על הכוונת של רשות המסים: בעלי דירות להשקעה ועסקים קטנים

ועדת הכספים של הכנסת תתכנס היום (שלישי) לדיון מיוחד סביב אחת הסוגיות הבוערות במשק: דרישת רשות המיסים שלא להכיר בהוצאות בעסקאות מזומן שחוצות את רף ה-6,000 ש"ח לעסקה, או מצטברות לסכום שנתי של מעל 200,000 ש"ח.
ההנחיה החדשה היא חלק מתוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המיסים, שנועדה למנוע עסקאות "כסף שחור". לפי המתווה, עסקאות שאינן עומדות בדרישות החוק לא יוכרו כהוצאה, ורואי החשבון לא יורשו לדרוש ניכוי מס בגינן. בנוסף, אם מקבל השירות לא ביצע ניכוי מס במקור – העסקה כולה לא תוכר לצורכי מס.
רואי החשבון, בגיבוי ועדת הכספים, הביעו התנגדות נחרצת לדרישות החדשות. רו"ח ג'ק בלנגה, יו"ר ועדת המיסים בלשכת רואי החשבון וסגן נשיא הלשכה, טוען כי מדובר בהנחיה דרקונית שתגרום לשיתוק פיננסי בעסקים קטנים ובינוניים.
"זה כאילו שנהג עובר ברמזור אדום ונדרש להודות בכך בפני המשטרה – אף שלא באמת נהג באדום," מסביר בלנגה. "אם ניאלץ לדווח על כל עסקה כזו כעבירה, פשוט לא נוכל לאשר דוחות כספיים."
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, מוביל את ההתנגדות הנחרצת למהלך. הוועדה רואה בכך ניסיון של רשות המיסים להכביד על בעלי עסקים קטנים ובינוניים, ולהטיל עליהם רגולציה בלתי אפשרית.
"הציבור הישראלי, ובפרט בעלי עסקים קטנים, לא צריכים לשלם את המחיר על חוסר היכולת של המדינה לאכוף את חוקי המס בדרכים אחרות," אמר גורם בכיר בוועדה.
הצעדים הבאים של רשות המיסים – ומה ועדת הכספים תוקעת?
מלבד הסוגיה של עסקאות מזומן, רשות המיסים מקדמת צעדים נוספים להחמרת הפיקוח על העלמות מס, בהם:
דיווח חובה על דירה שנייה – בעלי יותר מדירה אחת יידרשו לדווח על הכנסות משכר דירה גם אם הסכום פטור ממס (עד 5,600 ש"ח בחודש).
חובת התקנת דלקן ברכבים מסחריים – כדי להוכיח הוצאות דלק חוקיות.
ביטול האפשרות לאיחוד מאזנים בחברות אחזקה – כדי למנוע קיזוזים מלאכותיים מול מע"מ.
ועדת הכספים מסרבת לדון בצעדים אלו, בטענה כי הם פוגעים באוכלוסייה רחבה ללא פתרונות מותאמים לעסקים קטנים.
הדיון על הגבלת עסקאות המזומן מגיע ברקע הדיונים על תקציב המדינה לשנת 2025, שמוערך בכ-620 מיליארד ש"ח, כאשר כ-108 מיליארד ש"ח מוקצים לביטחון. עם זאת, התקציב עוד עשוי להשתנות בעקבות המלצות ועדת נגל, מה שעלול להוביל לגירעון של 4.9% מהתוצר.