קרב רב: המירוץ לבחירת רב העיר באר שבע

הרב יהודה דרעי צפוי לפרוש מתפקידו כרבה של העיר באר שבע על מנת להתמודד לתפקיד הראשון לציון - ולפחות מתחת לפני השטח, מתחיל מרוץ מרתק ובו מועמדים בולטים
send whatsapp messsage send FB messsage
קרב רב: המירוץ לבחירת רב העיר באר שבע מימין לשמאל: הרב שמעון כהן, הרב יורם כהן, הרב גד רווח ורב העיר באר שבע יהודה דרעי (צילומים באדיבות דרומי דתי, תמונת הרב יורם כהן: טופ שוט, יוסי איפרגן)

אחרי ששימש למעלה מ-25 שנה בתפקידו,  רבה הראשי של באר־שבע וראש אב בתי הדין, הרב יהודה דרעי, צפוי להכריז כי יתמודד לתפקיד הרם של הראשון לציון, הרב הראשי הספרדי.

הבחירות לתפקיד הראשון לציון אמורות להיערך ב-1 באוגוסט. על פי סיכום עקרוני בין ש"ס למפלגת "הציונות הדתית". שני הרבנים הראשיים לישראל, האשכנזי והספרדי, נבחרים לקדנציה אחת בת עשר שנים. הקדנציה אינה ניתנת להארכה. כך יוצא, שמדי עשור מתחדש מירוץ שיש בו לא מעט יצרים ופוליטיקה.

הרב יהודה דרעי, רבה של העיר באר שבע (צילום: דרומי דתי)​​​​​​​

פוליטיקה ומשפחה, באחת הבחירות המורכבות

הבחירות לתפקיד הרב הראשי הספרדי עלולות להציב את ש''ס בדילמה לא קטנה: אל מול דרעי, אחיו של אריה דרעי, צפוי להתמודד הרב דוד יוסף, בנו של מנהיגה הרוחני של ש"ס, הרב עובדיה יוסף ז"ל, וידיד קרוב של ח"כ אריה דרעי. ההכרעה תהיה קשה ואין ספק כי השתדלנים של שני המועמדים יצטרכו לעשות חריש עמו'. 

במהלך שנות כהונתו של הרב יהודה דרעי בבאר שבע, הוא דגל בהידברות בנושאים הרגישים לסטטוס־קוו הדתי בעיר. הוא העדיף את השיח וההדברות, על פני מאבקים מול הרשות המקומית. כך היה בחגיגות האליפות של הפועל באר שבע, אשר נטען כנגדן שההיערכות לקראתן וההשתתפות בהן יהיו כרוכות בחילול שבת, במשחק של הפועל באר שבע בשבת ובקיומו של מצעד הגאווה הראשון בעיר. לבסוף, בכל המקרים, הרב השמיע את דעתו, אך הושגה פשרה לשביעות רצון כל הצדדים.

מועמדים בולטים אפשריים בבאר שבע

בבאר שבע, לעת עתה, עלו שמות  כמועמדים אפשריים למשרת רב העיר: הרב יורם כהן, רבה של שכונת רמות.  הרב גד רווח, הרב הראשי של המועצה המקומית מצפה רמון. הרב שמעון כהן. בשלושת המקרים, מדובר ברבנים מקובלים מאוד על קהילתם. המתרחש במירוץ נקבע במידה לא מעטה, על פי החלטות מועצת חכמי התורה, ולא אחת, נעשה ניסיון להגיע למועמד מוסכם. הרב יורם כהן נהנה מתמיכה נרחבת של תושבי באר שבע ובחוגים מסויימים אף מצביעים עליו כפייבוריט, הוא התמודד לפני 25, עת הוחלט לבחור ברב דרעי.

הרב יום כהן, רבה של שכונת רמות  וראש מוסדות ''אמרי יוסף'' (צילום: טופ שוט, יוסי איפרגן)

הרב יורם כהן משמש ראש מוסדות "אמרי יוסף", אחד המוסדות התורניים הגדולים בדרום. הוא מוכר היטב בקרב תושבי באר שבע, מקובל, נעים הליכות. הוא נינו של הרב יוסף סוסו הכהן, שהיה רבה הראשי של העיר גאבס בתוניסיה, וסגן ראש אבות בתי הדין בעיר הבירה תוניס.

