הפח מלא? מערכת חיישנים דיגיטלית משדרת ישירות למשאיות פינוי האשפה של באר שבע

בבאר שבע פועלת מערכת בקרת פסולת חכמה: חיישנים בפחים משדרים מידע למערכת מרכזית, באמצעותה מנוהל מערך פינוי האשפה בעיר
send whatsapp messsage send FB messsage
הפח מלא? מערכת חיישנים דיגיטלית משדרת ישירות למשאיות פינוי האשפה של באר שבע פח מוטמן (צילום: דני בלר)

איך קבלני הניקיון בבאר שבע יודעים שהפח בשכונה מלא? מדצמבר 2022 פועלת בעיר מערכת בקרת פסולת חכמה, מבוססת חיישנים, אשר הוקמה כחלק ממיזם "עיר דיגיטלית" ברשות. 

עלות ההקמה של הפרוייקט, הכוללת הטמנת חיישנים ב-689 פחים, כ-48% מכלל הפחים בעיר, עמדה על  1,440,000 שקלים.  על פי 265, פרויקט הדיגיטל בשלטון המקומי, הפרויקט יצא לפועל בדצמבר 2022, לאחר עבודת הטמעה שנמשכה פחות מחודשיים. 

 

מערכת הניהול עם המידע שמשדרים החיישנים (צילום מסך)



החיישנים הוטמעו ב-689 פחים טמוני קרקע, המהווים כ-43% מסך הפחים המוטמנים בעיר.  המערכת משמשת את עובדי האגף לאיכות הסביבה בעיר ואת עובדי הקבלן והנהגים במשאיות פינוי האשפה. 

המערכת מציגה פריסה של מצב הפחים המוטמנים בזמן אמת, ומסננת לפי רמת מילוי הפח (המיוצגת בצבעים שונים) או לפי מיקומם בעיר. בנוסף, אפשר להתמקד באזור או בפח מסוים, לעקוב אחר תאריך הפינוי האחרון וקצב הפינוי, וכך  לתכנן את פינוי הפחים. המערכת גם משמשת כמנגנון בקרה בעבודה מול הקבלן, ומאפשרת לעקוב אחר מסלול הנסיעה ומספר הפחים שפונו. 

 

פחות פניות של תושבים, בעקבות ייעול מערכת הפינוי (מתוך הפרויקט)



הנהגים ניגשים למערכת באמצעות טאבלט, ומקבלים מדי יום תוכנית עבודה מעודכנת (שהוזנה יום קודם לפי קריאת החיישנים) ואת המסלול של הפחים שזקוקים לפינוי. 

על פי מידע מתוך 265, אחד ממדדי ההצלחה של הפרויקט היה הורדת מספר הפניות למוקד בנוגע לפינוי אשפה. השוואה בין מספר הפניות ברבעון הראשון של 2022, שבו המערכת עדיין לא פעלה, ובין הרבעון הראשון של 2023, לאחר הטמעת המערכת, מראה כי ברוב השכונות הייתה ירידה ניכרת במספר הפניות. 

 

מערכת הניהול ברכב פינוי אשפה (צילום: מתוך 265)



עם זאת, יש לציין כי מספר הפניות הוא מדד שנוי במחלוקת ואינו מצביע בהכרח על איכות ירודה של שירות. לעיתים, עלייה במספר הפניות דווקא מצביעה על רמת אמון גבוהה של התושבים ברשות, ועל כך שהם מרגישים ש"יש להם עם מי לדבר".

 

פחי אשפה ומעליהם - מצלמות אבטחה (צילום: דני בלר)



‘’אבל למה מסביב הפח מלוכלך?''

עם כל הרצון וכל המערכות הדיגיטליות, להצלחת פרויקטים כאלה דרושה גם מידה של שיתוף פעולה מצד הציבור. בלא מעט מקרים יש מי שמתעצלים  להגיע פח, זורקים את שקיות הזבל מחלון הבית, מניחים שקית עם טיטולים משומשים בחדר המדרגות, משליכים פסולת בשטחי ציבור פוגעים בפחים המוטמנים (מבוסס על מקרים אמיתיים שמדווחים למערכת חדשות באר שבע והנגב). 

בנוגע לפינוי אשפה, לרבות גזם ופסולת גושית, לעיריית באר שבע יש נוהל מסודר
 

אסמכתא: פרוייקט 265 - דיגיטל בשלטון המקומי