המדד הגאה 2020: עיריית ב''ש זכתה במקום ה-6 המכובד ביחסה ללהט''בים

המדד העירוני הגאה של אגודת הלהט''ב בדק את יחסן של העיריות בישראל לקהילה וב''ש, באופן מפתיע, זכתה לדירוג גבוה יחסית, מעל חיפה ורמת השרון. יחסה של העיר לקהילה - זה כבר סיפור אחר...
send whatsapp messsage send FB messsage
המדד הגאה 2020: עיריית ב''ש זכתה במקום ה-6 המכובד ביחסה ללהט''בים עיריית ב''ש מקושטת דגלי גאווה (צילום: דני בלר)

עיריית באר שבע במקום השישי, מבין הרשויות המקומיות בישראל, במדד העירוני הגאה של אגודת הלהט''ב, שבדק את היחס לקהילה בעיריות שונות בישראל, את מידת הקבלה, את הנראות ואת תחושת הביטחון של חברי הקהילה. העיר המובילה, בה חברי הקהילה הלהט''בית נהנים מהיחס הטוב ביותר, מקבלים את מלוא השירותים העירוניים וגם ייצוג פוליטי ותקשורתי היא כמובן תל אביב. באר שבע מדורגת שישית מתחת לכפר סבא ובאופן מפתיע, מעל לחיפה. בתחתית הרשימה מככבות נהריה ופרדס חנה כרכור. על פי המדד, המצב בבאר שבע טוב מאשר בירושלים (מקום 23) או רמת השרון (מקום 8). 

 את המדד ערכה האגודה למען הלהט''ב בישראל, והוא מודד את יחסן של רשויות מקומיות נבחרות לקהילת הלהט״ב, במטרה לשפר את איכות החיים ותחושת הביטחון ללהט״ב במרחב העירוני. ''האגודה גאה ללוות לאורך השנים רשויות והתארגנויות מקומיות בכל רחבי הארץ, השנה בחרנו רשויות שמקדמות עשייה לקהילה הגאה ומלוות ע״י האגודה''. 

דווקא בבאר שבע, מצאו בדוח נקודת זכות ביחסה של עיריית באר שבע לקהילה הטרנסית: ''העירייה עזרה בארגון ומימון פרויקט הסברה על הקהילה הטרנסית, ביחד עם המערך הפסיכוסוציאלי של הבית הגאה, בהשתתפות עו"סים מהמחלקה לשירותים חברתיים ואנשי מקצוע נוספים, שעברו הכשרה לטיפול בקהילה הטרנסית''.

נושא הרווחה מטופל, אך חברי הקהילה חשים פחות בטוחים בב''ש

עיריית באר שבע זוכה לציון גבוה בנושאי תרבות ורווחה של הקהילה הלהט''בית. ציון נמוך ניתן בנושא הנראות והביטחון של חברי הקהילה. בניגוד לתל אביב, אין ללהט''בים נוכחות בולטת, למשל בתקשורת. בבאר שבע הנושא הלהט''בי זוכה לגלי שנאה ברשתות החברתיות ויש תחושה של חוסר ביטחון, הגורם לרבים או להיות בארון או לעבור עם הזמן לתל אביב. בבאר שבע, עם זאת, יש ''מובלעות'' בהן הקבלה של הקהילה טובה יותר, באוניברסיטה ובריכוזים סטודנטיאלים. בשכונות אחרות, פתיחות בעניין הגאה עלול להיות בעייתי. בעשור האחרון חל מפנה ביחס העירייה לקהילת הלהט''ב, כשרק לפני שמונה שנים, ב-2012, אמר חבר מועצת העיר זכריה אוהב שלום על קיום אירוע גאווה בתמחם סגור כי: ''"מדובר באירוע הזוי של קהילה המורכבת מאנשים חולים ואשר התנהגותם המינית אינה כדרך הטבע''. חבר מועצה אחר עמד בכניסה לאירוע עם מצלמת וידאו ותיעד את הבאים לאירוע, על מנת שיהיה לו רישום מי היה בו. אלמלא מגפת הקורונה, היה מתקיים בבאר שבע מצעד גאווה, גדול כמו קודמיו. 
 
