''אתה לא חלק מאיתנו'': קריאות לשלול את האזרחות של יובל אברהם מעומר, יוצר הסרט שזכה באוסקר

זכיית הסרט הישראלי-פלסטיני "אין ארץ אחרת" בפרס האוסקר לסרט התיעודי הטוב ביותר עוררה זעם בקרב תושבי היישוב עומר, בו גדל ומתגורר יוצר הסרט, יובל אברהם. עשרות פוסטים נזעמים בפייסבוק היישובי יצאו נגד היוצר, סרטו ונאומו בטקס, בו התייחס בין היתר לסבל הפלסטינים בעזה אך לא התמקד ישירות בחטופים הישראלים. זכיית סרט ישראלי באוסקר היא אירוע נדיר. עד כה הזוכים היו ישראלים שהתגוררו בחו''ל. הערב, יממה אחרי הזכיה, יש הקוראים לשלול את האזרחות הישראלית של היוצר יובל אברהם.
עם זאת, צריך לזכור כי בישראל אין תקדים לשלילת אזרחות בשל יצירה אמנותית, קולנועית או ספרותית, גם אם היא עוררה מחלוקת ציבורית רחבה. שלילת אזרחות היא צעד חריג ביותר, המוגבל בחוק האזרחות, ודורש אישור של שר הפנים ובית המשפט.
המקרים הבודדים שבהם נשללה אזרחות ישראלית היו קשורים לפעילות ביטחונית חמורה. חוק האזרחות קובע שניתן לשלול אזרחות רק אם אדם ביצע מעשה בגידה, ריגול חמור, טרור או פעולה חמורה נגד המדינה או קיבל אזרחות או תושבות במדינה עוינת. לאורך השנים נוצרו סרטים, ספרים והצגות שזכו לביקורת חריפה ואף להאשמות ב"הכפשת המדינה", אך לא הובילו לשלילת אזרחות בהם ‘’ג'נין ג'נין'', ‘’ואלס עם באשיר'' כאשר גם סופרים כמו דוד גרוסמן, עמוס עוז וא"ב יהושע, שביקרו את המדיניות הישראלית לאורך השנים, לא נתקלו באיומים משפטיים של שלילת אזרחות. למרות הקריאות הציבוריות נגד יובל אברהם בעקבות הסרט "אין ארץ אחרת", שלילת אזרחותו אינה אפשרות ריאלית לפי החוק הקיים, והיא חסרת תקדים בישראל. "We live in a regime where I am free under civilian law, and Bassel is under military laws that destroy his life."
וידאו: הכרזת הזוכים בפרס (דרך MIDDLE EAST EYE, ע''פ סעיף 27 א')
The powerful Palestinian-Israeli documentary 'No Other Land' has won the Academy Award for Best Documentary Feature.
On stage, Palestinian journalist and director… pic.twitter.com/CfEZWqthkP
סערה בעומר
בעומר הרוחות סוערות כנגד היוצר - והנאום שנשא בטקס היוקרתי: "ביזיון למדינה, ביזיון לעומר וביזיון לחברה!" כתב התושב אורן מלכה בפוסט זועם. "נאום מביש ומוטעה שמתעלם מכך שהצד השני הוא ארגון טרור רצחני, שרצח, אנס, ושמרעיב ומענה את החטופים שלנו. לשלול לו את האזרחות! ."
מנגד, היו גם קולות שתמכו ביצירה. נוח סיטון השיב למלכה: "אורן מלכה, ראית את הסרט? שמעת את דבריו של יובל? הייתי מצפה ממך שדוגל בערך הסבלנות להתנהלות אחרת. עשייתו של יובל היא ברכה, ראוי תמיד לשמוע את קול האחר גם אם אנחנו לא מסכימים איתו."
אולם דעתו של סיטון הייתה במיעוט. קרן שני כתבה בתגובה:
"ראיתי את הסרט ועדיין לא מבינה את פשר הנאום. סרט שמציג צד אחד של המטבע. נאום קשה מאוד בתקופה קשה עוד יותר. זו לא סבלנות זו עצימת עיניים ותקיעת סכין בכולנו."
