דירות שמדכאות סטודנטים: ג'ונגל ההשכרה הגיע גם לבאר שבע
שוק השכרת הדירות בבאר שבע מסתובב ברובו סביב קהל הסטודנטים באוניברסיטה והמכללות. דווקא השכונות המוחלשות יותר, ג' וד', הפכו לג'ונגל של משקיעי נדל''ן מצד אחד וסטודנטים תפרנים מצד שני. בבאר שבע, הסטודנטים רוצים להיות גם קרוב לקמפוס וגם בחברה סטודנטיאלית בה ירגישו בנוח.
לא נאה להם להתערבב עם הבאר שבעים, דבר שאולי קשה לשמוע, אבל ככה זה. הם רוצים את החברה שלהם ומקומות הבילוי שלהם בהישג יד, גם אם בשכונות אחרות יש נכסים ריקים וזולים בהרבה ואנשים נחמדים שישמחו לבואם.
עיקר הביקוש של דירות להשכרה הוא סביב אוניברסיטת גוריון, הגובלת עם שתי שכונות מוחלשות, על פי הנתונים הסטטיסטיים המוכרים: שכונה ג' מצד אחד ושכונה ד' מצד שני. בין האוניברסיטה לשכונות מפרידים גדר מערכת וגשרים. יוצא שמה שהסטודנטים רואים מבאר שבע זה את הקמפוס, חממה שמציעה להם הכל מהכל ואת השכונה, לעיתים על רכיביה הפחות טובים. השכונות ג' וד' הן מהוותיקות בבאר שבע.
לפני כחמש שנים, באר שבע עלתה על מפת הספקולנטים כהזדמנות נדל''נית: אפשר היה לקנות בה חורבה בפחות מחצי מיליון שקלים ולקבל עליה תשואה חלומית על ידי פיצולה והשכרתה לקהל שנתפס שבוי. כשהדבר פורסם ברבים, כרישי הנדל''ן כבר הספיקו לעשות את הסיבוב בבירת הנגב ופשוט מכרו את הכנסים לתמימים מהם, שחלקם הצליחו לגרד תשואה פחות או יותר יפה.
בניגוד לקהל הכללי, הסטודנטים רחוקים מלהיות קהל שבוי. יש להם אגודה וקבוצות ברשתות החברתיות, בהן המידע אודות נכסים להשכרה עובר בזמן אמת. השנה, עם זאת, נראה שבבאר שבע למדו את השיטה התל אביבית ומנסים לעשות קופה על גב הסטודנטים שילמדו בשנה הקרובה בבן גוריון, בעיקר על מי שבאים לבאר שבע לשנה ראשונה.
עידו אטיאס, שמנהל את קבוצת הוואצאפ ''חלאס עם השכירות המוגזמת'', אומר לחדשות באר שבע והנגב כי ''מטרת הקבוצה היא להאבק בעליית מחירי השכירות, תופעה שקורית מדי שנה לפני תחילת שנת הלימודים ושמירה על נורמות שכירות הוגנות''.
''גילינו תופעות 'מגונות' שמיובאות לכאן מהמרכז למשל: חילופי דירות - "מפנים דירה שווה, בתנאי שתמצאו לנו דירה/תחליפו איתנו דירה בירושלים/ת"א", הכניסה לדירה מותנית למי שקונה את הריהוט, - פרסום מחיר של סאבלט, לחודשים הראשונים, ולאחר מכן המחיר מול בעל הדירה אמור לעלות - ואין שקיפות לגבי זה. הוספת עוד חדר לדירה, בדרכ על חשבון הסלון- על מנת להעלות את השכ"ד בעוד 1000-1200 שקלים וזה מתקשר לתופעה הנפוצה שלא מפרסמים את גודל הדירה. יש מי שעונים מחיר בפרטי''.
''היחידה המפנקת'' היא הממ''ד המשפחתי וכשיש אזעקה, כולם נכנסים פנימה
ט', סטודנט שנה ב', שכר יחידת דיור באיזור וילות מצדה: ''התייאשתי מלחפש ליד הקמפוס, וילות מצדה היה בסדר מבחינתי. לא קרוב אבל גם לא רחוק. הגעתי לזוג מאוד נחמד, שהציעו לי יחידת דיור מפקנת לדבריהם, ב-1,800 כולל ארנונה. כשהגעתי, ראיתי שזה הממ''ד, שהוסיפו לו שירוקלחת (שירותים ומקלחת קטנים), כיריים ומקרר. בגלל שמדובר בסביבה בטוחה יותר, היה נראה לי מחיר סביר. אלא שבסבב הלחימה, כל אזעקה המשפחה הייתה נכנסת אליי. הבנתי מחברים סטודנטים שזאת הפכה לשיטה. הממ''ד הופך להיות יחידה מניבה''.
