חשש מגל שני: התחושה שהקורונה נעלמה הובילה לעלייה בתחלואה
האם ישראל בדרך לגל תחלואה שני? ביממה אחרונה, כך נמסר במסיבת עיתונאים שערכו ראשי מערכת הבריאות, חלה עליה תלולה במספר הנדבקים בוירוס הקורונה בישראל - 85 מקרים. לדברי מנכ''ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, זוהו מוקדי הדבקות בבתי הספר.
''כינסנו את מסיבת העיתונאים בחג בצעד חריג, אבל אנחנו מרגישים שהמציאות משתנה באופן שמחייב אותנו להעביר את המסר לציבור. הגעתי אחרי כמה שיחות עם שר הבריאות. סיימנו הערכת מצב עם ראש הממשלה נתניהו, ראש הממשלה החלופי, שרי החינוך והאוצר וראש המל"ל. אנו רואים בימים האחרונים עלייה משמעותית בתחלואה. היא מובהקת ומשמעותית, לאורך זמן ומפושטת בחלקי הארץ השונים".
עם הכרזת ההקלות על המשק, פשטה בציבור תחושה של ''סוף קורונה''. בבאר שבע, ביום חמישי, נראו רבים ללא מסכות או מסכות על הסנטר או המרפק. עומסים נראו בסופרמרקטים ובמרכזי הקניות. אנשים עמדו צפופים, כי חששו כי מישהו ייקח להן את התור בסופר. לא נשמר מרחק של שני מטרים בחלק מבתי הקפה. רק הבוקר פורסם, כי בבית החולים סורוקה נמצא רופא, מהמחלקה הכירורגית, שנמצא חיובי ליורוס הקורונה, אשר נדבק ככל הנראה מחוץ לבית החולים. בעקבות הגילוי, 31 אנשי צוות הוכנסו לבידוד.
וידאו: מסיבת העיתונאים במשרד הבריאות (צילום: כאן 11)
החשש מפני גל תחלואה שני הוא ממשי: עם ההכרזה על ההקלות, התברר כי עסקים רבים בבאר שבע קרסו ולא ישובו עוד לפעילות, בעיקר עסקים קטנים. ההבטחות על מתן סיוע לעסקים ולמעסיקים, של כביכול עשרות מליארדי שקלים, התבררו כהבטחות בלבד. עובדים רבים שהוצאו לחל''ת, התבשרו כי לא ישובו עוד לעבודה. הזינוק באבטלה בבאר שבע הוא חד ועלול לגדול באופן משמעותי בחודשים הקרובים.
חשש נוסף, הוא מפני גל אדיר של משפחות שייקלעו לקשיים. עד עכשיו, משפחות רבות, בהן משפחות צעירות עליהן נטל של משכנתא וחובות שונים, התסדרו עם דמי האבטלה, שהיו סוג של הכנסה, גם אם קטנה יותר. בחודשים הקרובים, עם תום תקופת הזכאות לדמי אבטלה, אלפים נוספים בבאר שבע עלולים להיכנס למשבר כלכלי עמוק, עם הלשכות הרות אסון על כלכלת העיר, שגם לפני משבר הקורונה הייתה במצב קשה.
''במשרד הבריאות עוקבים אחר המספרים ומוקדי התחלואה השונים ומקיימים הערכות מצב כדי לשקול את הצעדים הנדרשים לצורך התמודדות עם העליה בתחלואה. המשרד שב וקורא לציבור לא להיכנס לשאננות ולהקפיד הקפדה יתרה על ההנחיות. הלך הרוח שהקורונה מאחורינו - אינו נכון. אנחנו קוראים לציבור לשמור על 3 הכללים: הייגינה, עטיית מסיכות וריחוק חברתי - 2 מטרים מאדם לאדם. אי שמירה על הכללים הם אחד אחד מהגורמים העיקריים לעלייה בתחלואה. ההקלות בפעילות לא באות על חשבון כללי הריחוק החברתי ועטיית מסכות אלא להיפך''.
מנכ''ל משרד הבריאות שיגר אזהרה: "אנחנו נמצאים בשינוי מגמה, נורת האזהרה כבר נדלקה עוד לפני שהגענו ל-100 חולים ביום. אנחנו מזהים את מה שקורה בבתי הספר ומבקשים להימנע מהתקהלויות ככל הניתן".
מחר אמורה להתקיים התייעצות של קבינט הקורונה. בין הצעדים הנשקלים - ביטול הלימודים בחטיבות, הגבלה מחודשת של התחבורה הציבורית, ביטול ההקלות על בתי קפה ומסעדות ואיסור התקהלות. על צעדים אלה הכריז כבר לפני כשבועיים ראש הממשלה אם היקף החולים החדשים יעבור את ה-100 ליום - וככל הנראה, זה המצב.
לגבי באר שבע, חזרה להגבלות, כאשר מצד שני אין כל סיוע ממשלתי ממשי לעסקים ולעובדים, תהיה מכה קשה, מפניה מזהירים ארגונים חברתיים. החשש הוא לא פחות מאסון כלכלי וחברתי.
הנדבקים החדשים: אלה הערים והמוקדים
על פי נתוני משרד הבריאות עולה כי בשלושת הימים האחרונים אובחנו 98 חולים חדשים בירושלים ( 72 ביממה האחרונה), 10 בתל אביב, 9 בבת ים, 8 בחורה, 6 בחולון, 5 בפתח תקווה, 5 בבני ברק, 4 באור יהודה, 4 בבית שמש, 3 בנתניה, 3 בביתר עילית, 2 בנתניה, 2 במודיעין עילית, 2 בנס ציונה, 2 בראשון לציון.
בבאר שבע לא נתגלו חולים חודשים ב-3 הימים האחרונים, אך החשש הוא כי התרופפות המשמעת באשר לחבישת מסכות ושמירה על ריחוק חברתי, עלול לחדש את ההבדקה. ביישוב חורה נתגלו 8 חולים חדשים ובכסיפה - 3. בשדרות נוסף חולה 1.
מבחינת היקף התחלואה, מדובר בחזרה לנתונים מלפני כחודש.