''חוק החשמל'' אושר בקריאה ראשונה: אלפי בתים יחוברו בפזורה

החוק מביא עימו בשורה לאלפי משפחות בפזורה בנגב, שלא היו מחוברות עד היום לרשת החשמל, מאחר ובתיהן נבנו ללא היתר. קבוצת ''תושבים למעו הנגב'': ''זה וידוא הריגה לנגב''
send whatsapp messsage send FB messsage
''חוק החשמל'' אושר בקריאה ראשונה: אלפי בתים יחוברו בפזורה פאנלים סולריים בפזורה (צילום: דני בלר)

ועדת הפנים אישרה אתמול, שלישי, את "חוק החשמל" לקריאה ראשונה -  ברוב של 7 תומכים וללא מתנגדים אישרה ועדת הפנים והגנת הסביבה את הצעת חוק התכנון והבנייה - חיבור בתים לחשמל, שהגישו יו"ר הוועדה ח"כ ווליד טאהא ושורת חברי כנסת נוספים. 

החוק יאפשר לחבר לרשת החשמל עשרות אלפי בתים אשר נבנו ללא היתר. עד כה, רובם ככולם מצאו פתרונות חלופיים: גנרטורים, פאנלים סולריים ועוד. החוק יאפשר לחברם לרשת החשמל הארצית, ללא קשר עם ביתם נבנה בהיתר או אם לאו. 

מצברים לאגירת חשמל מהפאנלים, בכפר בנגב (צילום: דני בלר)

ועדת הפנים של הכנסת,  בראשות חבר הכנסת ואליד טאהא (רע"מ) סערה: ח"כ אורית סטרוק קראה "בושה!" וח"כ איתן גינזבורג ענה לה: "הבושה היא שלך". גם בנגב היו מי שקיבלו את תוצאות ההצבעה במורת רוח: קבוצת תשובים למען הנגב אמרה: ''ועדת הפנים של הכנסת אישרה אתמול את חוק החשמל - החוק שמהווה וידוא הריגה לנגב!  החוק מאפשר לעשרות אלפי בתים שנבנו באופן לא חוקי בשטחים שונים בנגב, להתחבר לרשת החשמל מה שמכשיר אותם כמבנים חוקיים לכל דבר ועניין ושלא ניתן יהיה לפנות!''.

העברת החוק בקריאה הראשונה נותנת רוח גבית להמשך השתלטות הקרקעות בנגב. מיום תחילת הפעילות שלנו התרענו שיש לנקוט ביד קשה כנגד ההשתלטות הפרועה של הבדואים בנגב בצורה כזו שתביא להרתעה וענישה, לצערנו החוק הזה הוא ההיפך הגמור מכך! מה שמתחיל עם חיבור לרשת החשמל, ימשיך עם חיבור לרשת המים, הביוב ותשתיות התקשורת - והכל בהכשרת מדינת ישראל. הממשלה ויתרה על הנגב.  הממשלה ויתרה על החלת המשילות והריבונות בנגב''.

הצעת החוק אושרה בעקבות הבנות בין רע''מ לימינה

הצעת החוק אושרה, לאחר שהושגו הבנות בין ח"כ וואליד טאהא מרע''מ, לבין שרת הפנים איילת שקד מימינה. מתווה החוק יוצג לקראת  הקריאה השניה והשלישית.

יו"ר הוועדה ח"כ וואליד טאהא, אמר בפתח הדיון: "אני שמח שהחוק קיבל התעניינות כל כך רבה. היתה לי כוונה אחת: אמרתי הרבה פעמים כי החברה הערבית סבלה מהזנחה של תכנון עשרות שנים, אשר אילצה אזרחים לבנות בתים ללא היתרים בעל כורחם. כשעשו את זה נמנעו מזכות בסיסית של חיבור לחשמל, דבר שגרם לא אחת לאובדן חיי אדם".

עדיין, מדובר בדרך לא קצרה, עד שהאור יודלק בבתים רבים בפזורה בנגב: החוק צריך לעבור עוד שתי קריאות וחברת החשמל תצטרך להתחיל בהנחת תשתיות וחיבורן לאלפי בתים. 

המציאות בכפרים הבלתי מוכרים: קונים מים ביוקר, מאלתרים חשמל ואינטרנט

חוק החשמל מאפשר לספק שירותים בסיסיים, גם אם חוקיות המבנה בספק. בכפרים הבלתי מוכרים, שאינם מחוברים לתשתיות, התושבים נאלצים לקנות מים יקרים ולשנע אותם לתוך הכפר, במחירים הגבוהים בהרבה מאלה שאזרחים בערים משלמים לתאגידי המים. המים נאגרים במיכלים ומשתמשים בהם במשורה, אפילו בימי הקיץ החמים ביותר. 

בית בכפר בלתי מוכר בנגב (צילום: דני בלר)

גם החשמל ותשתיות התקשורת מאולתרות: פאנלים סולאריים, גנרטורים ומצברים מספקים את החשמל למקררים. האינטרנט לעיתים מועבר מיישוב חוקי סמוך, באמצעות אנטנות WI FI שמוצבות בנקודה גבוהה. פעם קולטים ופעם לא. לעיתים גם קליטה הסלולרית קשה. 



על פי ''שימוש הוגן'' המעוגן בסעיף 19 לחוק זכויות יוצרים, התשס"ח-2007. מערכת ''ברנז'ה NEWS'' מכבדת זכויות יוצרים ועושה כל מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המועברים אלינו, לעיתים תוך כדי התרחשות חדשותית. אם זיהיתים בכתבות או הידיעות צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות למערכת ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל: [email protected]