הפשיעה ביישובי הנגב: הממצא המדאיג מאחורי הנתונים היבשים

דו''ח הכנסת חושף: יישובי הדרום מובילים במספר התיקים לנפש בישראל – אילת בראש הטבלה, והנגב מציג נתוני פשיעה קשים
send whatsapp messsage send FB messsage
הפשיעה ביישובי הנגב: הממצא המדאיג מאחורי הנתונים היבשים צילום המחשה: משטרת ישראל / שימוש הוגן על פי סעיף 27 א'

דו"ח חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת מציג תמונה מדאיגה על מצב הפשיעה בישראל, עם התמקדות ביישובי הנגב. מהנתונים עולה כי מחוז הדרום מוביל במספר התיקים לנפש לעומת יתר המחוזות, כאשר אילת מציינת את שיעור הפשיעה הגבוה ביותר בארץ.
על פי הדו"ח, במחוז הדרום נפתחו בממוצע 41 תיקים לכל אלף תושבים – גבוה מהממוצע הארצי שעמד על 31 תיקים בלבד. לצד הדרום, גם מחוזות תל אביב וחיפה רשמו מספר תיקים גבוה לנפש.


הדו"ח מראה כי שיעור התיקים גבוה במיוחד ביישובים מעורבים בישראל עם ממוצע של 37 תיקים לכל אלף תושבים – גבוה משמעותית מהממוצע הארצי (31). לשם השוואה, ביישובים יהודיים נרשם ממוצע של 27 תיקים בלבד, וביישובים ערביים 28 תיקים


בין יישובי הנגב בלטו באר שבע, אופקים, נתיבות, דימונה, שדרות וערד עם שיעורי תיקים גבוהים ביחס לממוצע הארצי. יישובים נוספים כמו ירוחם, להבים, מיתר ורהט הציגו אף הם נתוני פשיעה משמעותיים. מדובר בין היתר, בהגשת תלונות בעקבות פעילות פלילית, עבירות אלימות ורכוש וחשש לפעילות חבלנית. בעקבות התלונות נפתחת חקירה ונפתחים תיקים כנגד החשודים. 

פשיעה ביישובי הנגב: דירוג לפי מספר התיקים לנפש
נתוני הפשיעה ביישובי הנגב חושפים פערים משמעותיים בין היישובים, כאשר באר שבע מובילה במספר התיקים לנפש, ואחריה שדרות, ערד וירוחם. לעומת זאת, יישובים קטנים יותר כמו כסיפה ומרחבים מציגים נתונים נמוכים יחסית. לפניכם הדירוג המלא, מהיישוב עם מספר התיקים הגבוה ביותר ל-1000 נפש ועד ליישוב עם המספר הנמוך ביותר:

מספר התיקים ל-1000 נפש (בסדר יורד):

  1. באר שבע – 62
  2. שדרות – 43
  3. ערד – 42
  4. ירוחם – 41
  5. בני שמעון – 40
  6. תל שבע – 37
  7. מיתר – 36
  8. עומר – 35
  9. אופקים – 31
  10. נתיבות – 31
  11. אלקסום – 27
  12. שער הנגב – 27
  13. להבים – 26
  14. לקיה – 26
  15. חורה – 22
  16. כסיפה – 17
  17. מרחבים – 14

הנתונים משקפים את תמונת הפשיעה כפי שהוצגה בדו"ח הכנסת, ומצביעים על הצורך בחיזוק מערך האכיפה ביישובי הנגב לצד קידום תוכניות קהילתיות למניעת פשיעה. 

זירה בבאר שבע (צילום: דני בלר)


מחוז הדרום במשטרה: הגדול והמאתגר בישראל
מחוז הדרום מכסה את השטח הנרחב ביותר במדינה, הכולל את מרבית אזור הנגב – כ-60% משטחה של ישראל. המחוז משתרע מהערבה בדרום ועד אשדוד בצפון, ומהים התיכון במערב ועד גבול ירדן במזרח. בשל שטחו העצום, המחוז מאופיין באתגרים ביטחוניים ופליליים מגוונים, החל מפשיעה עירונית בערים הגדולות כמו באר שבע, אשדוד ואשקלון, ועד לאכיפה ביישובים כפריים, קהילות בדואיות ושטחים מדבריים נרחבים.
המחוז הדרומי הוא גם אחד המורכבים מבחינת האתגרים עימם הוא מתמודד.

