מחסור של עשרות אלפי עובדים בכל הענפים: ''הממשלה לא מבינה את עומק המשבר בדרום''

בתעשייה, בחקלאות, בבניין: העובדים הפלסטינים כבר לא יחזרו, אבל בעולם לא ממהרים להגיע לישראל בגלל המלחמה והממשלה גם מערימה קשיים
send whatsapp messsage send FB messsage
מחסור של עשרות אלפי עובדים בכל הענפים: ''הממשלה לא מבינה את עומק המשבר בדרום'' ח''כ רביבו ויו״ר מרחב דרום מימון. (צילום: התאחדות התעשיינים)

משבר עמוק בכל ענפי הייצור בדרום - עקבות המלחמה: בתעשייה, בבניין, בחקלאות, כשאלפי עובדים במילואים, העובדים הפלסטינים מנועי כניסה והעובדים הזרים חוששים להגיע לישראל אחרי שחבריהם נחטפו , עונו ונרצחו - כיום חסרות עשרות אלפי ידיים עובדות בכל הענפים. התעשייה בנגב נפגעה באורח קשה: אלפי עובדים בתפקידי מפתח, בעלי מיומנויות מקצועיות, מגוייסים למילואים. 

הדרך היחידה לפתור את המשבר היא להביא עובדים מיומנים מחו''ל, בעלויות מטורפות, שבסופו של דבר מגולגלות לצרכנים. בהתאחדות התעשיינים מקיימים קשר רציף עם הוועדה המיוחדת לעובדים זרים של הכנסת ופגשו אותה לסיור במפעלי הדרום ודיון באתגרים, אבל עובדים ממאנים להגיע לישראל ועוד פחות מכך, לדרום ולקו העימות, שם מחסור חריף בידיים עובדות בחקלאות, שעלול לפגוע בביטחון המזון של ישראל.
 


העלות המינימלית להעסקת עובד זר במשרות השונות בתעשייה מגיעה ליותר מ-16,000 שקלים
 



 

התעשייה בישראל סוחבת מחסור כרוני בעובדים מיומנים עוד לפני מתקפת הטרור ב-7 באוקטובר: הישראלים לא רצים לעשות תארים במקצועות טכניים, מעדיפים עיסוק בשירותים, מסחר ותיווך. החינוך המקצועי, שפעם היה גאוות המערכת בישראל, פינה את מקומות לכיתות הומאניות, לאמנות, שפות וסייבר. בתעשייה מחפשים בנרות מומחי בחריטה ממוחשבת, מכונאים, הנדסאי חשמל ובניין וגם עובדים בתחומי הבנייה, חשמל, חקלאות ועוד. מדובר במקצועות נדרשים, עם שכר גבוה. אלא שהישראלים לא רוצים להתלכלך במלט, או בבוץ, או לקום באמצע הלילה לטפל בתקלה בגנרטור. כך ולאורך שנים, נוצר מחסור של עשרות אלפי עובדים, שמצדו, פוגע במשק הישראלי.

את המחסור בישראל פתרו בהבאת עובדים מסין, בולגריה, רומניה, תאילנד ועוד. עלות ההעסקה שלהם מטורפת, בשל ההיטלים שהמעסיקים צריכים לשלם עבור העסקתם. ארבעה חודשים אחרי פרוץ המלחמה, אמורים רק עתה להגיע לארץ עשרות עובדי בניין מהודו, שלא יפתרו את הבעיה. עובדי החקלאות בעיקר מתאילנד חוששים להגיע לארץ, אחרי שנחטפו, עונו ונרצחו עובדים זרים במתקפת הטרור על הנגב. 

 

מראות ההרס בקיבוץ בארי, בו ממוקם בית דפוס (צילום: מארק ניימן / לע''מ)



מאז פרוץ המלחמה ובהיעדר כניסתם של עובדים פלסטיניים מיהודה ושומרון, המחסור בתעשייה החריף מאוד. בהתאחדות התעשיינים אומרים כי בשנת 2022 דווח על מחסור של 15 אלף עובדים  וכעת התאחדות התעשיינים מעריכה שחסרים לא פחות מ-20 אלף עובדים. בניסיון לאפשר לתעשייה המקומית את המשכיות הייצור, החליטה הממשלה להקצות 3,000 היתרים להעסקת עובדים זרים בתעשייה.  

הפתרון הזה הוא מעט מדי ויקר מדי: "העלות המינימלית להעסקת עובד זר במשרות השונות בתעשייה מגיעה ליותר מ-16,000 שקלים", מתאר התעשיין אברהם מימון, יו"ר מרחב דרום בהתאחדות התעשיינים. "תוספות שונות שנקבעו בהסכמים קיבוציים וייחודיות לענפי התעסוקה, כמו תוספת על עבודה במשמרות, מעלות בעד 40% את השכר הגבוה ממילא. תעשייני הדרום המתמודדים בימים אלו עם קשיים יוצאי דופן אינם מסוגלים לעמוד בעלויות אלו".  

בירוקרטיה מטורפת: לחלק מהעובדים בכלל לא משתלם לעבוד בישראל

לאתגרים אלו מצטרפים הקושי לאתר מגורים במחיר סביר עבור העובדים, המספר הקטן מדי של היתרים שהוקצו לתעשייה ורשימה המגבילה את המדינות מהן ניתן לגייס עובדים לכאלו שהתמ"ג לנפש בהן שווה או גבוה מבישראל, כך שהעבודה בישראל אינה משתלמת עבור אזרחיהן. אתגרים נוספים הם הוצאות גיוס גבוהות של עובדים בחו"ל ואגרות גיוס גבוהות המשולמות במדינות זרות.

בניסיון למצוא פתרון למשבר, התאחדות התעשיינים מקיימת קשר רציף עם הוועדה המיוחדת לעובדים זרים בכנסת, בראשות ח"כ אליהו רביבו. הוועדה סיירה לאחרונה במפעלי סודה סטרים ברהט ועוף עוז בשגב שלום. בסיור התמקדו בקידום תעסוקת התושבים הבדואים בנגב בתעשייה וכן בדיון באופן שבו ניתן להקצות טוב יותר את היתרי העסקה לעובדים זרים לחברות היצרניות.  

"אנו מברכים על כך שהוועדה מכירה בחשיבות משבר כוח האדם בתעשייה בישראל בכלל ובדרום בפרט", אומרת דנה שדה אופיר מנהלת מרחב דרום בהתאחדות התעשיינים. "המלחמה וחוסר הוודאות בזירה הכלכלית רק מחדדים את חשיבות השמירה על הייצור המקומי, שהוא עמוד השדרה הכלכלי של יישובי הדרום. ללא ידיים עובדות מיומנות ומוכשרות לא ניתן יהיה להמשיך לייצר בישראל, חיוני שהרשויות יאתרו פתרונות מספקים באופן מיידי".