משרד המשפטים יעודד צעירים בפריפריה ללמוד שמאות מקרקעין וראיית חשבון
משרד המשפטים יעניק לראשונה מלגות ותמיכות לסטודנטים לראיית חשבון ושמאות מקרקעין המתגוררים בפריפריה החברתית-כלכלית, זאת במטרה למשוך הון אנושי איכותי ולעודד רישום ללימודי מקצועות אלו, תוך צמצום פערים וקידום שוויון הזדמנויות. זו הפעם הראשונה שמשרד המשפטים יעניק מלגות בהיקף נרחב לסטודנטים בתחומי האחריות של משרד המשפטים (ראיית חשבון ושמאות מקרקעין), מתוך מימוש תפיסתו החברתית העדכנית של עשיית שינוי עבור האזרח בשטח.
המלגה, שתעמוד על סך של 6,000 שקלים כ"א ובסך הכל בתקציב של כ-700 אלף שקלים, תינתן לסטודנטים לתואר ראשון בראיית חשבון במוסד המאושר על ידי המל"ג ולסטודנטים לתואר ראשון או שני במסלול שמאות מקרקעין המאושר על ידי המל"ג (במסלול החדש שהוכר על ידי מועצת שמאי המקרקעין), וכל עוד הוא מתגורר ביישובים אשר דירוגם במדד החברתי-כלכלי של הלמ"ס הוא 1-5.
ככל וועדת התמיכות תמצא כי התקציב המיועד לתמיכות אינו מאפשר את חלוקת המלגות לכל הסטודנטים הזכאים שהגישו בקשה, יינתן תיעדוף בדירוג למסיימי שירות לאומי/ צבאי/ אזרחי, וכן לסטודנט שהוא או משפחתו זכאים מביטוח לאומי לאחת מהגמלאות הבאות: הבטחת הכנסה; מזונות מביטוח לאומי; גמלת אזרח ותיק עם תוספת השלמת הכנסה, גמלת שאירים עם תוספת השלמת הכנסה.
האגף לאסדרת מקצועות במשרד המשפטים אחראי על אסדרת מקצועות ראיית החשבון ושמאות המקרקעין, משמש כמטה המקצועי למועצות ולוועדות שהוקמו בחוקים השונים וכן ובנוסף מנהל ומפעיל מערכי בחינה, רישום, פיקוח ודין משמעתי של המקצועות המוסדרים.
מנתוני האגף עולה כי כיום רשומים במועצת שמאי המקרקעין כ-2,500 שמאים פעילים. בשנת 2022 ניגשו לבחינה הסופית ביישומים 327 נבחנים מתוכם 197 נבחנים עברו את הבחינה והוסמכו כשמאי מקרקעין. במסגרת הליך ההסמכה של שמאי מקרקעין, החל מחודש אוקטובר 2022 הושק מסלול לימודים במסגרת תואר אקדמי הכולל תכנית לימודים בשמאות מקרקעין שמאפשר לבוגריו להיבחן במועצה בבחינת רישוי סופית אחת (במקום 3 בחינות סופיות בשמאות עד כה). מטרת הרפורמה הייתה לקצר את משך ההכשרה הכולל, לעדכן את תכני הלימוד הנדרשים משמאי המקרקעין, ולחסוך בעלויות. כיום המחזור הראשון של הרפורמה נמצא בתחילת שנת הלימודים השנייה.
בחודש אוקטובר 2022 התחיל ללמוד במוסדות האקדמיים המחזור השלישי של הסטודנטים הלומדים בתוכנית החדשה של התואר בחשבונאות, הנמשכת 3.5 שנים לאחר ביטולה של שנת ההשלמה במסגרת הפורמה בלימודי ראיית חשבון. מטרת הרפורמה הייתה קיצור משך הלימודים, מיקוד תכני הלימוד הנדרשים מרו"ח, וחיסכון בעלויות הכשרה חוץ אקדמיות. כיום רשומים במועצה כ-37,000 בעלי רישיון לראיית חשבון, מהם פעילים כ-29,000 רואי חשבון. בשנת 2022 הוענקו כ-960 רישיונות לרואי חשבון, בשנת 2021 הוענקו כ-1,100 רישיונות חדשים, בשנת 2020 הוענקו כ-1,250 רישיונות חדשים, בשנת 2019 הוענקו כ-1,350 רישיונות חדשים ובשנת 2018 הוענקו 1,962 רישיונות חדשים.
בתקופה הקרובה יפרסם משרד המשפטים קול קורא עם פרטי המלגות והתמיכות ודרכי ההתקשרות להגשת בקשות לקבלתן.