ברחו מתופת המלחמה והגשימו חלום בבאר שבע

15 עולים, שנמלטו מאיזור המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, הגשימו חלום בבירת הנגב והפכו לשפים וקונדיטורים
send whatsapp messsage send FB messsage
ברחו מתופת המלחמה והגשימו חלום בבאר שבע רוזה רומנובסקי מבאר שבע, אחת ממשתתפות הקורס (צילום: יח''צ)

15 עולים שברחו מרוסיה ואוקראינה בעקבות המלחמה הגשימו חלום וסיימו קורס שפים וקונדיטורים בישראל. הקורס מלווה את העולים כל הדרך עד מקום העבודה ובסיומו השתתפו העולים בתחרות בישול מרגשת בה הציגו את מנותיהם לשפים בכירים ממסעדות ישראליות על מנת שיתרשמו מכישוריהם. התחרות היוותה הליך מיון מועמדים חדשני שבסיומו השפים ערכו ראיונות עבודה עם המתחרים שהרשימו אותם.  
 


‘’גם כשאני מבשל אני חושב ודואג לאמא שלי שנשארה ברוסיה''
 



 

עשרות אלפי עולים חדשים מאוקראינה ורוסיה ברחו לישראל מאז פרצה המלחמה באוקראינה. ברגע אחד הם נעקרו ממולדתם, משאירים מאחור בית, משפחה וכן את הקריירה שבנו לאורך חייהם. בינתיים בישראל, מצוקת כוח האדם בענף המסעדנות מחריפה. דו״ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת קבע כי נכון למאי 2023, יש כ–21 אלף משרות פנויות בענף שירותי אירוח ואוכל, זינוק של כ-33% לעומת הימים שלפני משבר קורונה.  

על מנת לסייע לעולים בחייהם החדשים בארץ וכן להתמודד עם המחסור בעובדים בענף המסעדנות, קיים מרכז לאודר לקידום תעסוקה בנגב מיסודם של רונאלד לאודר ו-JNF ארה״ב את הקורס. לאורך השיעורים בקורס למדו המשתתפים לאפות לחמים ומאפי בוקר, לטפל בירקות וקטניות, לבצע חיתוכים, טכניקות מהמטבח האיטלקי, הכנה נכונה של בשר ודגים ועוד. על מנת להתמודד עם פערי השפה, תורגמו המתכונים של מכללת השף לרוסית. המשתתפים בקורס למדו לא רק מיומנויות חדשות אלא גם מושגים בעברית מעולם הקולינריה.

 

צילום: יח''צ

יוליאן רומנובסקי (38) עבד יחד עם אשתו רוזה (32) בקהילה היהודית ברוסיה לפני שעלו ארצה יחד עם שלושת ילדיהם וכעת הם מתגוררים בבאר שבע. ״בקהילה היהודית החזקנו מטבח״, מתאר רומנובסקי, ״זו עבודה קשה מסביב לשעון, אתה שם כל כך הרבה חומרי גלם והשקעה בכל מנה. שנינו בישלנו קודם, אבל מאז שהצטרפנו לקורס אשתי ואני התחלנו לבשל יחד. אנחנו מזהים חוסר בתחום המזון הבריא בארץ ולאחר הקורס חשבנו להקים בארץ עסק של מזון בריא״.  

למרות הניסיון במטבח, רומנובסקי הכיר במהלך הקורס לא מעט מאכלים וטכניקות חדשות. ״הכנתי במהלך הקורס סושי לילדים בפעם הראשונה והם מאוד אהבו״, הוא מתאר, ״הכרתי כאן גם את הפלאפל ומאכלים מהמטבח האיטלקי כמו פוקאצ׳ה והכנת פסטה טרייה. גם כשאני מבשל אני חושב ודואג לאמא שלי שנשארה ברוסיה״.  

קרן כהן, מנהלת מרכז לאודר לקידום תעסוקה בנגב: ״עם פרוץ המלחמה באוקראינה הבנו במרכז לאודר כי מדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לחזור על טעויות העבר ולהיכשל בשילובם של העולים. מרכז לאודר ליווה בשנה וחצי האחרונות כאלף עולים ואנו מזהים כי מדובר בעלייה איכותית המגיעה עם מיומנויות מקצועיות ויכולה לתת מענה למחסור בכוח אדם בענפים מרכזיים של המשק הישראלי. הקורס ותחרות הבישול הצליחו לא רק להעניק לעולים הכשרה מקצועית נוספת בתחום מומחיותם, אלא סייעו להם ביצירת הקשרים הדרושים להזנקת קריירה בישראל. מרכז לאודר ימשיך ללוות אותם ואת יתר העולים בבאמצעות ליווי וייעוץ קריירה אישי, סדנאות וכן ימי ראיונות מיוחדים עם מעסיקים מובילים באזור״.