביקור בניר עוז, הקיבוץ שהופקר כליל, לא הציעו לחברי ותושבי הקיבוץ להשתתף בטקס. הרי אין זה מסתדר שתפאורת ההצגה תהווה תזכורת למחדל הגדול ביותר שאי פעם אירע במדינת ישראל''.
"מי שהוביל לשבר מוחלט באמון, לא יוכל לטשטש אותו באמצעות טקסים ולהשתמש בנו כניצבים. במקום לתכנן טקסים תוכל הממשלה לבקר לראשונה במקום בו רבע מהאוכלוסיה נרצחה או נחטפה, לקדם עסקת חטופים, להסתכל בעיניים לקהילה שרק אתמול התבשרה שוב כמה גדול מחיר ההפקרה איתו היא מתמודדת כבר מעל עשרה חודשים. הזמן לא משחק לטובת החטופים. תתעסקו בעיקר ובמה שעוד אפשר וחייב לתקן".
בקיבוץ נירים השמיעו קול דומה. בקיבוץ ניר יצחק הביעו תקווה: "אנו מקווים שעד קיום הטקס תיחתם עסקה שתשיב את גופותיהם של חברינו ליאור רודאיף וטל חיימי שנהרגו בלחימה על הבית ונחטפו. כרגע הדבר החשוב ביותר מבחינתנו הוא לא קיום טקסים ממלכתיים, אלא השבת כל החטופים לארצנו וכינון ועדת חקירה בה ייבדק לעומק המחדל שהביא למותם של רבים כל כך מיקירינו, וממסקנותיה נוכל להשיב את תחושת האמון והביטחון חזרה".
בקיבוץ יד מרדכי אמרו: “אנחנו מבהירים שגם אנחנו, כמו שכנינו, לא ניקח חלק בטקס הזיכרון ל-7 באוקטובר במתכונתנו הפוליטית הנוכחית”. הקיבוץ יערוך טקס משלו.
חברי קיבוץ כפר עזה אמרו: "109 חטופים, ובהם חמישה מחברי קהילת כפר עזה, עדיין נמקים בשבי החמאס".
גם מטה משפחות החטופים הודיע כי לא יקח חלק באירועים הממשלתיים: "הכישלון המהדהד של ממשלת ישראל הנוכחית להשיב את החטופים והחטופות לא יאפשר לה להמשיך ולנסות לסגור מעגל, זאת בעוד המצב לא השתנה מאז 7 באוקטובר, ואת השלכותיו עדיין חשות משפחות המפונים בכל יום ויום, אשר קהילתם נחרבה וביתם נהרס. מטה משפחות החטופים יחבור אל קהילות ויישובי עוטף עזה והדרום לציון יום הטבח ובדרישה להשבת הביטחון, החזרת החטופים, שיקום הקהילות ובחינת המחדלים שהובילו לאסון 7 באוקטובר".