התפרצות החצבת בישראל: משרד הבריאות מזהיר ומרחיב את מוקדי החיסון בדרום

חמישה ילדים לא מחוסנים אושפזו בטיפול נמרץ, ושלושה מהם במצב קשה. הנתונים מצביעים על כך שמדובר בהתפשטות רחבה, כאשר חלק מהחולים נדבקו ממקור שאינו ידוע, מה שמעיד על הדבקה קהילתית מסיבית. משרד הבריאות מקיים דיוני חירום עם קופות החולים, ומרחיב את מבצע החיסונים ברחבי הארץ, ובפרט בדרום.
באופקים פועל מוקד התחסנות ייעודי מטעם משרד הבריאות, בשכונת משה שרת, ברחוב משה שרת 7. המקום פועל בין התאריכים 18 עד 22 במאי 2025, בימים א', ג', ד' וה', בשעות 08:00-19:00. בנתיבות, תושבים יוכלו להתחסן בשלושה מוקדים שונים: טיפת חלב ברחוב שדרות ירושלים 6 (קומה 2, מתנ"ס) - פתוח בימים א' וב', 18 ו־19 במאי בין השעות 08:00–19:00; תחנה נוספת ברחוב הרב צבאן 33 - פתוחה בימים א', ג' וד', 18, 20 ו-21 במאי באותן שעות; וכן תחנה ברחוב שאול המלך 24 - פתוחה בימים ב', ג' וד' (19-21 במאי), גם כן בין השעות 08:00–19:00. בשדרות, טיפת חלב א' ברחוב משעול הנביא 10 פועלת בימים שני, חמישי וראשון (13.5, 18.5, 25.5) בין השעות 16:00–19:00.
החצבת היא מחלה נגיפית מדבקת במיוחד, המתאפיינת בחום גבוה, נזלת, שיעול, פריחה בגוף, עיניים דומעות ונקודות לבנות בצדי הפה (נקודות קופליק). המחלה מתפשטת במהירות דרך רסס טיפתי, גם לאחר שהחולה עזב את החדר. הסיכון להידבק בחצבת עומד על יותר מ־90% עבור מי שאינם מחוסנים ונחשפו לחולה מאומת. משרד הבריאות מדגיש כי חצבת עלולה להסתבך ולגרום לדלקת ריאות, דלקת מוח ואף למוות, במיוחד בקרב ילדים מתחת לגיל 5, נשים בהריון וחולים במצב של דיכוי חיסוני. כדי למנוע את המשך ההתפשטות, המשרד ממליץ להשלים חיסונים בהתאם לתוכנית החיסונים הלאומית – שתי מנות חיסון MMR (חצבת-חזרת-אדמת). ילדים עד גיל 6 יקבלו את החיסון בטיפות חלב, וילדים מגיל 7 ומעלה - בקופות החולים ובמוקדים הייעודיים. המשרד מקיים מבצעי הסברה בריכוזים חרדיים, כולל ניידות חיסון, סיוע של רבנים מובילים, ונוכחות רפואית בקהילה.
משרד הבריאות ממליץ להימנע משהייה באירועים המוניים במקרה של הופעת תסמינים כמו חום, פריחה, נזלת או שיעול, ולהיוועץ ברופא לפני הגעה למרפאות. נשים הרות שאינן מחוסנות, תינוקות שנחשפו לחולה ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת נדרשים לפנות ללשכת הבריאות לשקילת חיסון סביל. גם אנשים שטסים לחו"ל מתבקשים לבדוק את סטטוס החיסון שלהם ולהשלים חיסון במידת הצורך. מחלת החצבת נחשבת למסוכנת במיוחד במדינות עם שיעור התחסנות נמוך, והסיכון להתפרצות בישראל נובע גם ממקרים המיובאים מחו"ל. בישראל נעשו ניסיונות לשמר כיסוי חיסוני גבוה, אך ירידה באחוז ההתחסנות בשנים האחרונות הביאה לעלייה בתחלואה ולצורך במבצע החיסונים הנוכחי.
משרד הבריאות קורא לציבור לבדוק את סטטוס ההתחסנות שלו ולפעול מיד להשלמתו. ניתן לפנות למוקד קול הבריאות (*5400), לאתר משרד הבריאות או לרופאי ורופאות הילדים בקופות החולים.