השנה בה אובדן הביטחון הפך לחלק מחיינו

2022 תיזכר יותר מכל בשל אובדן הביטחון בבאר שבע והנגב, אך לא מדובר בתופעה חדשה, אלא בכישלון והזנחה מתמשכים בני שלושה עשורים לפחות
send whatsapp messsage send FB messsage
השנה בה אובדן הביטחון הפך לחלק מחיינו שוד תחנת דלק (צילום: מצלמת אבטחה / שימוש הוגן על פי סעיף 27 א')

2022 תיזכר כשנה בה אובדן הביטחון האישי בבאר שבע ובכל ישובי הנגב, ללא יוצא מהכלל, הפך חלק משיגרת החיים. בבאר שבע חשו את נחת זרועו של הפרוטקשן, את גניבות הרכב וחלקי הרכב, פריצות לדירות ובתי עסק, בריונות, הטרדת נשים, איומים, השחתת רכוש ומבנים.

המשטרה טרם פרסמה נתונים המסכמים את 2022, אך אם משווים את שלושת הרבעונים הראשונים של 2021 ו-2022, רואים בבירור עליה בגניבות רכב (774 מול 637) ובהתפרצות לדירות (269 מול 204). חלק מהעבירות אינן מדווחות למשטרה, מתוך מחשבה שגויה של ''מה היא כבר תעשה'',  אך עולות לרשתות החברתיות. המשטרה מקיימת קשב לרשתות ולא אחת מגיעה אל העבריינים גם מבלי שהוגשה תלונה. ככה פוצחו לא מעט מקרים של ירי, נהיגה פרועה ופגיעה ברכוש.

המשטרה בנגב עובדת בקצה גבול היכולת ואין יותר שוטרים במשרדים. רובם ככולם בשטח, רוב הזמן. מרחב הנגב הוא אחד המורכבים וגיאוגרפית, אולי הגדול ביותר בישראל. מצד שני, הוא סובל מזה שנים ממצוקת כוח אדם תמידית. בחלקה, כי שוטרים עוזבים את המערכת ולא מגיעים אחרים במקומם. זאת עבודה קשה, שוחקת, שעות לא שעות והשכר נמוך בהשוואה למאמץ. האבטחות לתגבר את המרחב במאות שוטרים רבות, אך לא מתממשות. אחת הסיבות כי אין מאות שוטרים נוספים בנמצא. הכשרה בסיסית של שוטר סיור עורכת 29 שבועות אינטנסיביים ולמשטרה יש תנאי סף.  

גנבי רכב בפעולה בבאר שבע (צילום: מצלמות אבטחה, ללא קרדיט)

אבל הבעיות של המשטרה, כמו בעיות הביטחון של הנגב, אינן חדשות. אלא פרי הזנחה בת שלושה עשורים לפחות, לה שותפות כל הממשלות מאז ועד היום. בנגב נצברו כמויות אדירות של נשק גנוב, תחמושת ואמצעי לחימה, ברובם נגנבו מבסיסי צה''ל, אשר בלא מעט מקרים הבחינו בגניבות הרבה אחרי שהתרחשו.


הגורמים לאובדן הביטחון אינם רק מחסור בשוטרים. המשטרה אינה גננת. היא לא מחליפה אופק תעסוקתי, שירותים ותשתיות ראויות, הזדמנויות להתקדם. היא גם לא מחליפה סמכות הורית. בחודשים האחרונים רואים בבאר שבע לא רק את הפשיעה המוכרת, אלא גם שוטטות ילדים ונוער, ונדליזם, אלימות, אובדן עשתונות. הם תוצר האווירה הכללית וסממן מסוכן לכיוון אליו באר שבע עלולה ללכת ב-2023





מהפשיעה סובלים כולם בנגב, יהודים ובדואים כאלה. סובל ממנה המגזר החקלאי, נפגעים ממנה קיבוצים, מושבים, ערים ויישובים בדואים. מכת האלימות ביישובים הבדואים אילצה משפחות לעזוב אותם לטובת באר שבע, בה ממילא הם עובדים ומתפרנסים. באר שבע היא בירת המחוז והעיר הגדולה במרחב. העיר השניה בגודלה היא רהט, אשר תוך שנים מעטות אוכלוסייתה תמנה למעלה מ-100,000 איש. 

בעוד שהאוכלוסיה בנגב גדלה, המענה בתחומים רבים אינו גדל בהתאם. רואים את זה בבריאות, בחינוך, בתשתיות ובעיקר - בביטחון האישי. במשטרה עובדים בשיטת השמיכה הקצרה ומניידים כוחות ממקום למקום, לפי הצורך. ראינו את זה השנה, עם פלוגת מג''ב שבאה ועזבה וחזרה לבאר שבע, בהתאם לרמות הפשיעה. 