אילת מובילה בשיעור התיקים לנפש – אך המספרים מטעים
הדו"ח מציין כי העיר אילת מובילה בשיעור הפשיעה בישראל עם 371 תיקים לכל אלף תושבים. בנגב, מובילה העיר באר שבע עם 62 תיקים ל-1000 נפש. עם זאת, יש לקחת בחשבון כי אילת היא עיר תיירותית, ומספר השוהים בה בפועל גבוה משמעותית ממספר התושבים הקבועים, מה שעלול לנפח את הסטטיסטיקה.
הנתונים מצביעים על ירידה של 13% בשיעור התיקים ברבעון הרביעי של 2023 עם פרוץ מלחמת חרבות ברזל. לעומת זאת, בשנת 2024 נרשמה עלייה מצטברת של 12% ברבעון השני והשלישי, ולאחר מכן שוב ירידה של 7% במהלך התמרון הקרקעי בלבנון.

צילום המחשה: דני בלר


פער בין מגזרים ויישובים מעורבים במוקד ההחמרה
הדו"ח מראה כי שיעור התיקים גבוה במיוחד ביישובים מעורבים עם ממוצע של 37 תיקים לכל אלף תושבים – גבוה משמעותית מהממוצע הארצי (31). לשם השוואה, ביישובים יהודיים נרשם ממוצע של 27 תיקים בלבד, וביישובים ערביים 28 תיקים.

עוד נמצא כי במהלך מבצע שומר החומות בשנת 2021 חלה עלייה חדה במספר התיקים שנפתחו ביישובים בנגב, בהם ערערה בנגב ושגב שלום, לעומת עלייה מתונה ביישובים יהודיים וערביים.

הציבור לא מדווח – הפער בין הפשיעה בפועל לנתוני המשטרה
הדו"ח מצביע על בעיה חמורה של תת-דיווח מצד אזרחים. על פי סקר הביטחון האישי של הלמ"ס, בשנת 2023 רק 26% מנפגעי העבירות דיווחו למשטרה. שיעור הדיווח על גניבות רכב אמנם הגיע ליותר מ-90%, אך הדיווח על פריצה לבתים עמד על כ-23% בלבד.

סוגי הפשיעה העיקריים – רכוש וסדר ציבורי בראש הרשימה
רוב התיקים שנפתחו בנגב נוגעים לעבירות רכוש (34%), הכוללות פריצות לבתים וגניבות רכבים, ולעבירות סדר ציבורי (33%), הכוללות קטטות, תקיפות והכשלת שוטרים. עבירות נגד גוף, כמו תקיפות חמורות, מהוות כ-16% מהתיקים, ואילו עבירות מוסר כמו שימוש בסמים וסרסרות – כ-6%.
 

צילום: דני בלר


פערי אכיפה או מציאות מטרידה?
בדו"ח נכתב כי ייתכן שחלק מהפערים בין מחוזות הארץ נובע מהבדלי אכיפה ולאו דווקא מרמות פשיעה שונות. אזורים מסוימים זוכים לאכיפה מוגברת, מה שמביא לפתיחת תיקים רבים, בעוד שבאזורים אחרים פשיעה חמורה עלולה להתרחש ללא תיעוד מתאים בשל תת-דיווח או מחסור בכוח אדם משטרתי.

הנתונים מתכתבים עם דוח ביטחון האישי של הלמ''ס
כזכור, בסוף 2024 פורסם סקר הביטחון האישי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) מצביע על תמונת מצב עגומה בבאר שבע: העיר ממוקמת במקום האחרון מבין הערים הגדולות בישראל בתחושת הביטחון האישי של תושביה. רק 59.2% מתושבי באר שבע ענו כי הם חשים ביטחון להסתובב בחשיכה באזור מגוריהם – ירידה חדה לעומת השנה הקודמת (2022), אז הנתון עמד על 68.8%. ירידה זו של כמעט 10% תוך שנה בלבד מעידה על החרפת תחושת חוסר הביטחון בעיר, ומשקפת את הפער בין רמות הפשיעה הנתפסות לבין תחושת המוגנות של התושבים במרחב הציבורי.