הרב גד רווח (צילום: נדב מיטלברג / CC Y SA 4.0)

הרב גד רווח משמש כרב הראשי של המועצה המקומית מצפה רמון. ביישוב אומרים כי הוא מנגיש את היהדות לכלל הציבור בדרכי נועם. 

הרב שמעון כהן (צילום: דרומי דתי)

הרב שמעון כהן, העומד בראש מוסדות "בית מוריה", עלה גם כאחד המועמדים האפשריים להתמודדות על התפקיד. עמותת בית מוריה הוקמה בשנת 1993 על ידי אישי ציבור מבאר שבע מתוך מטרה לקדם את החינוך היהודי-ציוני בעיר, לפעול הרבה להעמקת החינוך היהודי ולסייע במפעלי חסד ורווחה בקהילה.

בורסת השמות לתפקיד הרם

ללא ספק, משרת רב העיר, בעיר גדולה כמו באר שבע, נחשקת, גם אם בסופו של דבר מי שייבחר יפעל על פי דין תורה ויעסוק לרוב בענייני ציבור רגישים וחשובים אך לא תמיד ''נוצצים''. שמות נוספים עלו בקרב חוגים יודעי דבר, לעיתים כ''גישוש'', ופעמים אחרות כמשאלת לב. מדובר ברבנים מוכרים, אהודים על קהילותיהם, שאולי אף הופתעו למקרא הדברים ואיזכור שמם.

בין היתר עלו בבורסת השמות: הרב אברמי דרעי (בנו של הרב יהודה דרעי). הרב רונאל אהרון  - הרב של יוצאי תימן (המכהן כדיין). הרב מנחם כהן - רב קהילת חב״ד בבאר שבע (דיין). הרב שמעון ביטון - הרב הראשי של העיר לוד.

בחירת רב העיר: סוגיה מורכבת בה מעורבת לא מעט פוליטיקה

את רב העיר בוחרת אסיפה בה נציגי עירייה, המועצה הדתית והרבנות הראשית לישראל. אם מספר התושבים היהודים ברשות מקומית  עולה על מאה אלף, רשאי שר הדתות לבחור רב שני, אם ישנה הצדקה לכך - לדוגמא, עם  רב עיר בן עדה אחת לא יוכל לתת מענה לצורכי התושבים בני העדה האחרת. 

בחירת רב העיר נחשבת סוגיה מורכבת: אמנם נציגי ציבור מצביעים באסיפה הבוחרת, אך הדברים נקבעים למעלה, במועצת גדולי התורה ואצל פוליטיקאים בעלי השפעה. הפעם, מתווסף גם העניין המשפחתי לבחירה הארצית, במקרה של הרב יהודה דרעי. בבאר שבע, לעומת זאת, יש הסבורים כי הרוח נוטה לכיוון מועמד מקומי, מקובל ומוכר על בני העיר. 

המודל הבאר שבעי של רב עיר על-עדתי אומץ בערים אחרות

בראשית דרכה של באר־שבע היו לעיר שני רבנים ראשיים: הרב הראשי האשכנזי אליהו כ"ץ אשר כיהן בתפקידו 35 שנה. הרב מישאל מכלוף דהאן  היה רבה הראשי הספרדי של באר שבע במשך 38 שנים, משנת 1959, ושימש כרב בעיר במשך 46 שנים, זמן קצר לאחר עלייתו לארץ.

הרב יהודה דרעי כיהן בהסכמת כל הזרמים כרב הראשי של באר־שבע, החל משנת 1997. גם ערים אחרות הלכו בעקבותיה של באר שבע ואימצו את המודל של רב עיר אחד. 

רב ראשי בעיר משתכר כ-35,000 עד 45,000 ששקלים בחודש (בהתאם למספר התושבים בעיר). בין תחומי אחריותו של הרב הראשי: מערך הכשרות, הנישואין  והגירושין, וכן נושאי שמיטה, גיור ועוד. לפסיקותיו השלכה על חיי התושבים בעיר. בבאר שבע ישנה מסורת של הדברות, מתינות ודרכי נועם. ללא ספק, ככל שיתקרב מועד הבחירות, המירוץ יהפוך מעניין יותר ובבירת הנגב יכהן רב חדש.





​​​​​​​​​​​​על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

 תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל  [email protected]

רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים

https://chat.whatsapp.com/LB60TYzq8jt3UOYQLJcg8C