לאריה, בעל נכס בשכונה ה', שיטת עבודה אחרת: ''אני לא מכחיש, קניתי את הנכס בשביל לעשות ממנו כסף וכמה שיותר. פיצלתי דירה של 70 מטר לשלוש יחידות קטנות ואני גובה על כל יחידה 2,500 כולל הכל, תשלום מדי חודש במזומן בלבד. אני לא מבקש יותר מדי תנאים, רק תשלום בזמן ואני דואג לשלם מים וכל אחד משלם חשמל לפי השעון המותקן ביחידה שלו. יש כאלה שלא מסוגלים להביא חתימות ערבים, אני לא מסבך עניינים ומעדיף שאצלי יהיו סטודנטים. אני מוכן להשכיר לכולם, בבאר שבע יש מי שלא משכירים ללהט''בים או בני מיעוטים, אני מוכן להשכיר לכל אדם בתנאי שישמרו על כבוד המקום, אחרת אני מעיף. השנה היה לי מקרה שלאחת הדירות נכנסה בחורה שעובדת מהבית, נגיד בעדינות בליווי, והיה לי איתה בלאגן, העפתי''.
צ'ק הביטחון הפך למלכודת
במקרים רבים, דיירים נדרשים לתת צ'ק ביטחון בסכום גבוה יחסית, ערובה לכך שישמרו על שלמות הדירה. נ', סטודנטית, נדרשה לתת שתי המחאות בסך 30,000 שקלים כל אחת ולחתום על מסמך שבעל הדירה יכול לפדות את ההמחאות בכל עת אם יראה זאת לנכון. ''כמובן לא חתמתי. זאת דירת שותפים, במיקום די דוחה, בעל הדירה ניסה לספר לי שאני לא אמצא דירה בבאר שבע ואם אמצא, המחירים רק יעלו. אז אני מחכה קצת עם השכרת הדירה''.
''יש בעלי דירות שחושבים שבגלל שאנחנו באים מהמרכז ובתל אביב באמת יש הרבה מועמדים על כל דירה, אז אפשר להפחיד אותנו ש'מחר לא יהיה'. נכון, אני גר במרכז - ברמלה. ביקשו ממני מחירים הזויים בהשוואה לשנה קודמת, אבל כשתפתח שנת הלימודים הדירות האלה יישארו ריקות''.
עיקר הלחץ על שוק ההשכרה היא סביב החודש וחצי שלפני תחילת שנת הלימודים האקדמית, הזמן שבו נסגרות כל או רוב העסקאות. ''נתקלתי בתופעה מכוערת של גזירת קופון, עמלה, דמי תיווך - תקרא לזה איך שאתה רוצה, על ידי אנשים שאינם מתווכים, אבל מקושרים לבעלי דירות או חדרים להשכרה'' מספרת סטודנטית, אליה פנינו דרך רשת חברתית.
''פרסמתי בקבוצת פייסבוק סטודנטיאלית שאני מחפש דירה להשכרה ופנה אליי בחור עם הצעות לא כל כך זולות. השנה אנשים העלו מחירים בצורה מוזגמת. בנוסף לדירות הלא זולות ולא במיקומים הכי טובים, הוא רצה עמלה של כמעט חודש שכירות. אמרתי לו שאני מוותרת ואז הוא אמר שהוא מוכן לרדת קצת במחיר, אבל ויתרתי. לא חסרות דירות''.
כוחן של הרשתות החברתיות
אל מול ג'ונגל הדירות, פועלות פלטפורמות דיגטליות שמשרתות סטודנטים ובהן גם בסיסי נתונים להשוואה ואפילו, מידע על דירות ובעלי דירות שכדאי להתרחק מהם. כמובן, המיעוט אינו מעיד על הכלל כומו שיש בעלי דירות חמדנים, יש גם בעלי דירות עימם ניתן להגיע לעמק השווה.
בדיוק כמו עם הרולאפס, מדובר פה בעניין של ביקוש. היצע לא חסר, במיוחד עם מוכנים לצאת טיפה מאיזורי הנוחות.
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]
תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל [email protected]
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים
https://chat.whatsapp.com/LB60TYzq8jt3UOYQLJcg8C