גם אהוד שמגר תקף את הסרט וכתב: "בגלל שמאלנים קיצוניים לא ציונים כמוכם איבדנו את השלטון. בגללכם נתניהו עלה לשלטון. את לא שונה מהקיצונים של בן גביר!"
עמית הדר, שהשתתף במסיבת נובה ב-7 באוקטובר, הביע זעם רב:
"בושה!!! מילא לפני ה-7/10 שכל אחד תהיה דעתו באשר היא. אני הייתי במסיבת נובה ב-7/10 ויצאתי משם במזל – אחרי שאנשים נטבחו, נאנסו, נשרפו ונחטפו מבתיהם??? בושה לעם שלנו, בושה לאנושיות ולאנושות ובראש ובראשונה בושה למדינה שלנו! כל היישוב הזה מלא במילואימניקים שנתנו את התחת שלהם בשביל לשמור על המדינה הזאת אחרי האסון שקרה לנו – פשוט יריקה בפרצוף! וכל התגובה הזאת פוליטיקלי קורקט כי מה שיש לי באמת לומר אסור לכתוב פה בפייסבוק. בא לי להקיא. ߤ°ߤ°ߤ°ߤ°ߤ¢"
לעומת זאת, יעל מלצר דווקא הציגה עמדה מפויסת יותר: "הפוסט מתלהם ומיותר. לא ראיתי או שמעתי את הנאום. כן צפיתי בסרט ומציעה לכל אזרח ישראלי לצפות בו, כדי לדעת איך המדינה נוהגת באזרחיה. משם יגבש כל אדם את דעתו בהתאם לערכיו. אני גאה שמהיישוב שלי יוצאים אנשים עם לב וראש פתוח ומצפון מוסרי שעיוור להבדלי גזע."
הכרזת הזכיה ונאום היוצרים (מתוך השידור החי של טקס האוסקר דרך אתר NATIONAL NEWS / על פי סעיף 27 א'
מחלוקת ציבורית גם ברמה הארצית
לא רק בעומר הסרט עורר סערה. שר התרבות מיקי זוהר תקף את היוצרים:
"הזכייה של הסרט באוסקר היא רגע עצוב לעולם הקולנוע. במקום להציג את מורכבות המציאות שלנו, בחרו יוצרי הסרט להדהד נרטיבים שמעוותים את דמותה של ישראל בעולם. חופש הביטוי הוא ערך חשוב, אך להפוך את ההשמצה של ישראל לכלי לקידום בינלאומי זו לא יצירה – זו חבלה במדינת ישראל. אחרי טבח 7 באוקטובר והמלחמה המתמשכת, זה כואב כפליים. זו בדיוק הסיבה שהעברנו את הרפורמה בקולנוע – כדי לוודא שהמשאבים הציבוריים יופנו ליצירות שמדברות לקהל הישראלי, ולא לתעשייה שעושה קריירה מהכפשת המדינה בפסטיבלים זרים."
בטקס האוסקר, שנערך בתיאטרון דולבי בלוס אנג’לס, יוצרי הסרט, בהם יובל אברהם והפלסטיני באסל עדרה, נשאו נאום טעון. עדרה טען על הבמה כי "אין ארץ אחרת משקף את המציאות הקשה שעמה אנחנו מתמודדים כבר עשרות שנים... ואנחנו קוראים לעולם לנקוט בפעולות רציניות כדי לשים קץ לטיהור האתני הזה."
אברהם הוסיף: "אנחנו כרוכים זה בזה: כמו ששחרור החטופים כרוך בהפסקת הלחימה בעזה, כך הביטחון שלנו תלוי בפתרון מדיני צודק שיבטיח חירות לתושבי מסאפר יטא ועתיד טוב יותר לשני העמים."
הסרט, העוסק במאבק ההישרדות של תושבי מסאפר יטא בדרום הר חברון, זכה לשבחים ברחבי העולם – אך בישראל הוא נתפס על ידי רבים כחד-צדדי וכפוגע בתדמית המדינה.