בבאר שבע רק רבע מבתי הספר נחשפו לפעילות של ארגוני הקהילה או לפעילות הסברה לקראת חודש הגאווה. ניסיון לאירוע כזה הסתיים באחד מבתי הספר במחאת ההורים, כפי שדווח בלעדית בברנז'ה NEWS

בבאר שבע פועל בית גאה, אבל בתחום הבילוי, מעטים המקומות שהם ידידותיים ללהט''בים. בתחום החברתי, הנראות של המשפחות להט''ביות נמוך. 

הנראות הציבורית של הקהילה הלהט''בית בב''ש נמוכה

על פי הדוח, אף כי עיריית באר שבע תומכת באופן פעיל במצעד הגאווה בב''ש (שהחל רק לפני 3 שנים, לפני זה העירייה התנגדה), האירוע לא פורסם ע"י העירייה בפייסבוק, באתר, או בשילוט חוצות. עם זאת, ראש העירייה מקפיד לברך את חברי הקהילה בטקס הנערך בתום המצעד ואף הוענק פרס לחברת הקהילה על התנדבותה למען האחר. מצד שני, ראש העירייה פוגש מעת לעת את חברי הקהילה, כפי שהוא פוגש קהילות אחרות בעיר. 

עוד נמצא בדוח כי בטפסים העירוניים אין התאמה עבור קהילת הלהט"ב, בדגש על משפחות להט"ב. וכמו כן אין עובד/ת מטעם העירייה או מילגאי אשר ייעוד תפקידה/ו הנו לרכז את תחום קהילת הלהט"ב בעיר באופן רוחבי. במועצת העיר אין ייצוג לקהילת הלהט''ב, בניגוד לתל אביב למשל. גם בתקשורת אין דמות להט''בית בולטת. 

העיר באר שבע אמנם נבחרה להוביל את הקמתו של כפר סטודנטיאלי להט''בי ראשון בשכונה ג', אבל ההתנגדות העזה של התושבים, כפי שהובאה ברשתות החברתיות, עלולה להוביל לחשיבה מחודשת לפני היישום. בעוד שבעיריית ב''ש עושים מאמצים, בעיר עצמה הסיפור אחר לגמרי. 

''א.נשים על הקשת הטרנסית עדיין חשופים לאלימות ולאפליה ברחובות העיר ובקבלה לעבודה, להט"ב רבים עדיין מוצאים עצמם משוטטים ברחובות באר שבע ללא קורת גג''

בבית הגאה אמרו היום בתגובה: ''באר שבע מדורגת במקום ה-6 בזכות התמיכה השוטפת של העירייה בפעילות הבית הגאה, תפעול מבנה העמותה, הפקת מצעד ואירועי גאווה, תמיכה פומבית בקהילה, מימון עובדת סוציאלית, מתן כניסה למוסדות חינוך לשם קיום פעילויות גאות, וממשק עבודה שוטף עם מובילי הקהילה וארגוניה השונים בעיר''.

''ההישגים אליהם הגענו יחד מרשימים ומרגשים, אבל ברור כי אין לנו את הפריבילגיה לנוח כעת על זרי הדפנה. א.נשים על הקשת הטרנסית עדיין חשופים לאלימות ולאפליה ברחובות העיר ובקבלה לעבודה, להט"ב רבים עדיין מוצאים עצמם משוטטים ברחובות באר שבע ללא קורת גג, הקללה הנפוצה ביותר בבתי הספר היא "הומו", ולסביות עדיין מפחדות להיראות בציבור כבנות זוג.
יש לנו עוד דרך ארוכה לעבור גם במיסוד ובסיוע השוטף שמוענק לארגוני הגאווה הפועלים בעיר, על מנת לבסס תרבות, רפואה, אקטיביזם וביטחון קהילתי גאה ברמה הנהוגה בערים המקדימות אותנו במדד''.

למדד העירוני הגאה

לפירוט על העיר באר שבע באתר האגודה למען הלהט''ב