''כספי הארנונה יהפכו ל'קופה קטנה' של האוצר''
סערה בוועדת הכספים, בדיון על תוכנית האוצר לחלוקה מחדש של כספי הארנונה: במקום שהרשות המקומית תחלק את הכספים שהיא גובה מהתושבים על פי שיקוליה וצרכיה, האוצר יקים קרן ארנונה, שתבצע חלוקה מחדש של הכספים. עיקר הנהנות יהיו רשויות מקומיות באיזורי הביקוש, בהן בניה מואצת וכדאית כלכלית.
שי חגג', ראש המועצה האיזורית מרחבים ויו"ר מועצות אזוריות, מרכז השלטון האזורי: "מה שיקרה בקרן זה שרוב הכסף יחזור לאותן ערים במרכז, מגדרה עד חדרה בונים, ניפגע גם מוועדות גבולות וגם מהקרן הזו. הכסף הזה הופך לקופה קטנה של האוצר, ראינו את ההרכב של מי שמנהל את הקרן. לא נוותר על העניין הזה. הם לא מביאים לנו רשימה של מי שנפגע".
על פי גרסת האוצר, הקרן שעל פי המתווה יועברו אליה כספי גידול בהכנסות מארנונה עסקית, ותתגמל בניית יחידות דיור, תסייע להגדלת היקפי הבנייה ותסייע לרשויות חלשות, טענו רוב מכריע בקרב הרשויות המקומיות וחברי הכנסת כי זו תביא לפגיעה קשה ברשויות ובהשקעה ארוכת שנים במיזמים רבים, וכי המדינה מגלגלת לרשויות את בעיית הדיור שבאחריותה.
יו"ר השלטון המקומי, חיים ביבס, סער: "מדובר בליבה שלנו, ועל כך אנחנו מוכנים להחריב את הכל". יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני קרא לשר האוצר ולממשלה להעמיד תשובות לשאלות הרבות.
שי חגג', ראש המועצה האיזורית מרחבים ויו"ר מועצות אזוריות, מרכז השלטון האזורי: "מה שיקרה בקרן זה שרוב הכסף יחזור לאותן ערים במרכז, מגדרה עד חדרה בונים, ניפגע גם מוועדות גבולות וגם מהקרן הזו. הכסף הזה הופך לקופה קטנה של האוצר, ראינו את ההרכב של מי שמנהל את הקרן. לא נוותר על העניין הזה. הם לא מביאים לנו רשימה של מי שנפגע"
המודל המוצע מיטיב עם ערים מבוססות
על פי המודל המוצע: הרשויות המקומיות, כל אחת לפי חלקה, יפרישו לקרן בצורה דיפרנציאלית, אחוז מסוים מתוך ההכנסות מהגידול בארנונה עסקית, בהתאם להכנסה לנפש מארנונה עסקית.
מתוך הקרן יוענק מענק שנתי קבוע לרשויות המקומיות בסך 2,000 ₪ עבור כל היתר בנייה ליחידת דיור שהיא מוציאה. (באוצר ציינו כי הדבר שקול להעלאת תעריף הארנונה למגורים בכ- 40%, ממבלי להעלותה לתושבים בפועל). כך ציינו באוצר כי הרצון בבניה למגורים יגדל משמעותית נוכח מודל זה. אלא שלא כל האיזורים בישראל אטרקטיביים לבניה או כדאיים מבחינה כלכלית. עיקר הביקוש, על פי כל הנתונים, הוא במרכז הארץ, שם גם מרוכזת רוב הפעילות הכלכלית, השכר גבוה יותר ואפשרויות הקידום גבוהות יותר.
המדינה לא עושה צעדים להןוזלת עלויות הבניה
אמנם המטרה היא לעודד בניה של נדל''ן למגורים, אך המדינה לא עושה צעדים להוזלת העלויות. גם הריביות הגבוהות מוציאים מהמשחק משקיעי נדל''ן ומשפחות קשות יום, שמתקשות לקבל משכנתא.
לטענת צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר, השחקן הכי משמעותי בשוק הדיור הינו הרשויות המקומיות וכי מערכת התמריצים כיום לא מעודדת דיור.
לדבריו, ההכנסות מארנונה בגין דיור נמוכה משמעותית מההכנסה בגין ארנונה לעסקים (52 ₪ למ"ר לעומת 182 ₪ למ"ר), כאשר העלויות לרשות בגין תושבים רחבות יותר משמעותית. עוד הציג דוד כי מי שפועל להרחבת היצע הדיור פוגע בסל שהוא יכול להעניק לתושבים שלו: "אנחנו לא מאשימים את השלטון המקומי, יש מערכת תמריצים שמובילה לכיוון הזה".
כך ציין דוד כי תיקון מערכת התמריצים הכרחי כדי להגדיל באופן משמעותי את היצע הדיור: "הפערים מהכנסה ילכו ויגדלו, מערכת המטרו והמערכות הנלוות יאפשרו הרבה מאוד בניה לתעסוקה במרכז, וזה בסדר גמור, אבל המשמעות בצד הפיננסי היא פערים הולכים ומתרחבים".
דוד הציג כי ההכנסה מארנונה עסקית לתושב בתל אביב גבוהה פי 30 מהארנונה העסקית לתושב בחריש, והראה צעדים שונים בעולם הננקטים בנושא הארנונה: בבריטניה 50% מהכנסות הארנונה העסקים מחולקת מחדש, ובסיאול הרשויות במטרופולין מעבירות 50% מכלל הכנסותיהן מארנונה, וכי במינסוטה חלק מהגידול בארנונה עסקית ביחס לשנת הבסיס מחולק מחדש לרשויות באזור.
האוצר ''שם עין'' על הארנונה העסקית
דוד הדגיש כי ההצעה לא נוגעת בתקציב הקיים של הרשויות, אלא היא מתבססת על גידול בארנונה העסקית מעתה ואלך. כך הדגישו באוצר כי המודל הינו ללא פגיעה בתקציב הקיים של הרשויות, ללא העלאת מיסים על תושבים, עם תמריץ של קליטת כל יח"ד לנצח, והותרת כספי הקרן בידי הרשויות המקומיות.
באוצר הוסיפו כי הקרן תביא לתמרוץ רשויות מקומיות לקליטת מגורים, לצמצום פערים ואי שוויון, ולחיזוק העצמאות של רשויות מקומיות רבות נוספות. עוד ציינו כי המהלך אמנם יקטין את התמריץ לארנונה עסקית, אך עדיין ישאיר אותו כדאי. מנגד רוב מכריע מקרב חברי הכנסת וראשי הרשויות הביעו התנגדות להקמת הקרן.
דרור דבש, מנכ"ל מצפה רמון: "אנחנו כל הזמן מחפשים איך להגדיל את ההכנסות, שיווקנו 5 בתי מלון, היתרי הבניה בדרך, אנחנו מתנגדים לחוק הזה. בגלל שאנחנו ראליים אנחנו מציעים לקבוע מנגנון שיתחשב במצב הסוציו אקונומי והפריפריאלי של התושבים".
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני ציין בתום הדיון: "אני מבקש ממפלגת השלטון שאני השותף שלה, שתביעו את עמדתכם. אני אבקש תשובות לשאלות שנשאלו כאן, ואדבר גם עם שר האוצר, אני רגיל שלדיון כזה שהשר מגיע, אולי יש ישיבת ממשלה כעת והוא לא יכול, אבל לישיבה הבאה. אני רוצה לדעת מה העמדה של כולם, מה התשובות לשאלות שנשאלו".
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]
תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל [email protected]
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים