להפוך כאב להזדמנות: הסיפור המעצים של מנהל מתנ''ס רהט
פואד אלזיאדנה (41) מנהל זה תשע שנים את מתנ"ס רהט. הוא תושב כפר לא מוכר, כפר אום נמילה, שלאחרונה קיבל הכרה להפוך להיות חלק מהעיר הבדואית הגדולה בעולם, וגם העיר הערבית הגדולה בארץ, רהט. אלזיאדנה נשוי ואב ל-6 ילדים. את יום העבודה שלו במתנ"ס הוא מתחיל בשבע וחצי בבוקר, אך את שעת הסיום לא ניתן לשער. לעיתים, הפגישות והאירועים נמשכים אל תוך הלילה.
המתנ"ס אחראי בין היתר על הפעלת מעונות יום, תרבות וחינוך בלתי פורמלי, מרכז הצעירים, ספרייה ומסגרות רווחה, מרכז סוויץ', אולמות ספורט ותוכניות כמו שעורי שחייה לתלמידים ברהט וישובים בדואים אחרים. המתנ"ס שהוא התחיל לנהל לפני תשע שנים עם תקציב של 5 מיליון שקלים, חולש היום על תקציב של מעל ל-45 מיליון שקלים, כאשר רוב התקציב הוא מתוך גיוס, ולא באמצעות גביית דמי השתתפות בעשרות החוגים שמנהל.
מתנ"ס רהט נחשב למקום השלישי לאחר משרד החינוך והעירייה במספר העובדים. במתנ"ס עובדים כ-300 עובדים, חלק במשרה מלאה וחלק במשרה חלקית. מתוך העובדים, ישנם כ-20 בעלי מוגבלויות המועסקים. "זה דבר מחולל שינוי, כאשר אנחנו פועלים במקביל על מנת להעניק לאנשים עם צרכים מיוחדים את הזכות שלהם להיות חלק מהאוכלוסייה הכללית", הוא מסביר. "לכן אנחנו פועלים כל הזמן לשפר את המקום שלהם בחברה, ומייחדים להם חוגים מיוחדים בכל השנה, עם דגש על חודש פברואר".
אלזיאדנה, כמו כל אזרח במדינת ישראל, ממתין בכיליון עיניים לחזרתם של שני בני משפחתו החטופים ברצועת עזה, יוסף ובנו חמזה אלזיאדנה. זאת, לאחר ששני בני משפחה אחרים, האחים עאישה ובילאל, כבר שבו בעסקות הקודמות: "שמחנו מאוד לרגל חזרתם של עאישה ובילאל, במיוחד כאשר הייתה אי ודאות לגבי אביהם והאח חמזה. לא נוכל לחגוג כמו שצריך, כל עוד כל החטופים לא ישובו בשלום לארץ", מדגיש פואד אלזיאדנה.
קיים פוטנציאל אדיר בחברה הבדואית. זו אוכלוסייה ש-60 אחוזים ממנה הם מתחת לגיל 18, וכל השקעה בה תניב פירות פי כמה מההשקעה
השנה האחרונה הייתה קשה עבור אלזיאדנה, אולם הוא ניצל זאת על מנת להפוך כאב להזדמנות. אחד הדברים שהוא גאה בו, זה החמ"ל המשותף לארגונים יהודים וערבים. "המסר של החמ"ל המשותף הוא ערבות הדדית וסולידריות, כאשר המטרה היא לעבוד ביחד בשיתוף פעולה מלא", אומר פואד שמבחינתו החברה הבדואית צריכה להיות חלק מהפתרון, ולא הבעיה.
"הגיע הזמן להסתכל עלינו כחברה חיובית, שנתנה מעצמה ותורמת כל הזמן, ולא כחברה שלילית בשל מעשים של בודדים, שאינם משקפים את הכלל בחברה שלנו", מדגיש.
"קיים פוטנציאל אדיר בחברה הבדואית. זו אוכלוסייה ש-60 אחוזים ממנה הם מתחת לגיל 18, וכל השקעה בה תניב פירות פי כמה מההשקעה. בזה אני מאמין, ולזה אני מכוון עם הרבה פרויקטים משותפים בהם לוקחים חלק גם צעירים וצעירות מהחברה שלנו".
הגיע הזמן להסתכל עלינו כחברה חיובית, שנתנה מעצמה ותורמת כל הזמן, ולא כחברה שלילית בשל מעשים של בודדים, שאינם משקפים את הכלל בחברה שלנו
אלזיאדנה הביע שמחה על האמון ברהט ובחברה הבדואית בכלל: "קיבלנו מספר תוכניות חדשות מארגונים, ממשרדי ממשלה, שיכולים לשלב עשרות צעירים וצעירות, וגם בני נוער וילדים, אך לצערי זה עדיין לא מספיק", מדגיש. "אנחנו לוקחים אחריות ושותפים בעשייה ולנו חשוב שדברים אלה ייבנו מלמטה למעלה, ולא רק ינחיתו עלינו דברים מלמעלה שלא מותאמים לצרכים הייחודיים של הקהילה שלנו".
על החלום שלו הוא אומר, "אני מקווה שבאחד הימים אקים רשת מתנ"סים בעיר רהט, ובחברה הבדואית, כדי לתת הזדמנות לכל ילדה וילד, להגשים את החלום שלה ושלו", הוא אומר. "ילד ברהט מגיע לו בדיוק כמו ילד בתל אביב".
את הדברים האלה הוא אומר מתוך אמונה מלאה בהם. שכן, בימים אלה מרכז פואד אלזיאדנה יחד עם מרכז מנדל תוכנית מנהיגות לעיר רהט. "השקעה בהון האנושי היא הדבר שיקדם את החברה הבדואית, שתהיה חברה טובה יותר", מסכם. "אני גם מקווה שבקרוב לא יהיו במדינה כפרים לא מוכרים".