הזנחת המקלטים בבאר שבע: ''הייתה שריפה לפני שנתיים ומאז אין לאן לרוץ באזעקות''

מחכים לאסון? בבניינים משותפים רבים בבאר שבע, בעיקר בשכונות הוותיקות, מצב המקלטים בכי רע. ''המקלט עלה באש לפני שנתיים ומאז, הפך למזבלה. אין עם מי לדבר, בטח לא עם השכנים'', מספרת דיירת
send whatsapp messsage send FB messsage

בבניין בשכונה י''א, בו חיים בערבוביה בעלי בתים, דיירים בדיור הציבורי ודיירים בשכירות, הייתה לפני שנתיים שריפה. הכניסה לבניין ניזוקה קשה, המקלט יצא מכלל שימוש והפך למחסן גרוטאות. ‘’אין עם מי לדבר'', מספרת דיירת, שחוששת שפהרסום יגרור בעיקר קנס. ‘’חלק מהדיירים פה בשכירות, אחרים בעמידר ואף אחד לא מוכן להשתתף בהוצאה. המקלט פרוץ והפך למחסן גרוטאות. באזעקות נשארים בבית, כי חדר המדרגות שלנו פתוח''.
 


עיקר בעיית המקלטים בבאר שבע הוא בשכונות הוותיקות, בהן הבניה יותר ישנה, לעיתים בת 50 ו-60 שנה. מדובר בבניינים שנבנו ללא ממ''דים, בחלקם ניכרת ההזנחה, אחרי שאין מי שיאגד את ההדיירים
 





‘’לא רק בכניסה הזו'', מספר שכן ששמע את השיחה. ‘’ככה זה ברוב הכניסות. לאף אחד לא אכפת. גם אין כסף לאנשים. יש כניסות שניתקו את חשמל המדרגות אז כשיש אזעקה כל אחד מאיר עם הטלפון שלו''. ‘’זרקו פה רהיטים ישנים, הפכו את המקלט למזבלה, אבל אף חאד לא מדבר, כי בסוף חוץ מלקבל קנס, שום דבר לא ייקרה. שנתיים, שום דבר לא זז''.



עיקר בעיית המקלטים בבאר שבע הוא בשכונות הוותיקות, בהן הבניה יותר ישנה, לעיתים בת 50 ו-60 שנה. מדובר בבניינים שנבנו ללא ממ''דים, בחלקם ניכרת ההזנחה, אחרי שאין מי שיאגד את ההדיירים. השכונות הישנות גם משכו משקיעים, הדירות פוצלו והפכו דירות להשכרה עם תחלופת דיירים גדולה. 



מדובר בבתים פרטיים והאחריות על תחזוקת המקלטים, כמו שאר הרכוש המשותף מוטלת על הדיירים, אבל בשכונות המוחלשות לדיירים קשה עד בלתי אפשרי להתארגן, במיוחד מול בעלי נכסים שבחלקם אפילו לא גרים בבאר שבע. ‘’לפעמים אתה  לא יודע מי גר קומה מעלייך בבניין'', מספר דייר בבניין סמוך. ‘’פיצלו את הדירות בשביל פועלים, אני לא יודע אפילו מאיפה. לא פותחים לך את הדלת''. 

ניסינו לברר מול הגוף שאמור לקדם את נושאי איכות החיים בבניין המשותף, האגודה לתרבות הדיור בבאר שבע. באגודה הסבירו לנו שהם מטפלים רק בדיירים שמתאגדים, צעד קשה עד בלתי אפשרי באותם בניינים ישנים, עם תחלופה גבוהה. הם היו מוכנים לסייע בכתיבת מכתב לדיירים והציעו לפנות בסוגיה לעיריית באר שבע, דרך המוקד העירוני 106. 

מעיריית באר שבע נמסר בתגובה: ‘’מקלטים בבתים משותפים הינם באחריות הדיירים. יחד עם זאת, עיריית באר שבע מבצעת ביקורת במקלטים ומתריעה בפניהם שעליהם להשמיש בעצמם את המקלט לחירום. לפנים משורת הדין, עיריית באר שבע, בשיתוף ובמימון משרד הבינוי והשיכון, נמצאת בעיצומו של תהליך לסיוע ישיר להשמשת חלק מהמקלטים ומשפצת עבורם את המקלטים. מדובר במקלטים בשכונות ותיקות בלבד''.