מחיר המלחמה: מסתמנת העלאת מסים כבר אחרי החגים, פגיעה בפריפריה

באוצר מבינים כי הלחימה בחזיתות השונות תמשך אל תוך 2025-26 והגרעון בתקציב יגלוש לממדים מבהילים. מסתמן: עליית המע''מ תוקדם ליולי, מס הכנסה יועלה, הקלות במכסים יבוטלו
send whatsapp messsage send FB messsage
מחיר המלחמה: מסתמנת העלאת מסים כבר אחרי החגים, פגיעה בפריפריה Фото: Ноам Московиц, пресс-служба Кнессета

בדיוק כמו לפני 50 שנה: עלויות המלחמה נאמדות במאות מיליארדי שקלים, מתוך הנחה שצה''ל ימשיך להילחם בעזה גם במהלך 2025-26 והחזית הצפונית תגרור התחממות הגזרה לכדי מלחמה רחבת היקף בשנה הקרובה. באוצר שוקלים בימים אלה  שורה ארוכה של צעדים למימון המלחמה. כבר ביולי צפויה העלאה באחוז של מע''מ והעלאת מס הכנסה בצורה ניכרת. הגרעון בתקציב יגיע, גם לאחר העלאת שני המסים האלה לכ-8%. 

להעלאת המע''מ השפעה על מחירי כלל המוצרים במשק, מלבד פירות וירקות. כמו בעבר, יצרנים ורשתות שיווק ינצלו את העלאת המע''מ להעלאת מחירים, מעבר לזו שיבואנים הודיעו עליה אחרי הפסח. עיקר הנטל ייפול על הציבור העובד, ממנו קל לספוג מסים. מקבלי קצבאות לא ייפגעו, בין היתר ממניעים קואליציוניים. בין היתר שוקלים באוצר להוציא מהמגירה מסים מלפני עשורים, בהם היטלים על טיסות לחו''ל ורכישת מטבע זר. תחום שיהיה קל למסות הוא תחום הנדל''ן להשקעה, אלא שכאן העלאת המסים תגולגל אל שוכרי הדירות. 

כבר עתה, נראה כי תחום התיירות הזולה לחו''ל הופך להיות נחלת העבר: חברות תעופה רבות הפסיקו את טיסותיהן לישראל, בהן חברות לואו קוסט. 

 

שיא האינפלציה: שטר מ-1984 - 10 שקלים של היום (סריקה / נחלת הכלל)



הצורך לבצע קיצוץ רוחבי בתקציב, כבר בטווח הקרוב, על מנת להסיט כספים לביטחון, לצד הצורך של הממשלה לספוג כסף מהציבור למימון הוצאות החימוש, בעקבות פתיחת החזית עם אירן, מעמידים בסימן שאלה תוכניות שהועלו בעבר, כמו החזרת חוקי הנגב ומתן הקלות במס לתושבים, לצד השקעות בפרויקטים גדולים באיזור. תקציבים, אם יהיו, יועדו בראש ובראשונה לשקם את החורבן בחבל אשכול. 

לפני 50 שנה, אחרי מלחמת יום כיפור, ישראל נכנסה לעשור של צמיחה נמוכה ואינפלציה דוהרת.  בין השנים 1980–1985, שיעור האינפלציה השנתית הגיע לשיא של 445%, כלומר, מחיר המוצרים עלה פי 4 במהלך שנה אחת. הממשלה הדפיסה עוד כסף, שהיה חסר ערך, על מנת למממן את תוספות היוקר. מוצרים שהיו נחשבים לעממיים בכל בית, כמו מקררים, מזגנים, טלוויזיות, תנורי בישול ועוד, היו ממוסים במכסים כבדים, בלתי נתפסים במושגים של היום, של 100 ו-200 אחוזים. 

אחרי מלחמת יום כיפור היה גל ירידה גדול, של עשרות אלפי ישראלים, בין היתר ממניעים כלכליים. גל ירידה נוסף היה אחרי מלחמת לבנון הראשונה. במחקר שפרסם דן בן דוד בשנת 2019 עולה שככל שישראלי משכיל כך עולה ההסתברות שהוא יהגר. כרבע מאנשי הסגל האקדמי הישראלים נמצאים באוניברסיטאות המובילות בארצות הברית. בשנים האחרונות צעירים רבים היגרו לגמניה. במחקר שנערך על ידי מוסד שמואל נאמן על הגירת ישראלים לברלין נמצא שאצל חלק גדול מהמהגרים הישראלים לברלין ישנו ניכור למדינת ישראל ולתרבות הישראלית, ציון יוקר המחיה כסיבה מרכזית להגירה, ותקרת זכוכית נמוכה בישראל לאומנים בתחומים שונים כמו במוזיקה קלאסית.