הובא למנוחות ראש עיריית ערד לשעבר, אברהם בייגה שוחט: ''איש עקרונות הוגן והגון, ישר וישיר''

מאות ליוו בדרכו האחרונה היום, שישי, את אברהם שוחט, ממקימי קיבוץ נחל עוז ומי שהקים, יחד עם לובה אליאב, את העיר ערד
send whatsapp messsage send FB messsage
הובא למנוחות ראש עיריית ערד לשעבר, אברהם בייגה שוחט: ''איש עקרונות הוגן והגון, ישר וישיר'' אברהם בייגה שוחט ז''ל (צילום: crystalarts). בוידאו: קטע מראיון מסוף שנות השבעים (צילום: דני בלר)

מאות בני אדם ההגיעו הבוקר, שישי, להלוויית שר האוצר לשעבר וראש עיריית ערד בעבר, אברהם בייגה שוחט, שהלך לעולמו בגיל 87. שוחט נטמן בבית העלמין קריית שאול בתל אביב.

אברהם בייגה שוחט היה חבר בצוות ההקמה הראשון של ערד, ראש המועצה הנבחר הראשון שלה וכיהן בתפקיד זה במשך 22 שנים (1967–1989). כיהן כחבר הכנסת במשך 18 שנים (1988–2006) והיה יו"ר ועדת הכלכלה וועדת הכספים של הכנסת. כיהן פעמיים כשר האוצר, בממשלות רבין ופרס (1992–1996) ובממשלת אהוד ברק (1999–2001). כשר אוצר הוא ייזכר כבעל תפיסה חברתית, שדאגה לפריפריה, לחיזוקן של השכבות החלשות וכמי ששם את ענייני הרווחה והחינוך בראש סדר העדיפויות.
 


ב-9 באוקטובר 2005 הודיע שוחט על פרישתו מהחיים הפוליטיים. בישיבת הפרידה שקיימה לכבודו ועדת הכספים של הכנסת ב-11 בנובמבר 2005, ציינו כל הנוכחים, נציגי כל המפלגות, את היותו איש עקרונות הוגן והגון, ישר וישיר
 


שוחט נולד בתל אביב ב-1936 לפניה (לבית פרל) וצבי שוחט, מנהל עבודה ב"סולל בונה", שהיה בנו של שוחט מנטורי קרתא שיצא בשאלה. הוא למד בתל אביב והיה פעיל בתנועת הנוער  המאוחדת. שוחט שירת בצה"ל בנח"ל המוצנח. לאחר השחרור הצטרף יחד עם הגרעין אליו היה שייך לקיבוץ נחל עוז. שוחט היה חבר קיבוץ נחל עוז בין השנים 1956–1957. בעל תואר ראשון בהנדסה אזרחית מטעם הטכניון בחיפה. במהלך לימודיו נבחר ליו"ר אגודת הסטודנטים בטכניון.

שוחט היה חבר בצוות ההקמה של ערד בתחילת שנות ה-60 והשתתף כמהנדס בצוות ההקמה בראשות אריה אליאב. הוא  עבד בצוות במשך שלוש שנים בתור מהנדס. בשנים 1964–1967 היה מנהל סניף סולל בונה בערד, במסגרת זאת בנו בערד, עין גדי, נווה זוהר ופרויקטים שונים באזור ים המלח. לקראת סוף 1967 היה שוחט בין המוחים נגד כוונת משרד הפנים שלא לקיים בחירות למועצה המקומית.

בשנת 1967 היה מועמד המערך לראשות המועצה. בבחירות הרשמיות הראשונות לראשות המועצה בערד קבלה רשימתו של שוחט 6 מתוך 9 המקומות במועצה והוא נבחר לראש המועצה המקומית. בבחירות בסוף 1973 זכתה רשימתו ל-8 מתוך 9 מקומות במועצה ובבחירות של 1978 נבחר לראשות המועצה ברוב של 85% מהקולות ורשימתו זכתה ל-8 מתוך 11 מקומות. בשנת 1983 נבחר שוב לראשות המועצה ברוב של 88%, שהיה שיא ארצי. במקביל לתפקידו בערד כיהן שוחט כסגן יו"ר מרכז השלטון המקומי וכיו"ר ועדת ערי הפיתוח.

מערד - לפוליטיקה הארצית, כחלק מ''מחנה רבין''

בראשית שנות ה-80 הצטרף שוחט ל"מחנה רבין" במפלגת העבודה. בשנת 1982 ניהל שוחט את מפקד חברי המפלגה. בבחירות של 1984 רץ כמספר 52 ברשימת המערך לכנסת האחת עשרה אך נותר מחוץ לכנסת. במאי 1988 מונה בתור חבר הכנסת לאחר שאהרן הראל, שמונה ליו"ר רשות השידור, התפטר מהכנסת.

