קיבוצים בנגב מסייעים לעולים מאוקראינה ורוסיה להשתלב בשוק העבודה

התוכנית ''בית ראשון במולדת'' פועלת מזה עשרות שנים בנגב ומסייעת לעולים עם ניסיון תעסוקתי עשיר להתשלב בשוק העבודה האיכותי המקומי
send whatsapp messsage send FB messsage
קיבוצים בנגב מסייעים לעולים מאוקראינה ורוסיה להשתלב בשוק העבודה המחזור השלישי של בית ראשון במולדת שער הנגב בשיתוף מרכז לאודר (צילום: מרכז לאודר)

תוכנית "בית ראשון במולדת" פועלת מאז סוף שנות ה-80 בקיבוצים וסייעה עד היום לעשרות אלפי עולים במגורים מסובסדים, לימוד עברית והכשרות מקצועיות. כעת, התוכנית מתרחבת ובסיוע מרכז לאודר לקידום תעסוקה בנגב מעניקה לעולים כלים לבניית רשת קשרים מקצועית בארץ וליווי תעסוקתי עד למציאת מקום העבודה החדש.  

מאז פרצה המלחמה באוקראינה לפני כשנה וחצי, שלושה מחזורים המונים עשרות עולים חדשים אשר נמלטו מאיימת המלחמה, זכו להתחיל את חייהם החדשים בקיבוצי המועצה האזורית רמת נגב בליווי צמוד של תוכנית "בית ראשון במולדת". התוכנית פועלת בקיבוצי ישראל מאז סוף שנות ה-80, אלא שכעת ובעקבות גל העלייה מאוקראינה ורוסיה, מתרחב המענה התעסוקתי הניתן במסגרתה.

שיתוף הפעולה בין קיבוצי הנגב ומרכז לאודר, מיסודם של רונלד לאודר ו-JNF  ארה״ב, נרקם מתוך הבנה כי תעסוקה איכותית בתחומי המומחיות עמם הגיעו העולים ארצה, היא חיונית לקליטתם המוצלחת. מדינת ישראל כשלה בשנות ה-90 בקליטתם של עולים אקדמאים ממדינות ברית המועצות לשעבר. על פי נתוני משרד העלייה והקליטה, בשנת 2003 פחות מ-45% מהם הועסקו במשלחי-יד חופשיים.  

על מנת שלא לחזור על טעויות העבר, מעניק מרכז לאודר במסגרת התוכנית התעסוקתית החדשה לעולי "בית ראשון במולדת" סדנאות וליווי תעסוקתי עד למציאת מקום עבודה חדש. ההכנה לשוק העבודה מתבצעת לקראת סיום אולפן א', על מנת לאפשר מעבר חלק לעולם העבודה ורציפות בהכנסות משק הבית לאחר שמסתיים סל הקליטה.  

"מרבית העולים מרוסיה ואוקראינה מגיעים עם ניסיון מקצועי עשיר", מסבירה אילנה גינזבורג ווקנין, סמנכ״לית משאבי אנוש גלובלית בחברת ההייטק Rezilion. גינזבורג ווקנין חברה בפורום משאבי אנוש בהייטק של מרכז לאודר ובמסגרת פעילותה במרכז, מעבירה לעולי "בית ראשון במולדת" סדנאות הכנה לשוק התעסוקה הישראלי. הסדנאות מתמקדות בכלים שימושיים לפיתוח רשת קשרים מקצועית (נטוורקינג) חדשה בארץ.  

"קליטה מוצלחת של העלייה חיונית עתה יותר מאי פעם", אומרת ענת בונדרנקו, מנהלת תוכנית "עולים לנגב" המרכזת את מאמצי הסיוע לעולים של מרכז לאודר ובעצמה עולה מאוקראינה. "כמי שליוותה כאלף עולים בשנה וחצי האחרונות אני יכולה להעיד כי מדובר בעלייה משכילה ואיכותית שיכולה לתת מענה למחסור בכוח אדם בענפים חיוניים של המשק הישראלי. האתגרים הגדולים של העולים הם פערי שפה והיעדר רשת קשרים בתחומי עיסוקם בארץ. לנו גופי החברה האזרחית וכן לממשלת ישראל יש החובה להרחיב את הסיוע התעסוקתי שאנו מעניקים לעולים, על מנת שיוכלו להשתלב בהצלחה בארץ".