545 חולי קורונה פעילים בב''ש, 1,709 איש בבידוד ביתי
האם ישראל הולכת לסגר כללי - או שהיא תשלים עם מציאות בה מדי יום מתגלים כמעט 2,000 חולי קורונה חדשים? סגר כללי, אם יוטל, יגבה מחיר כלכלי אדיר, שיעמיק את הפגיעה הקשה ממילא בכלכלה. באר שבע, נכנסה אל משבר הקורונה כשכלכלתה לא הייתה במצב טוב וכיום עומדת במשבר הגדול בתולדותיה - עם 22,000 מובטלים ומאות עסקים שהכריזו על פשיטת רגל, בנוסף למספר בלתי ידוע של עצמאים ועובדי פרילאנס שאיבדו את פרנסתם. השבוע נוספו בבאר שבע 220 חולים מאומתים חדשים ובעיר יש כיום 545 חולי קורונה. מספר התושבים הנתונים בבידוד ביתי עלה בצורה ניכרת ועומד על 1,709 איש.
ברהט יש 266 חולים פעילים. בדימונה - 220. בכסיפה - 111.
על פי העידכון האחרון שהוציאה דוברות סורוקה, במחלקה לחולי קורונה וביחידה לטיפול נמרץ קורונה מאושפזים 21 מטופלים:
14 במצב קשה, מהם 5 מונשמים, 3 במצב בינוני והיתר קל. השבוע נפטרה אישה בת 83, שסבלה ממחלות רקע. מרבית החולים המאומתים בבאר שבע שוהים בביתם ומצבם קל. מקצתם, שלא יכולים לשהות בבידוד בבית של סיבות שונות, נשלחו למלון לאונרדו, המשמש כ''מלון קורונה''.
עם זאת, יש גם חדשות טובות: בעקבות ההנחיות החדשות שפרסם משרד הבריאות, החלו רופאי מכבי להתקשר ל-514 מאושפזי בית ומלוניות באזור הדרום ולבצע את תהליך השחרור שלהם מאשפוז. מדובר בכ-50% מחולי הקורונה אשר מבוטחים במכבי שירותי בריאות באזור הדרום.
וידאו: מקבלים חדשות טובות ומשתחררים מהבידוד (צילום: דוברות מכבי)
במכבי מבהירים כי השחרור מאשפוז אפשרי רק לאחר שיחה מטעם רופאי מכבי שהוסמכו לכך, והיא תתבצע באופן יזום לחולים ללא צורך לפנות למוקד בנושא. בנוסף, ההנחיות החדשות לא משפיעות על מטופלים החייבים בבידוד בעקבות חשיפה לחולה מאומת ועליהם להשלים 14 ימי בידוד כפי שקבע משרד הבריאות.
פרופ' נחמן אש ראש חטיבת הבריאות והמשנה למנכ"ל מכבי אמר: "בזמן קצר מאוד נערכנו לבצע את תהליך השחרור בקרב אלפי חולים, ואנו שמחים על ההקלה עבורם כמו גם על ניהול טוב יותר של המשאבים הקיימים".
מי שלא מקבלים חדשות טובות הם מי שאבדו את מקום עבודתם - או מי שעובדים כעצמאים-פרילנסים, קהל לא קטן בב''ש: למרות הצהרות האוצר, הסיוע שהועבר אליהם קטן עד אפסי ולעיתים, קשורה בבירוקרטיה בלתי אפשרית. עסקים שנפגעו מספרים שקיבלו לעיתים סכומים מגוחכים של 1,300 שקלים, כאשר למעשה לא הייתה להם כלל הכנסה. בעיר העתיקה של באר שבע, שלפני משבר הקורונה עברה שיפוץ יקר, עסקים רבים נסגרים. ''אם יהיה סגר חדש, גם לשבועיים - אני סוגר סופית'', אמר לנו הבוקר בעל מזנון. ''ההוצאות גדולות על מה שאני מרוויח עכשיו''.
''אי אפשר להמשיך בכאוס הנוכחי'', אומר בעל מסעדה. ''אני לא יודע היום אם ביום ראשון יהיה סגר, לא יודע אם לשלוח את העובדים לחל''ת וגם לא ברור איזה פיצוי נקבל. לא רק אי, כל מי שיש לו מסעדה בבאר שבע במצב דומה. אין החלטות, יש שליפות מהמותן והחלטות לא ברורות. ענף שלם יכול לקרוס. לא רק אנחנו, גם ענף האירועים וכל מי שנותן לנו שירותים''.
כדי להגדיל את חוסר הוודאות, השבוע הועבר ''חוק הקורונה הגדול'', המקנה לראש הממשלה סכמויות על להכריז מצב חירום, להטיל הגבלות או עוצר, מבלי שידזקק לאישור הכנסת ותוך עקיפת הוועדות. אישור החוק ברוב קולות זכה לביקורת ציבורית רבה, ואינו החוק היחיד הצפוי לעבור בתקופה הקרובה, בין היתר כ''נקמה'' על העברתו בקריאה טרומית של חוק האוסר את טיפולי ההמרה לחברי קהילת הלהט''ב. בקנה - חוקים המבקשים להגביל את סמכויות בית המשפט ולפגוע בתקשורת בישראל.
למה לא מוטל סגר כללי כבר עכשיו? התשובה נמצאת בלוח הבקרה של משרד הבריאות: את התשובה ניתן לקבל בגרף מגמת שינוי במאומתים חדשים וקצב הכפלה - כלומר אחוז שינוי בממוצע מאומתים חדשים שבועי, ומספר הימים להכפלת הנדבקים (בסוגריים). הגרף הזה מראה על דעיכה - אתמול, ה-23 ביולי, הגרף עמד על 0% - כלומר - דעיכה, כשקודם לכן היה אף שפל של -2 אחוזים. על פניו, מדי יום יש כמעט 2,000 נדבקים, אך הנתון נשאר קבוע או דועך.
לגבי סוף השבוע, אכן הוטלו הגבלות: קניונים וחנויות ייסגרו, אך חופי הים, המעסדות ובריכות השחיה פתוחות. יסגרו שווקים באופן גורף, צעד שנתקל בביקורת מצד תושבי הערים עם רוב מוסלמי ונוצרי.
החשש המרכזי, כפי שהובע בישיבות סגורות במל''ל, הוא מפני גל מחאה נרחב, במהלכו אנשים יפסיקו לציית להוראות, לרבות הפרת סגרים, הפגנות ומחאות נרחבות. גל מחאות נרחב יכול לפרוץ מעבר למחאה הפוליטית הקיימת כבר עתה, בשל קריסתם הכלכלית של כמיליון ישראלים ועשרות אלפים בנגב.