INSEGURIDAD

לפשיעה יש בעיה: היא מדבקת וממארת. היא מכרסמת בשיגרת החיים של התושבים ובשלב מסויים, משלימים איתה. במדינות אמריקה הלטינית יש מושג שניקרא אינסגורידאד- היעדר ביטחון אישי. תושבי ערים גדולות למדו לחיות לצד הפשיעה. הם לא ייצאו עם סמארטפון יקר מהבית, לא יקחו איתם מזומנים, לא יישבו בשלוחנות החיצוניים או עם הגב לכניסה של בית הקפה, הבתים מוקפים סורגים, גדרות חשמליים ודלתות מחוסמות. הם לא ייצאו מהבית אחרי רדת החשיכה ואם כן, בשירות הסעות מאובטח.

פריצה לבית בנאות לון (צילום: מצלמת אבטחה /ללא קרדיט)

רצף משברים כלכליים ומשטרים לא יציבים, דיקטטורות מושחתות ובריחת אוכלוסיות אמידות, פגעו קשה במדינות עם משאבי טבע אדירים והובילו אותן לחדלות פרעון. 

הגורמים לאובדן הביטחון אינם רק מחסור בשוטרים. המשטרה אינה גננת. היא לא מחליפה אופק תעסוקתי, שירותים ותשתיות ראויות, הזדמנויות להתקדם. היא גם לא מחליפה סמכות הורית. בחודשים האחרונים רואים בבאר שבע לא רק את הפשיעה המוכרת, אלא גם שוטטות ילדים ונוער, ונדליזם, אלימות, אובדן עשתונות. הם תוצר האווירה הכללית וסממן מסוכן לכיוון אליו באר שבע עלולה ללכת ב-2023. 

פריחת המשטרות הפרטיות

במהלך 2022 נכנסו לתמונה שני גורמים חדשים: האחד, סיירת בראל. סיירת מתנדבים, יוצאי יחידות קרביות, המפגינים נוכחות במוקדי חיכוך. במקביל, עיריית באר שבע החלה לגבות היטל ביטחון ולהפעיל סיירת עירונית, הכוללת אופנועים, רכבי סיור וסיורים רגליים. 

גבר שודד באלימות קטין שעובד בסופר (צילום: מצלמות אבטחה / ללא קרדיט)

בשני המקרים מדובר בניסיון ליצור מכפילי כוח למשטרה ''הרגילה''. בבאר שבע נגבה היטל ביטחון מהאזרחים, בדומה ליישובים אחרים בנגב. בבאר שבע מתנהלת ביקורת ציבורית גלויה כנגד היטל הביטחון ושיח ער בנושא נערך ברשתות החברתיות המקומיות. 

''מה עוזר שמגיע לשכונה רכב עם אורות מהבהבים, שרואים אותו מקילומטר?'', שואלת חני, משכונה ה', שהבניין שלה ובניינים סמוכים נפלו קורבן לוונדליזם של נוער משוטט. ''מגיעה ניידת, עומדת במקום והנערים בינתיים בורחים לחדרי המדרגות. אם יתפסו את החבורה, יעצרו אותה וההורים ישחררו אותם רק אחרי תשלום קנס על שוטטות, אני במטיחה לך שזה לא ייקרה שוב''.

בשני המקרים, של הסיירת הפרטית ושל הסיירת העירונית, הסמכות שלהם היא לעכב אדם חשוד עד להגעת המשטרה. במסמך ארוך ומפורט, האגודה לזכויות האזרח , מאת עו"ד אן סוצ'יו, מפורטת הבעיתיות של המשטרות הפרטיות, על רקע מצוקת כוח האדם של משטרת ישראל.

פריצה לקיוסק בבאר שבע (צילום: מצלמת אבטחה / ללא קרדיט)

על כתפי השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר מוטלת משימה כבדה - לנסות לתקן תוך זמן הזנחה בת 30 שנה, לגייס מאות שוטרים חדשים, לשנות את מערך הכוחות ולתת מענה ממוקד לאובדן הביטחון בנגב. לרשותו יעמדו הרבה פחות ממאה ימי חסד והתושבים יבחנו את האבטחות שלו בזכוכית מגדלת. כצעד ראשון, בן גביר החליט להקים לשכה בבאר שבע וח''ג אלמוג כהן, מס' 3 ברשימה, מונה לסגן שר לענייני מטרופולין באר שבע. 

כעת נותר לראות אם בימים הקרובים תחושת הביטחון בבאר שבע והנגב תעלה או שנראה עוד מאותו דבר. כפי שנושא הביטחון עמד במרכזן של הבחירות לכנסת, כך הוא יעמוד במרכזן של הבחירות המוניציפליות, שיערכו ב-31 באוקטובר,2023, פחות מ-11 חודשים מהיום.



​​​​​​​​​​​​

על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''חדשות באר שבע והנגב 24/7'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]

 תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל  [email protected]

רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים:  https://bit.ly/3UrCqMK

​​​​​​




​​​​​​​







כתבות נוספות למקרה שפספסת...