חרפת רעב: כל משפחה חמישית בנגב בחוסר ביטחון תזונתי

בעוד שחברי הכנסת מעלים לעצמם את השכר, בנגב יש משפחות שעובדות - איך אינן יודעות אם יוכלו לשלם עבור הארוחה הבאה. מרבית הרעבים: בפריפריה
send whatsapp messsage send FB messsage
חרפת רעב: כל משפחה חמישית בנגב בחוסר ביטחון תזונתי המקרר ריק - ומתביישים לבקש (צילום: דני בלר)

תעודת עניות לממשלות ישראל: כחמישית מהמשפחות בנגב אינן יודעות אם יצליחו לקנות מצרכים לארוחה הבאה. היקף חוסר הביטחון התזונתי נחשף בדוח של הביטוח אלמוי המתפרסם כיום, שלישי. הנתונים לגבי הנגב מבהילים: 19% מהמשתתפים במחקר מעידים על עצמם שהם בחוסר ביטחון תזונתי מובהק. חלק לא מבוטל מהם - אנשים עובדים, אך שכרם הנמוך אינו מאפשר להם קיום בכבוד.

על פי הערכות המוסד לביטוח לאומי, כ-36% מהשכירים בבאר שבע אינם מגיעים לשכר מינימום. אליהם יש לצרף עוד מספר לא ידוע של עובדים שקופים- פרילאנסרים עצמאיים, שאינן זכאים לסיוע כלשהו ויאן להם רשת הגנה במקרה של מחלה או אובדן מקום עבודה. 

בתור בשירות התעסוקה. לעצמאים זעירים אין רשת ביטחון (צילום: שירות התעסוקה)

המצב גרוע בדרום ובפרפריה

על פי הדוח, המצב הטוב ביותר הוא במחוזות תל אביב והמרכז שרמת האי ביטחון תזונתי החמור בהם היא של כ-%5 מהמשפחות ורמה כפולה של אי ביטחון תזונתי מתון וחמור גם יחד.

מהדוח עולה כי מחוז הדרום עם שיעור של כ- מהמשפחות באי ביטחון תזונתי. דהיינו מבחינה גיאוגרפית הבעיה מתרכזת יותר בירושלים ובפריפריה של ישראל. רמת האי ביטחון תזונתי הקבועה מתואמת היטב עם רמת האי ביטחון תזונתי בכלל ומראה כי במחוז הצפון ובמחוז ירושלים חיים ו- מהילדים באי ביטחון תזונתי מתמשך, פרמננטי – לעומת כ-%3 מהילדים במחוז תל אביב.

מאחורי המספרים - סיפורים אנושיים קורעי לב

בקובוצת הפייסבוק ''באר שבע ביחד'', המונה 172,000 חברים, מתפרסמות על בסיס כמעט יומי בקשות לסיוע במזון עבור משפחות נזקקות, זאת בנוסף לארגונים ומתנדבים, בהם ''נאיר'' ו''באר שובע''. במעגל הנזקקים בבאר שבע לבדה, אלפי משפחות. לא מדובר ב''עניים קלאסיים''. חלק לא מבוטל מהם  משתייך למשפחות בהן אחד או שני בני הזוג עובדים, לרוב בשכר מינימום או פחות מזה. רובם ככולם קורסים תחת נטל יוקר המחיה. אחרים הצטרפו למעגל העוני בשל תשלומי משכנתא שהאמירו בגלל עליות הריבית. 


ר', חייל משוחרר, עובד ''במה שיש, עד שנמצא משהו טוב'': ''רק שכר הדירה שלי זה 2,600 שקל. מה עם דלק? חשבונות? אוכל? להורים שלי אין, אני לא יכול אחרי הצבא לבוא וליפול עליהם, גם אם אימא שלי ממלאת אותי באוכל לקחת הביתה. אני מתבייש, כי אני יודע שקשה להם''






''יש לנו שכנים מבוגרים'', מספרת אינס, תושבת שכונה ותיקה, מטפלת שכירה. ''אני מבשלת למשפחה שלי, ומכינה עוד טיפה, ואני לוקחת להם. הם זוג עולים, מתבישים לבקש, אבל אני יודעת שאין להם. אז אני מסבירה להם שזה מתכון חדש שלי ומעניין אותי שיטעמו. או שאני מספרת להם שלא חישבתי טוב את הכמויות יצא יותר מדי. אין להם פנסיה, רק קצבת זיקנה. אי אפשר לחיות מזה. גם לנו קשה. הכל עלה, אני מאוד חוששת ממה שיהיה''.

ר', חייל משוחרר, עובד ''במה שיש, עד שנמצא משהו טוב'': ''רק שכר הדירה שלי זה 2,600 שקל. מה עם דלק? חשבונות? אוכל? להורים שלי אין, אני לא יכול אחרי הצבא לבוא וליפול עליהם, גם אם אימא שלי ממלאת אותי באוכל לקחת הביתה. אני מתבייש, כי אני יודע שקשה להם''.

''מדברים על זה שאנשים לא רוצים לעבוד. זה לא נכון. אנשים לא רוצים לעבוד בשכר ניצול. אני עובד באבטחה, בחברה שדואגת לנו כעובדים. אני לא מתלונן. אבל השכר נמוך ואין כל כך עבודות אחרות פה בבאר שבע''.

המוסד לביטוח לאומי (צילום: ארכיון / שימוש חופשי. מקור: ויקימדיה)

קונים בית חדש - ונקלעים לקשיים

אחת הסיבות להסתבכות כלכלית בקרב משפחות שכירות שרכשו דירה ומצאו עצמם שוקעים בחובות. ''המשכנתא קפצה ואין לנו פתרון'', מספר א', שקנה דירה בשכונה ט'. ''גרנו בשכירות וזה אומר שפעם בשלוש שנים היינו צריכים לעבור דירה. אז היו לנו חסכונות וכל מיני קרנות השתלמות ולקחנו משכנתא בשביל דירה ביד שניה בשכונה ט'. המשכנתא התייקרה במאות שקלים ואין לנו מאיפה להביא. אנחנו לא נוסעים ברכב, ויתרנו על כבלים ועל פינוקים אחרים. הבית לא מרוהט, חשבנו שישאר כסף לקנות ריהוט, בינתיים אנחנו פע כסאות ושולחן של ''כתר''. אם הריבית תעלה עוד, אנחנו בבעיה''. 

הערכה: המצב בשטח גרוע מאשר בדוח

לא כל הנזקקים פונים לרשויות ולא כולם זכאים לסיוע. בישראל אין מנגנון דמי אבטלה או דמי קיום למי שאינם שכירים. בישראל קיים מנגנון של דמי אבטלה לחלק מהעצמאים, שנקבע בשנה שעברה. ההערכה היא, כי חלקם של מי שאבדו את פרנסתם חיים מאשראי יקר ומסוכן, בתקווה ש''יהיה בסדר''.  העובדים האלה למעשה שקופים למערכות, והם בתחתית המדרג. 





​​​​​​​​​​​​

על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

 תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל  [email protected]

רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים:  https://bit.ly/3UrCqMK




​​​​​​​