המחדל הבטחוני החמור בפיקוד דרום: הוגש כתב אישום, חלקים ממנו הותרו לפרסום

התחזה לקצין מודיעין בדרגת סרן, נכנס לחמ''לים והקליט שיחות סודיות: כתב האישום נגד קצין הוגש היום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, שהתיר לפרסם חלקים ממנו
send whatsapp messsage send FB messsage
המחדל הבטחוני החמור בפיקוד דרום: הוגש כתב אישום, חלקים ממנו הותרו לפרסום חמ''ל צה''לי (צילום: דובר צה''ל)

כתב אישום חמור בפרשיית המחדל הבטחוני בפיקוד דרום: הותר לפרסם כי הנאשם, סגן בצה''ל, התחזה לקצין מודיעין בדרגת סרן, נכנס לחמ"לים והקליט שיחות סודיות. שופטת בית המשפט המחוזי בבאר שבע, רחל תורן, מתירה היום, שני,  לפרסם קטעים מכתב האישום, עקבות בקשה לצמצום צו איסור הפרסום בפרשה.  הפרקליטות מייחסת לחשוד עבירות של ריגול חמור, וידיעה סודית, כניסה למקום צבאי וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.
 


על פי כתב האישום, קצינת ביטחון מידע נתנה לו את מכשיר הטלפון שלה כדי שיכניס את מספרו לרשימת אנשי הקשר. שלא באישורה, הוא שלח ממנה שתי הודעות על מספרי הרוגים ופצועים בטבח של חמאס
 





מכתב האישום עולה, כי בשעות הבוקר של ה-7 באוקטובר, זמן קצתר לאחר מתקפת הטרור על הנגב, הנאשם החליט להתגייס למילואים למרות שטרם קיבל צו 8. החשוד  יצר קשר עם עוזר קצין מודיעין וביקש להתגייס למילואים. 

הוא הגיע לאחת המפקדות בדרום, ובאוגדה פגש באיש צבא, כאשר הוא מציג עצמו כאיש מודיעין וטוען כי הוא קשור ליחידה ששמה לא הותר לפרסום. למרבה הפלא, איש הצבא לא בדק במי מדובר ואמר לו שיפנה לגוף שליטה וקישר אותו לקצין בכיר בדרגת סגן-אלוף. באותו היום פנה הנאשם לסא"ל והציג עצמו כחייל מיחידה מיוחדת,ואמר שהוא רוצה לסייע. הקצין הבכיר אמר כי אינו מכיר וביקש מהנאשם לעזוב את המקום. הנאשם נשאר ונכח בהערכות מצב, במרכז שליטה ואף ישב סביב שולחנות הערכת מצב באג"מ באחת היחידות בצבא.

חלקים מרכזיים מכתב האישום, המתייחסים ליחידות ולחמ"לים אליהם נכנס וזהות הקצינים ואנשי הצבא והאזרחים איתם דיבר, הושחרו. 

 

כתב האישום שהותר לפרסום (צילום)



הנאשם ביצע את העבירות בתקופה בה כוחות צה"ל התכוננו לפעולה קרקעית נרחבת בעומק הרצועה וגייסו כוחות מילואים נרחבים. הנאשם פעל מאז תחילת המלחמה ועד 15 לאוקטובר,  היום בו נעצר ונחקר על ידי השב"כ לאחר החשיפה שלו למידע סודי ביותר. רק ב- 26 לאוקטובר החלה המתקפה הקרקעית.

הנאשם נפגש עם קציני מטה נוספים וסייע בבירור מצב גיוס כוחות חטיבות שונות ובבעיות תקשוב שהיו עם מערכת שליטה ובקרה. בערב הוא שב לביתו. הוא התייצב במקום וצילם את החיילים שהיו במקום וכן מסכי מחשב צבאיים. במהלך היום הוא המשיך לבקש לסייע, אך קצין התעלם מבקשתו ולא שלח אותו לפיקוד הדרום. עם זאת, בסופו של דבר הוא הצליח לפגוש באדם שלקח אותו לשם ולהיכנס לבסיס. בזמן ששהה שם הוא ענד על כתפיו דרגת סרן - על אף שידע שדרגתו היא סגן. 

בשעות הערב הנאשם  שתתף בהערכת מצב על אף שאינו מוסמך לכך, פנה לאחד המשתתפים ושאל במה הוא יוכל לסייע - תוך שהוא מציג את עצמו כקמ"ן מבצעים. 

 

חמ''ל צה''לי (צילום: דובר צה''ל)



על פי כתב האישום, קצינת ביטחון מידע נתנה לו את מכשיר הטלפון שלה כדי שיכניס את מספרו לרשימת אנשי הקשר. שלא באישורה, הוא שלח ממנה שתי הודעות על מספרי הרוגים ופצועים בטבח של חמאס. 

לפי כתב האישום, הנאשם נכח במקומות רגישים הכוללים מפקדות, חדרי מבצעים, חדרי מלחמה ודיונים שלא היה מוסמך להשתתף בהם, לא הוזמן אליהם וכשהוא יודע שאין לו אישור ביטחון מידע להשתתף בהם. הוא השיג, אסף ורשם במחברתו בכתב ידו ידיעות סודיות ותיעד בצילומים בטלפון הסלולרי שלו ידיעות אודות סד"כ כוחות הביטחון, אמצעים קיימים בשימוש צה"לי, אמצעים חסרים, הסברים על יכולות מסווגות ומידעים מודעיניים עד דרגת סודי ביותר כשאינו מוסמך לכך.
 
ב-15 באוקטובר הוא נעצר בעקבות דיווח של  חייל עירני ששם לב למעשיו. מחקירתו עלה כי לא מסר את המידע לגורמים פח"עיים.

מטעם סנגורו של הנאשם, עו״ד עדי ריגשטיין אייזנר, נמסר: ״לאחר ה 7.10 הגיע הנאשם, קצין במילואים, בתיאום עם קצין ביחידה הרלוונטית, במטרה לתרום ולסייע לצבא בכל המתבקש לאור האירועים הקשים ופתיחת המלחמה. כפי שעולה בבירור מכתב האישום פעולותיו עזרו ותרמו לביטחון המדינה. חשוב להדגיש כי המידע המדובר לא נדון ולא נחשף כלפי גורמים עוינים, גורמי חוץ או גורמי תקשורת, ונשאר כולו בתוך גדרי הצבא.  יש להצר על הניסיון להפוך את הנאשם לכלי ניגוח פוליטי.״

ח״כ אלמוג כהן (עוצמה יהודית), אמר לפני זמן קצר: ‘’בית המשפט המחוזי בבאר שבע, התיר לפרסום את כתב האישום בנוגע לפרשת ״המתחזה״. נמשיך ונפעל על מנת לחשוף את שמו של החשוד ונגיש עירעור לבית המשפט העליון. כפי שניתן לראות, מדובר בפרשה חמורה המדירה שינה מעיניי, הנוגעת בעבירת ריגול חמור. אמשיך ואעשה כל שביכולתי על מנת לחשוף את הפרשה והנוגעים בה, גם אם היא קשה ציבורית''.