דוח: אלה הגופים הציבוריים בנגב שחרגו בשכר
דוח המסכם את חריגות השכר בגופים הציבוריים בשנת 2020, ואת פעולות יחידות האכיפה לחריגות שכר במשרד ב-2021 פורסם הבוקר, רביעי. היחידה השיבה לקופת המדינה ב-4 השנים האחרונות באופן ישיר כ-90 מיליון שקלים, בכך שאיתר חריגות שכר וכספים ששולמו שלא כדין בגופים ציבוריים.
בחלק מהמקרים, מדובר בחריגות לכאורה, שנעשו בתום לב, כדי לתקן את שכרם של עובדים, בהם עובדים ברמות השכר הנמוכות. עם זאת, מטעימים בדוח, כי היחידה מביאה לחיסכון מיידי, אך גם שמה לב לטעויות ארוכות טווח, אשר עלותן לקופת המדינה עשויה להיות יקרה בעתיד. מאז הקמת היחידה הצליחה לחסוך סכום מוערך בכ-9 מיליארד שקלים.
העובדת בעיריית באר שבע נדרשה להשיב 481,400 שקלים
בין הממצאים המובאים בדוח: עובדת עיריית באר שבע הגישה תביעה, שבמסגרתה דרשה כי יחסי העבודה בינה ובין העירייה יוכרו כיחסי עובד-מעסיק וכן יינתנו לה סעדים מכוח הכרה זו. במסגרת צירוף הממונה להליך קיבל הממונה החלטה וירטואלית בעניינה של העובדת, ובמסגרתה נדרשה העובדת להשיב כספים, ככל שיוכרו יחסי עובד-מעסיק, שכן הפער בין הסכומים שקיבלה כתמורה מהעירייה עלו על אלו שהייתה זכאית להם כעובדת. זאת לאחר שהובאו בחשבון תשלומי השכר ותנאי ההעסקה שהייתה זכאית להם כעובדת. לאחר שנבחנו נסיבותיה האישיות של העובדת היא נדרשת להשיב, לפנים משורת הדין, סכום של כ- 481,400 ש״ח. התיק ממשיך להתנהל בביה״ד האזורי לעבודה בבאר שבע.
שבעת הגופים בהם נמצאו חריגות לכאורה ברציפות במשך ארבע השנים האחרונות הינם אוניברסיטת בן גוריון, האוניברסיטה העברית, מועצה מקומית טובא זנגריה, מכון ויצמן למדע, רשות שדות תעופה, שירותי בריאות כללית ושירותי בריאות כללית – קהילה.
רכיב השכר הופחת - ונחסכו 151,000 שקלים בשנה
במסגרת שימוע קיבוצי בעיריית באר שבע נבדק סמל השכר ״שעות השלמה״ לסייעות, שבמסגרתו הופחת רכיב זה בשכרן של כ-15 סייעות. החיסכון השנתי מוערך בכ- 151,000 שקלים והחיסכון הכולל מוערך בכ-1.3 מיליון שקלים.
בסיכומם של דברים, על פי הדוח, עיריית באר שבע נדרשה להחזיר סכום כולל של 542,203 שקלים, שיתורגמו כחסכון כולל של 2,719,032 שקלים לקופת המדינה.
אוניברסיטת בן גוריון חגרה לכאורה משך ארבע שנים ברציפות
שבעת הגופים בהם נמצאו חריגות לכאורה ברציפות במשך ארבע השנים האחרונות הינם אוניברסיטת בן גוריון, האוניברסיטה העברית, מועצה מקומית טובא זנגריה, מכון ויצמן למדע, רשות שדות תעופה, שירותי בריאות כללית ושירותי בריאות כללית – קהילה.
באוניברסיטת בן גוריון, למשל, חרג לכאורה שכרו של בכיר בסגל האקדמי במחלקה לפיזיוביולוגיה ב-31.18 אחוזים ממה שקבעה המדינה - הבכיר קיבל ברוטו חודשי של 42,012 שקלים. אצל בכיר אחר, במחלקה למדעי הטבע, נמצאה חריגה לכאורה של 42.73 אחוזים בשכרו, שעמד על 46,967 שקלים.
הסכסוך במועצת מיתר
בדוח מובא גם תקציר של סכסוך באישור שופט, בין התובע, נדב נווה לבין מועצת מיתר. נווה טען כי בינו ובין המועצה המקומית מיתר התקיימו יחסי עובד-מעסיק מחודש יולי 2000 ועד לדצמבר 2014 , וכי מכוחם הוא זכאי לסעדים המפורטים בכתב התביעה ובכלל זה החזר הוצאות נסיעה, דמי הבראה ודמי פדיון חופשה, פיצוי בגין אי ביצוע הפקדות לקרן פנסיה ולקרן השתלמות, דמי מחלה, פיצויי פיטורים ופיצויים על עוגמת נפש.
בתביעה שכנגד שהוגשה על-ידי המועצה נטען כי ככל שיוכר התובע כעובד, על התובע להשיב למועצה כספים ששולמו ביתר תחת ההנחה כי התובע הוא עובד עצמאי.
בפסק דין חלקי שניתן ב-7 באוגוסט, 2018, נקבע כי יש לראות בתובע, אשר שימש מבקר המועצות המקומיות להבים ומיתר, כעובד הנתבעת החל מחודש יולי 2000 ועד לסיום ההתקשרות בפועל בחודש דצמבר 2014 . משנקבע כי בין הצדדים התקיימו יחסי עובד-מעסיק ולאור העובדה כי המועצה היא גוף מתוקצב, כהגדרתו בחוק יסודות התקציב, התעוררה שאלת השכר והזכויות שלהם זכאי התובע כעובד.
הממונה על השכר באוצר קבע כי בגין תקופת עבודתו שולמו לתובע תשלומים ביתר כנותן שירותים עצמאי וכי קמה חובת השבה מכוח סעיף 29 לחוק יסודות התקציב ומכאן התביעה שכנגד. על פסק דין זה לא הוגש ערעור כיוון שהושגה פשרה.
לקריאת הדוח המלא
על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]
תוכלו להעביר ישירות דיווחים מהשטח אל העורך האחראי דני בלר בטלפון 052-2394026 או במייל [email protected]
רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3UrCqMK