ארגוני זכויות אדם עתרו לבג''ץ בדרישה לסגור את מתקן הכליאה בשדה תימן

האגודה לזכויות האזרח, רופאים לזכויות אדם, המוקד להגנת הפרט, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל וגישה – המרכז לשמירה על הזכות לנוע, עתרו אתמול, חמישי, לבג"ץ, בדרישה להפסיק להחזיק עצורים במחנה "שדה תימן" ולסגור את מתקן הכליאה.
לטענת העותרים, שדה תימן מופעל על ידי הצבא כמתקן לכליאת חשודים כלוחמים בלתי חוקיים מאז תחילת המלחמה, וככל הידוע מוחזקים בו למעלה מ-1,000 עצורים במתקנים דמויי מכלאות, ללא מיטות או כל ציוד אחר.
בעתירה נכתב כי ‘’עדויות על הנעשה במתקן חשפו מציאות בלתי נתפסת של ניתוחים שבוצעו ללא הרדמה, החזקת עצורים ימים על ימים בתנוחות מכאיבות ובאיזוק שהובילו לכריתת איברים, כיסוי העיניים לתקופות ארוכות – גם בזמן מתן טיפול רפואי ועשיית צרכים - החזקת חלק מהעצורים עם חיתולים, מכות והתעללויות''.
העצורים בשדה תימן נעצרו בעזה ובישראל בעקבות מתקפת הטרור על הדרום, במהלכה נרצחו 1,400 ישראלים ותושבים זרים, בהם גברים נשים וילדים שנרצחו אחרי מעשי התעללות ואונס מזוויעים, כאשר תהליך הזיהוי של השרידים ארך חודשים רבים, כפי שנחשף בעדויות של אנשי זק''א שטיפלו בזירות. בנוסף למעשי רצח, אונס וביזה, מחבלי נוחבה ועזתים שחדרו ליישובי העוטף אנסו, רצחו וחטפו לעזה גופות נרצחים. 252 איש, בהם ילדים, ילדות, תינוקות, גברים ונשים וזקנים נטחפו לעזה. עד כה הוחזרו בחיים 112 חטופים, 58 נרצחו ונהרגו, 19 מהגופות הושבו לקבורה בישראל - 125 עוד בשבי וגורל חלקם אינו ידוע.
העתירה טוענת לפגיעות קשות בעצורים
לדברי העותרים, ‘’על פי החוק, ההכרזה על שדה תימן כ"מקום מעצר" בהתאם לחוק הלב"חים (לוחמים בלתי חוקיים) מותנית באפשרות להבטיח לעצורים במקום תנאי כליאה הולמים שלא יפגעו בכבודם ובבריאותם ויעמדו בחובות של ישראל ביחס לעצורים לפי הדין הישראלי והדין הבינלאומי. בעתירה נטען כי הפגיעות הקשות בזכויות העצורים הופכות את שלילת החירות במקום לבלתי חוקתית, ואינן מאפשרות להמשיך ולהחזיק עצורים במתקן. "גם החשודים בגרועים שבמעשי הטרור זכאים למעצר ברמה אנושית מינימלית, ותוך הבטחת צרכי אנוש בסיסיים. אנו עצמנו לא נהיה אנושיים אם לא נבטיח רמה אנושית לעצורים שבמשמורתנו" – כך צוטט בעתירה מתוך פסק דינו של נשיא העליון בדימוס אהרן ברק.
לעתירה נופסו חומרי רקע , בהן כתבה רשת CNN ובאתר ‘’שיחה מקומית''. הכתבה המתורגמת לעברית של רשת CNN פורסמה בארץ בין היתר על ידי YNET, אחרי שעברה את אישור הצנזורה.

המידע המותר בפרסום אודות מתקן המעצר בשדה תימן: במבצעים הצבאיים עופרת יצוקה וצוק איתן, הכשיר צה"ל מתחמי כליאה במחנה עבור עצורים פלסטינים, מתוקף צו שר הביטחון. במהלך 'עופרת יצוקה' נכלאו בבסיס כ-250 עצורים, וב'צוק איתן' נאסרו בו כ-270 פלסטינים, על פי חוק לוחמים בלתי חוקיים, המאפשר לרמטכ"ל להחליט על מעצר מנהלי זמני בעקבות חשד להפרת חוק זה.
ב-2023 הוציא שר הביטחון מתוקף הסמכתו בחוק צו הקובע את מחנה שדה תימן כמקום כליאה, ובמהלך מלחמת חרבות ברזל, הוקמו כארבעה מתקנים דמויי מכלאות במחנה בהם נכלאו מאות עזתים, על פי חוק לוחמים בלתי חוקיים. מספר עצורים מתו במהלך המעצר בבסיס, ואחרים התלוננו על התעללויות מצד החיילים. כמו כן הוקם בבסיס בית חולים שדה לטיפול בעצורים שזקוקים לטיפול רפואי דחוף.
אסמכתאות:
העתירה לבג''ץ
הכתבה על שדה תימן ברשת CNN (באנגלית)
הכתבה המתורגמת ב-YNET