משמרת מחאה ערבית - נגד הופעה של שלום חנוך במוזיאון

היום, שני בערב, ייערך במוזיאון הנגב מופע של שלום חנוך ואנשי ועדת המעקב הערבית יציבו משמרת מחאה, מאחר ולטענתם האירוע פוגע במבנה המסגד, בו ממוקם מוזיאון האסלאם
send whatsapp messsage send FB messsage
משמרת מחאה ערבית - נגד הופעה של שלום חנוך במוזיאון מבנה המסגד בבאר שבע (צילום: EMAN / CC0)

למה דווקא עכשיו? הערב אמור להיערך ברחבת מוזיאון הנגב מופע של שלום חנוך במסגרת אירועי ''שני במוזיאון'' - ואנשי ועדת המעקב בערבית יוצאים כנגד מה שהם מכנים ''פגיעה ברגשות המוסלמים''. משמרת מחאה תוצב במקום החל משעה 19:00. הערב אמור להפויע במקום שלום חנוך. לטענת מארגני המחאה, ''עיריית באר שבע בחרה לקיים פסטיבל שכולל מוזיקה, ריקודים ומשקאות אלכוהולים בחצר של המסגד ההיסטוריה בבאר שבע. בחירת המקום דווקא ליד פתח המסגד , מהווה התגרות ופגיעה ברגשות התושבים המוסלמים בבאר שבע והאיזור''.

רחבת מוזיאון הנגב, בו נערכות ההופעות - ברקע, מבנה המסגד, בו ממוקם מוזיאון תרבות האיסלאם (צילום: דני בלר)

אירועי ''שני במוזיאון'' נערכים ברחבת מוזיאון הנגב מזה שנים, ולא בשטח מבנה המסגד בו שוכן מוזיאון האסלאם, על כן בעיריית באר שבע הופתעו מהפניות בנושא, שהחלו כבר לפני שבועיים. ביום שישי האחרון, סמוך לשעה 13:00, נערכה בכניסה למתחם בו שוכן מבנה המסגד תפילה בהשתתפות של כעשרים איש.

וידאו: תפילת המוסלמים בכניסה למבנה המסגד במתחם מוזיאון באר שבע (צילום: ישודר חי של אתר אל-ג'רמק / الجرمق الإخباري‎ / שימוש הוגן על פי סעיף 27 א')

 
סביב מבנה המסגד בבאר שבע הייתה התדיינות ארוכה. במהלך מלחמת העצמאות נכבש הנגב על ידי צה''ל במסגרת מבצע יואב ואוכלוסיית באר שבע הפכה לישראלית יהודית. כך יצא, שמשנת 1948 לא נעשה שימוש במסגד לצורכי תפילה. בשנים 1948–1953 שימש המסגד כבית מעצר וכבית משפט השלום. המבנה החל לשמש  כמוזיאון משנת 1953.

אחרי שנים רבות בהן לא נערכו במבנה עבודות תחזוקה, הוא פונה בשנת 1992 אחרי שהוכרז מבנה מסוכן. עם שיפוץ מוזיאון הנגב לאומנות בראשית שנות האלפיים ביקשה עיריית באר שבע לשפץ את הבניין ולהמשיך להשתמש בו כמוזיאון.

ייעוד המבנה עולה לדיון בבג''ץ

האגודה לסיוע ולהגנה על זכויות הבדואים, בשיתוף ארגונים נוספים, ביקשו לשוב ולהופכו לבית תפילה. הם פנו בעניין לבית המשפט, ומשנדחתה פנייתם פנו לבג"ץ.

ביוני 2009, לאחר 9 שנים, קיבל בג"ץ את עמדת המדינה כי ניתן לאפשר את הרחבת מוזיאון הנגב לאומנות גם למבנה המסגד. בהחלטה נמתחה ביקורת מרומזת על עיריית באר שבע ונקבע כי "ייעוד המוזיאון יוקדש לתרבות האסלאם ועמי המזרח, באופן שיבטיח מתן ביטוי להיבטים שונים של תרבות האסלאם" ובכך ישמור על צביונו.

בשנת 2011 נפתחה במקום תצוגה אותה אצר גואל דרורי שמתארת את תולדות באר שבע מאז הקמתה מחדש על ידי העות'מאנים, ועד ימינו. בספטמבר 2012 התעוררה מחאה נגד עריכת "פסטיבל היין" ברחבה המשותפת למסגד ולמוזיאון הנגב לאומנות ולאחר שהעניין נחשף בתקשורת, הפסטיבל הועבר למתחם אחר.

מנגד, בציבור הערבי בנגב טוענים כי בעיר באר שבע מתוגררים אלפי מוסלמים וכי עריכת אירועי תרבות, גם ברחבה, פוגעת ברגשות ציבור זה. אירועי שני במוזיאון נערכים מזה שנים - ללא טענות.


רוצים להתעדכן בכל החדשות לפני כולם?? הצטרפו אל קבוצת הווצאפ וקבלו עדכונים שוטפים: https://bit.ly/3iQmqmo

על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתם בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]