ב-9 באוקטובר 2005 הודיע שוחט על פרישתו מהחיים הפוליטיים. בישיבת הפרידה שקיימה לכבודו ועדת הכספים של הכנסת ב-11 בנובמבר 2005, ציינו כל הנוכחים, נציגי כל המפלגות, את היותו איש עקרונות הוגן והגון, ישר וישיר. הוא החליט לדחות את פרישתו בשלושה חודשים ולהשתתף בישיבות ועדה לבחירת שופטים כדי למנוע את מינויה של רות גביזון לבית המשפט העליון, מינוי שהתנגד לו. התפטר מהכנסת ב-11 בינואר 2006.

לאחר פרישתו מהחיים הפוליטיים התמנה להיות חבר בחבר הנאמנים של מכללת תל חי ודירקטור בשורה של חברות כמו כימיקלים לישראל, מזרחי טפחות, באלון USA, ביטוח ישיר, ויבואנית הרכב קרסו מוטורס. כמו כן נתמנה ליושב ראש קרן ספידן, ויושב ראש ועדת ההשקעות של קרן התשתיות של קבוצת הראל השקעות. כיהן כדירקטור בכי"ל בין התאריכים 26 בינואר 2006 ל-25 בינואר 2015. בנוסף כיהן כדירקטור במזרחי טפחות עד לפרישתו מתפקיד זה בשנת 2012 בשל ניגוד עניינים.

 

כשר האוצר, בממשלתו של אהוד ברק (צילום: אבי אוחיון / לע''מ)



ראש עיריית תל אביב ספד לו: "היה לו מעמד בכיר בנגב כולו. מצאתי את עצמי מתייעץ איתו. מרבית ילדי נבטים, כולל שלי, למדו בערד. כשהלכתי בעיר ברחוב הייתי שואל 'איך בייגה?', לא היה אחד שלא חייך ואמר - 'הוא אחלה'. היה גם ויכוח גדול בינינו, הוא שר אוצר ואני ראש עיר בשנתו הראשונה. העובדה שנשארנו חברים אחרי זה היא בזכות יכולתו של בייגה לצאת מוויכוח מר בלחיצת יד. כולנו כאן היום להסביר כמה אנחנו זכינו להיות חברים של בייגה. שלום חבר, יהיה זכרך ברוך". 

 

עם יצחק רבין ובנימין בן אליעזר, זכרונם לברכה (צילום:  ISRAELI TSVIKA צביקה ישראלי - לע''מ)



השר לשעבר אורון: "מה מביא נערים בני 18 לצאת מתל אביב אל שערי עזה לנחל עוז? מה מביא מי שלמד להנדס בטכניון ללכת עם זוגתו לקצה המדבר, לערד, לא לתפוס ג'וב, לא להיות בחברת נדל"ן, מה האינטרס? בייגה היה שילוב מיוחד של מהנדס וחולם. מבחינתו כביש 6 זה לא מאות קילומטרים של אספלט, זה עורק חיים. כך הוא הסתכל עליו. 
"בייגה לא חיפש משרות, המשרה מבחינתו הייתה שותפות בסוג של קבוצת אחריות למפעל הזה כולו. אפילו בימיו האחרונים שאל אותי, 'מה מצב מפלס הכינרת?', כאילו הוא עכשיו דואג לכמות המים לכל האוכלוסייה. רק בשבוע שעבר הוא שאל אותי 'מה מצב הבצורת בנגב? ירד מספיק גשם?' זה היה כשתל אביב טבעה בגשם, אבל בנגב לא ירד כלום. זה היה בייגה, גם בימיו האחרונים".

אורון אמר עוד: "בשיחה האחרונה בינינו, ביום בחמישי שעבר, הוא הבין שזו אחת השיחות האחרונות, הוא ידע שימיו קצרים אבל הוא ביקש ממני - 'עשה לי טובה, תבטיח לי שתשמרו על מה שנשבר. תבטיח לי שתצליחו להחזיר את המסלול למקום שכל כך הרבה נלחמנו עליו'. בייגה אני לא יכול להבטיח לך את זה, אבל אני יכול להבטיח לך שנעשה את הכול שהחלום שלך ימשיך להיות החלום שלנו. נוח על משכבך".

יהיה זכרו ברוך!