נשיא לשכת המסחר הנכנס: ״הלקוחות מפחדים, העסקים קורסים״
לפני שנתיים עוד הכחישו שבבאר שבע קיימת תופעת גביית דמי חסות. היום מכת הפשיעה ואובדן הביטחון בעיר גובים כבר מחיר כלכלי כבד, כזה שידרוש תשובות החלטיות וחדות משרי ביטחון הפנים והמשפטים הבאים. העיר באר שבע חולקה לאיזורי פרוטקשן, העבריינים יודעים על מי להתלבש: או על חזקים עם כיסים עמוקים או על חלשים שבקושי שורדים.
מי שלא נפל קורבן לגובי דמי החסות, רואה איך הבאר שבעים יוצאים פחות מהבית. אמנם משמר הגבול הוריד 150 חיילים לעיר והמשטרה נמצאת 24/7 בהיערכות שיא, אבל כל אלה אינם מצליחים לבלום את גנבי המכוניות וחלקיהן, את המטרידנים, את הביריונים. זאת אווירה שחלחלה גם אל תוך השכונות, כפי שעולה מעדויות רבות המגיעות למערכת ברנז'ה חדשות.
''כל השבוע לא נכנס שקל'', אומרת לנו בעלת עסק במיקום מרכזי בעיר העתיקה. ''אני מגיעה בבוקר, פותחת, אבל איך שמתחיל להחשיך, חותכת הביתה. למזלי, אין לי משכנתא, אין לי הלוואות והחנות לא גדולה במיוחד. אבל המצב בהחלט לא טוב''.
עיריית באר שבע השקיעה בעשור האחרון תקציבים גדולים בעיר העתיקה, אולי הגדולים אי פעם: תשתיות הוחלפו לאורכו של רחוב קק''ל, הוקמו עוגני תרבות בהם תיאטרון הפרינג', הצלמניה, בית האמנים. מוזיאון הנגב ופארק קרסו קיבלו חיזוקים. לאחרונה נפתח תמוז - בית ליצירה. הבית הגאה פועל מתוך מבנה תורכי יפהפה, ברחוב בו בתי קפה אופנתיים ובסופו, מאפיית הראשונים הוותיקה.
אבל על תחושת הביטחון קם ונופל הכל: רק ביום חמישי האחרון נדקרו שני בני מיעוטים ברחוב סמילנסקי. לפני כשנה נרצח אדם סמוך לבית קפה ובין לבין, מתרחשים אירועי אלימות. רק לאחרונה עיריית באר שבע רישתה את מרבית העיר העתיקה במצלמות אבטחה.
''לא קל לעסקים בבאר שבע'', אומר בעל עסק שגם הוא חושש שיבואו אליו גובי דמי החסות. ''כולם שומרים פה על פרופיל נמוך. כמה שפחות לדבר, יותר טוב לבריאות ולשלמות העסק. יש ימים טובים יחסית, אבל יש לי ימים שלמים שלא נכנס פה זבוב. בימים שיש בסטות, אנשים באים לחפש מציאות ואנחנו נהנים מעוד קצת יותר תנועה. אבל בימים שאין בסטות, מת. אתה מחנה את האוטו בכניסה לעיר העתיקה ולא יודע אם הוא יהיה שלם כשתחזור לשם. אני לא רוצה לסגור, אבל אני כל יום בודק את עצמי ואם אגיע לקו המסוכן, אחסל את המלאי ואפנה את העסק''.
לעיר העתיקה יש רגעים יפים: בשישי יש חגיגת בסטות. באר שבעים רבים יושבים בבתי הקפה לפרלמנט חברים.יש פינת רחוב עם ענתיקות למכירה ואם ממשיכים לצעוד מטה, לכיוון באר שבע, יש פיתות עם זעתר חמות מהתנור.
נשיא לשכת המסחר בבאר שבע והנגב, יורם אוחיון, יודע על מה הסוחרים מדברים: ''נושא העסקים בעיר העתיקה בהחלט ראוי לתשומת לב. בהחלט לתחושת הביטחון יש השלכה על רצון האנשים לצאת לקניות או לבילוי. יוצאים פחות ובחורף, כשמחשיך מוקדם, המצב יותר גרוע. כלשכת המסחר אנחנו יכולים לתת את הסיוע מסביב, אך בנושא הביטחון, המשטרה והשר לביטחון פנים הם אלה שצריכים לתת את המענה. אנחנו מחכים שתקום ממשלה וימונה שר, כדי שנוכל לעבוד מולו. לפני הבחירות נפגשנו עם חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ, אבל עד שלא תקום ממשלה, אין לנו כתובת. כפי שכולנו ראינו, הנושא הביטחוני הוא זה שהכריע בקלפי''.
נשיא לשכת המסחר בבאר שבע והנגב, יורם אוחיון, יודע על מה הסוחרים מדברים: ''נושא העסקים בעיר העתיקה בהחלט ראוי לתשומת לב. בהחלט לתחושת הביטחון יש השלכה על רצון האנשים לצאת לקניות או לבילוי. יוצאים פחות ובחורף, כשמחשיך מוקדם, המצב יותר גרוע''
באיזור הדרום נסגרו 7500 עסקים, בבאר שבע סכנת הסגירה משתנה בהתאם לענף
בשנים קודמות, היקף העסקים בסכנת סגירה בבאר שבע עמד על כ-13% והיה אחד הגבוהים בארץ. בבירת הנגב יש שיפור מזערי, אבל המצב לא מלבב.
על פי נתוני חברת COFACE BDI, שהגיעו לידי ברנז'ה חדשות, במהלך שנת 2021 נסגרו כ- 39,700 חברות ועסקים בישראל, זאת לאחר ששנת 2020 נרשמה כשנת שיא במספר הסגירות, על רקע הסגרים וההגבלות השונות בשל מגפת הקורונה, עם למעלה מ- 70,000 אלף חברות ועסקים שנסגרו בשנה זו.
מניתוח גאוגרפי של מספר החברות והעסקים שנסגרו במהלך 2021 עולה כי באזור הדרום נסגרו כ- 7,500 חברות ועסקים, המהווים כ- 19% מסך הסגירות בשנה זו. בין התחומים בהם נסגרו חברות ועסקים רבים נציין את: שירותי הובלות והסעות, עבודות בנייה ותשתית, בתי קפה ומסעדות ועוד.
בין הערים באזור הדרום בהם שיעור החברות והעסקים בקשיים הינו גבוה מ- 11.5%, נציין את רהט, דימונה, וקרית גת. לאחר מכן נציין את הערים באר שבע, אשדוד ואשקלון עם שיעור חברות ועסקים בקשיים של 7%-11.5%. העיר אילת בולטת לטובה עם שיעור חברות ועסקים בקשיים הנמוך מ- 7%.
לדברי תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת בחברת CofaceBDi, "העסקים בישראל מתמודדים עם מציאות עסקית מאתגרת, הכוללת אחת לתקופה מבצעים בטחוניים (זה עתה הסתיים מבצע "עלות השחר"), ובאופן קבוע קשיים רגולטוריים, מיסוי כבד ורמת תחרותיות גבוהה. בנוסף לכך, גל ההתייקרויות במשק, משבר האנרגיה ושיבושי הלוגיסטיקה מעצימים את הקשיים שעמם מתמודדים העסקים. מדיניות ממשלתית אשר תספק סביבה עסקית תומכת לעסקים הקטנים והבינוניים המהווים חלק מהותי מהמשק הישראלי היא צורך השעה".
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]
תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל [email protected]
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3UrCqMK