המשטרה והעירייה מציגות חזית ביטחונית – אך האם זה באמת עובד?

היום (ראשון) התקיימה פגישת עבודה בין מפקד מרחב הנגב, תנ"צ אמיר קליין, מפקד תחנת באר שבע, נצ"מ שלומי דראי, וראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', יחד עם ראשי אגפי הביטחון, הפיקוח והשיטור העירוני בעירייה. המפגש נועד לדון בהמשך שיתוף הפעולה בין העירייה למשטרה בכל הנוגע למאבק בפשיעה ולחיזוק תחושת הביטחון בקרב תושבי העיר.
גורמים בעירייה ובמשטרה מודים כי לסיירת אין סמכויות משטרתיות מלאות – הסיירים לא יכולים לבצע מעצר, אלא רק לעכב חשודים עד להגעת כוחות המשטרה. מבקרי המהלך טוענים כי ללא חיזוק ממשי של תחנת באר שבע בכוח אדם נוסף, כל תוספת ביטחונית אחרת אינה מספקת
במהלך הפגישה שיבחו נציגי המשטרה את פעולות האכיפה המוגברות שהביאו לירידה של כ-40% בפשיעה הרכושנית בעיר, ובפרט בצמצום גניבות כלי רכב ופריצות לדירות. בנוסף, הוחלט על הקמת נקודות משטרה חדשות באזורי קניות ובילוי מרכזיים כגון 'ביג', 'ONE' ושכונת הפארק, שיצטרפו לשבע נקודות השיטור הקיימות. מפקד המרחב הודה לעירייה על תרומתה הביטחונית באמצעות הסיירת העירונית, אך האם ההשקעה באמת נושאת פרי, או שהמצב בשטח עדיין בעייתי?
הנתונים: ירידה בעבירות רכוש – אך עלייה במקרי הירי
לפי נתוני המשטרה, בשנת 2024 חלה ירידה של 40% בגניבות רכב ופריצות לדירות בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מדובר ב-707 אירועים פחות של עבירות רכוש, נתון חיובי שמיוחס לפעילות המשטרתית והעירונית המוגברת. בנוסף, דווח על עלייה של 50% במספר כתבי האישום בעבירות אלימות חמורה, ועל 80% יותר כתבי אישום בסחר בסמים, מה שמצביע על הגברת האכיפה.
עם זאת, לא הכל ורוד: מספר אירועי הירי בעיר ובנגב עלה ב-26% בשנת 2024, עם 525 אירועים לעומת 417 בשנה הקודמת. המשטרה מודה כי האלימות עדיין מהווה איום משמעותי על תחושת הביטחון של התושבים, וכי יש צורך בהמשך מאמץ נרחב לצמצום התופעה.
האם סיירת הביטחון העירונית באמת מועילה?
בשנת 2022 החלה עיריית באר שבע בגביית אגרת שמירה מיוחדת מתושבי העיר, שנועדה לממן סיירת ביטחון עירונית שתפעל לצד המשטרה. סיירת זו פועלת 24/7, מצוידת ברחפנים, ניידות, אופנועים ורכבי שטח, ומסיירת ברחבי העיר כדי לסייע בכיסוי אזורים רגישים ולשפר את זמן התגובה לאירועים פליליים.
המשטרה והעירייה מתגאות בכך שהסיירת הצליחה למנוע עבירות וללכוד עבריינים "על חם", אך הנתונים המדויקים על מספר האירועים שהיא טיפלה בהם לא נחשפו לציבור במלואם. למרות הירידה בפשיעה הסטטיסטית, תחושת התושבים לא תמיד משקפת זאת: סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצא שבשנת 2023 רק 59.2% מתושבי באר שבע חשים בטוחים ללכת בעיר בלילה – ירידה משמעותית מ-68.8% בשנת 2022.
גורמים בעירייה ובמשטרה מודים כי לסיירת אין סמכויות משטרתיות מלאות – הסיירים לא יכולים לבצע מעצר, אלא רק לעכב חשודים עד להגעת כוחות המשטרה. מבקרי המהלך טוענים כי ללא חיזוק ממשי של תחנת באר שבע בכוח אדם נוסף, כל תוספת ביטחונית אחרת אינה מספקת.
הביקורת הציבורית הביאה לכך שכמה גורמים שוקלים תביעה ייצוגית להחזר הכספים, בטענה שהמדינה היא זו שאחראית לביטחון האישי ולא התושבים עצמם
אגרת השמירה: הוצאה מוצדקת או מס מיותר?
אגרת השמירה, שנכנסה לתוקף בספטמבר 2022, נועדה לכסות את עלויות מערך הביטחון העירוני. גובה האגרה עומד על 2.28 שקלים למ"ר לנכס בנוי ו-0.22 ש"ח למ"ר לקרקע לא-בנויה, מה שהוביל לתוספת עלות משמעותית למשקי הבית ולבעלי העסקים בעיר.
בעוד העירייה טוענת כי האגרה אפשרה את הקמת סיירת הביטחון העירונית והרחבת מערך המצלמות, חלק מהתושבים רואים בה הכבדה כלכלית לא הוגנת. בעל עסק במרכז העיר אמר: "אני משלם מאות שקלים בשנה על משהו שלא באמת עוזר לי – העירייה צריכה לדאוג לביטחון בלי להעמיס עלינו עוד מסים."
הביקורת הציבורית הביאה לכך שכמה גורמים שוקלים תביעה ייצוגית להחזר הכספים, בטענה שהמדינה היא זו שאחראית לביטחון האישי ולא התושבים עצמם. חברי מועצת עיר מסוימים אף דרשו להגביר את השקיפות בשימוש בכספי האגרה, בטענה שהציבור אינו מקבל תמונה ברורה על היקף פעילות הסיירת.
המפגש שנערך היום בין המשטרה לעיריית באר שבע הדגיש את המאמצים הכבירים שנעשים כדי לשפר את הביטחון בעיר. הירידה בפשיעה הרכושנית מעודדת, והקמת נקודות משטרה חדשות היא צעד נוסף בכיוון הנכון. עם זאת, בעיות כמו העלייה באירועי הירי, תחושת חוסר הביטחון של התושבים, והוויכוח סביב אגרת השמירה מוכיחות שיש עוד עבודה רבה לפנינו.