משבר התעסוקה בנגב: שביתה כללית בדרום בשבוע הבא

משבר התעסוקה בנגב, חסר תקדים בהיקפו בתולדות האיזור - והיעדר התייחסות מצד הממשלה שיצאה לפגרה, עלולים להוביל להשבתה כללית באיזור, החל משבוע הבא
send whatsapp messsage send FB messsage
משבר התעסוקה בנגב: שביתה כללית בדרום בשבוע הבא צמיגים בוערים בכניסה לחיפה כימ' במישור רותם (צילום: וואצאפ)

יו״ר ההסתדרות אבי ניסנקורן הודיע לפני דקות אחדות כי דרום הארץ יושבת ביום ג' (8/8) במידה ולא יימצא פתרון בסוגיית חיפה כימיקלים ויתקיימו שביתות סולידיות נוספות ברחבי הארץ. 

אמנם השביתה הכללית בנגב היא בשל הכוונה לסגור את מעפל חיפה כימיקלים במישור רותם, אבל קיימים משברים אחרים, שאם לא יימצא להם פתרון - עלולים להביא לפיטורי מאות נוספים, בחלקם הגדול עובדים המשתכרים שכר מינימום: עובדי אמיליה קוסמטיקס בירוחם ועובדי טבע טק בנאות חובב. 

את המחיר חוסר האונים שלמו כבר כ-380 עובדי הניקיון בעיריית באר שבע, שהועסקו באמצעות קבלן כמו ברשויות מקומיות רבות בארץ. הרשות לא מכירה את העובדים, היא מכירה את הקבלן. לו הייתה מכירה את העובדים, הייתה מגלה הרבה אנשים מבוגרים, שאין להם ברירה אלא לצאת לעבודה כשבני גילם כבר בפנסיה. הרבה עובדים שהם למעשה בשיקום, שהעבודה בשבילם זו הצלה של ממש וכעת, קיימת סכנה גדולה שיחזרו לפשע ולסם. הרבה עובדים מוחלשים שזו העבודה היחידה שהם יכלו למצוא. 

עובדי הקבלן בניקיון אינם מאורגנים וספק אם לארגוני העובדים, היושבים בתל אביב, יכולים או מסוגלים לעשות משהו בשבילם. 

משבר התעסוקה החמור בנגב הינו תוצר של כיפופי ידיים, באופן הכי ציני, בין בעלי שררה וכוח.  נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש: "התנהלות מוסדות המדינה והספינים התקשורתיים שהובילו לסגירת מפעל חיפה כימיקלים ופיטורי מאות עובדים, הם משל לאופן המבזה, המזלזל והמתעמר בו מתייחסים לתעשייה בישראל, הנלקחת כמובנת מאליה וכמי שתספוג כל מכה ובאורח פלא תמשיך לשרוד. המקרה של חיפה כימיקלים מראה שלא כך המצב. על אף שהיה ברור לכל כי מבלי למצוא פתרון לטווח קצר וארוך להמשך אספקת האמוניה, המפעל לא יכול להמשיך ולהתקיים,  לא נעשה דבר. כל הצדדים אשר יכלו להתערב ולהוביל להצלת המקום, עמדו מהצד וצפו בשקט במפעל הנלחם על חייו, עד אשר המפעל הגיע למסקנה כי כלו כל הקיצין ונאלץ להודיע על סגירתו".

ברוש הוסיף כי "אם חפצי חיים אנחנו, ויש רצון אמיתי לראות בישראל תעשייה מצליחה ומשגשגת, הגישה הבסיסית כלפי המפעלים צריכה להשתנות מקצה לקצה. יש להתייחס לתעשייה הישראלית כפי שהיא - הקטר שמוביל את צמיחת המשק ומספק מאות אלפי מקומות תעסוקה בכל רחבי הארץ. יש לייצר לתעשייה סביבת עסקים אופטימאלית, עם ראייה לטווח ארוך ויציבות רגולטורית.  מתוך כך, בראש ובראשונה על הממשלה כעת להתגבר על המכשולים והלחצים הפוליטיים, ולמצוא באופן מיידי פתרון למשבר האמוניה, ולהחזיר את האמון של בעלי המפעל, כי ניתן ואפשר לקיים ולנהל תעשייה בישראל".
  
יו''ר ההסתדרות ניסנקורן אמר: ״מספיק עם הסחבת והברברת ודי למופע האווילות שקשור לטיפול בחיפה כימיקלים. מאות משפחות וכל כלכלת ישראל משלמות על כך מחיר כבד. אני מצפה מהצדדים, בהם נציגי הממשלה ובעלי החברה, למצוא פתרון מיידי. ההסתדרות תושיט יד לכל אפשרות שתציל את פרנסת העובדים. אם לא יימצא פתרון, ביום שלישי תהיה שביתה בכל אזור הדרום ושביתות סולידריות נוספות ברחבי הארץ.״ 
 
ובינתיים, בשעה זו חוסמים את הכניסה למפעל חיפה כימיקלים דרום שבנגב מאות מעובדי המפעל במחאה על הכוונה לסגור את המפעל. העובדים חסמו את דרכי הגישה למפעל בעזרת מכולות שהציבו לאורך הדרך מבעירים צמיגים ונושאים שלטים הקוראים לשר לאיכות הסביבה, זאב אלקין,  בו הם רואים את הגורם האחראי, להתערב באופן מיידי ולמנוע את הפיטורים הצפויים.

יהודה פרץ, יו״ר ועד עובדי חיפה כימיקלים דרום: ״בניגוד לכל היגיון בריא מדינת ישראל חתמה את גורלם של 1500 עובדים ובני משפחותיהם ואת גורלו של אחד המפעלים המוצלחים בדרום, מפעל ציוני שהוא סמל ומופת לחזונו של בן גוריון. 

בלתי נתפש שהשר לאיכות הסביבה, זאב אלקין האיש שבחתימה בודדת שתאשר להוציא לפועל את אחד הפתרונות שהציעה חיפה כימיקלים, ואושרה ע״י הממשלה, ממשיך לסרב ותוקע מסמר נוסף בארון הקבורה של התעשייה בדרום״.

ואילו באמיליה תולים את האשם בשמבר דווקא בעובדים ומאיימים לשלוח את כולם הביתה: "תנאי העבודה במפעל אמיליה קוסמטיקס הם מעולים, והעובדים יודעים זאת היטב. ההבנות שהושגו עד כה במשא ומתן היו אמורים לשפרם אפילו יותר", אומרים בהנהלת המפעל.  "השבתת המפעל היא צעד מיותר, המסכן את קיומו. בדיונים שנערכו אתמול לאורך הלילה הושגה התקדמות משמעותית, והפערים הנותרים גם הם ניתנים לגישור". 

"אנחנו מצרים על בחירת ועד העובדים וההסתדרות לסרב לשוב לעבודה וחוזרים ומתריעים- נקודת האל חזור, שמשמעותה סגירה של המפעל, קרבה".