משבר עמוק במיתר-כרמית: התקציב נדחה בשלישית – האם משרד הפנים יפזר את המועצה?

הערב יום רביעי, התכנסו חברי המועצה לדיון מכריע לאישור תקציב המועצה, אך המחלוקות נותרו בעינן
send whatsapp messsage send FB messsage
משבר עמוק במיתר-כרמית: התקציב נדחה בשלישית – האם משרד הפנים יפזר את המועצה? צילומים: פרופילים ציבוריים על פי סעיף 27 א'

לאחר שתי ישיבות בהן נדחתה הצעת התקציב לשנת 2025, קיווה ראש המועצה, שמעון פרץ, לגבש הפעם רוב ולאשר את התקציב. לדבריו, נעשו “ארבעה עדכונים לפחות” מהטיוטה הראשונה, כולל תוספות לביטחון, לחינוך ולחזות היישוב. מנגד, חברי מועצה שהתנגדו טענו כי גם בגרסה זו אין שקיפות מלאה, ואין מענה מספק לדרישות שהעלו בנושאים כמו תחזוקת כרמית, נראות היישוב והסדרת נושאי הביטחון.
בסיום הדיון השלישי, שהתקיים הערב, שוב לא הצליחה הנהלת המועצה להשיג רוב לאישור התקציב. כעת, נשקף חשש אמיתי שהסאגה תגיע לפתחו של משרד הפנים שעלול לשקול את פיזור המועצה ומינוי ועדה קרואה.

“אנחנו עומדים בפני פיזור”
חבר המועצה ליאור זיני, שהצביע בעד התקציב, הדגיש במהלך הדיון: “אם אנחנו לא מעבירים את התקציב, נגיע בקלות למצב של פיזור המועצה. לא בטוח שזה ישרת אותנו כתושבים, כי אז לא תהיה לנו אפשרות להמשיך ולהשפיע על מה שקורה כאן ביישוב.”

לעומתו, חבר המועצה שמעון מזוז,(ראש המועצה לשעבר)  שהתנגד, אמר: “המועצה עובדת בלי שיתוף פעולה אמיתי. כל מה שקורה כאן זה ‘אותה גברת בשינוי אדרת’ - שלוש פעמים הגשתם את אותו התקציב, לא שיניתם כלום באמת. האחריות נופלת על ראש המועצה, שאינו פועל בשיתוף אמיתי עם חברי המליאה.”

באמצע ישיבת המועצה, חברת המועצה חדווה שקד, יצאה ולא נכחה בהצבעה, אך קולה לא היה משנה את תוצאות ההצבעה בשל העובדה שהיא מהאופוזיציה.

חילוקי דעות על ביטחון, ניקיון וגינון
חבר המועצה יוסי נחמן ביקר את רמת השירות בכרמית, ובעיקר את נושא הביטחון: “לא רואה שום שינוי בשטח. הגינון מוזנח, הניקיון לא מספיק, וגם מערך הביטחון לא נותן מענה לחוסר השקט סביבנו. ביקשתי לקבל נתונים כספיים לגבי הביטחון - ומה אני שומע? ‘עדיין בודקים’. המידע לא עובר אלינו בשקיפות הנדרשת.”
מצדו, ראש המועצה שמעון פרץ ביקש להרגיע והסביר כי התקציב כבר “כולל תוספות ניכרות לביטחון ולניקיון”, כגון תגבור סיורי האבטחה, התקנת מצלמות חדשות ומימון פעילות סיירת הורים.
“אנחנו חייבים את הכלי (התקציב) כדי לממש את כל זה,” אמר פרץ. “בלי אישור התקציב, לצערי לא נוכל ליישם שום דבר.”

“רצינו דיאלוג – לא היה דיאלוג”
מספר חברי מועצה טענו כי למרות פגישות שקוימו עם גזבר המועצה, שוקי מנשה, ועם מנכ”לית המועצה, לא התפתח דיון אמיתי ומעמיק שמאפשר שינוי ניכר בספר התקציב.
חברת המועצה גבית אזולאי, שהצביעה נגד, הסבירה:
“בקשות ושאלות שהעלינו לא תורגמו לתקציב מעודכן. כבר שלוש פעמים אנחנו מקבלים כמעט את אותו מסמך בדיוק. אמרו לנו כמה פעמים ‘איפה הצעות ספציפיות?’ – אז הגשנו הצעות, ולא ראינו שהן באו לידי ביטוי.”
לדברי סער חרזי, יו"ר האופוזיציה, הצעת התקציב שהובאה לאישור המליאה אינה שונה מהותית מזו שכבר נדחתה בעבר, וזאת למרות הבטחות לקיים תהליך תכנון שקוף ומשותף. חרזי מזכיר כי מאז נכנס ראש המועצה לתפקיד, לפני כשנה, זכה לשיתוף פעולה נרחב מצד חברי המליאה, שהיו מוכנים לתמוך כמעט בכל נושא שהציג — אך בפועל לא הוחזר להם יחס הולם.

“בחרת להתנהל לבד,” הוא טוען, “ובכך פספסת את הפוטנציאל האמיתי של קבוצה שיכולה לקדם את טובת הציבור כולו.” בנוסף, מדגיש חרזי שכרמית היא יישוב בפני עצמו, לא “שכונה” במיתר, ולכן ראוי לה תכנון תקציבי ייעודי המותאם למאפייניה הייחודיים. במקום תהליך חשיבה משתף וארוך טווח, הוא מסביר, התקבלו רק “פעולות למראית עין,” ללא תוכנית עומק אמיתית או מאמץ כן לשתף את חברי המועצה ואנשי מקצוע שונים. בשורה התחתונה, לדברי יו”ר האופוזיציה, ההבטחה לנהל תהליך תקציב שיקדם את רצון הציבור לא מומשה, וההתנהלות הקיימת מותירה את התושבים — הן במיתר והן בכרמית - ללא מענה אמיתי לצורכיהם.

חברת המועצה שני אורה דותן  שהתנגדה, ציינה שהיא תומכת עקרונית בהגדלת סעיפי החינוך, אך טענה כי אין בהצעת התקציב הנוכחית מענה של ממש:
“מדברים על תוספות ללימודי אנגלית, אבל זה לא באמת נכנס בחוברת המספרים ובפועל הכל נשאר על הנייר.”
“אמרתי מהיום הראשון שהגעתי – אני כאן כדי לפעול למען הציבור. אבל אין שיתוף ואין שקיפות. אם ראש המועצה לא מאמין בשותפות, אין לי איך לעזור ולא אוכל לתת יד להחלטות שטחיות.”

תומכי התקציב: “מהלך אחראי”
בין התומכים בהעברת התקציב, לצד ראש המועצה, היו גם חברת המועצה מירי סטולרו וחבר המועצה עוזי שוקרון, שהסביר מדוע תמך:
“בסופו של דבר, בלי תקציב מאושר-כל תחומי הפעילות נפגעים. חינוך, ניקיון, ביטחון - הכול נתקע. אי אפשר להעסיק עובדים חדשים, אי אפשר להזמין מחשבים או להוציא פרויקטים לדרך. אנחנו פשוט תקועים עם 1/12 חודשי מתקציב 2024.”

הטלת וטו על העלאות שכר המאבטחים והרחבת האנגלית
לקראת סוף הערב, ביקש ראש המועצה להעלות להצבעה נקודתית שני סעיפים:
1.    העלאת שכר המאבטחים ב־2% –  צעד שדרש כ־100 אלף ש”ח מתקציב הרזרבה.
2.    תקציב ייעודי לחיזוק לימודי האנגלית –  סכום של עשרות אלפי שקלים, גם כן מהרזרבה.
למרות שסוגיות אלו עלו כבקשות של חלק מהמתנגדים בעבר, הן לא הצליחו לקבל את הרוב הדרוש.
“אין טעם לקבל סעיף־סעיף כשכולנו יודעים שהעיקרון הוא אישור התקציב בכללותו,” אמרה חברת המועצה שני אורה דותן.
בסיום הדיון, נדמה כי הפערים הפנימיים נותרו בעינם. חברי מועצה מזהירים ש“אם לא נאשר את התקציב בקרוב, משרד הפנים עלול להתערב.” מנגד, המתנגדים מבהירים שהדרך היחידה לאשר את התקציב היא “דיון שקוף, מפורט ואמיתי, שבו יאומצו חלק מההצעות שהועלו.”